Останнім часом у мережі Інтернет проросійськими пропагандистами поширюється теза, що українці вимушені платити з власних кишень за тести на COVID-19, хоча країни Євросоюза нібито виділили Україні майже 1,2 мільярди євро на вирішення цієї болючої та гострої проблеми.

Але коли починаєш задаватись питаннями з цього приводу та шукати відповідь на них, то з’ясовується що далеко не всю інформацію нам надають «наши братья», а можливо і зовсім не надають об’єктивної інформації бо мають свою зацікавленість.

Почнемо розбиратись. Гроші виділяються Україні цілеспрямовано не на закупівлю тестів, а на виведення країни з кризи, викликаною пандемією у всьому світі. Процес надання коштів нашій країні тривалий і супроводжується ухваленням великої кількості нормативних документів з обох сторін. А в житті виходе, що Україна досі не отримала кошти на боротьбу з хворобою по лінії макрофінансової допомоги від наших європейських сусідів та партнерів.

Країна змушена розраховувати поки тільки на свої сили та здійснює безкоштовне тестування на коронавірус соціальним працівникам і тим пацієнтам, у кого наявні ознаки гострої вірусної інфекції за рахунок коштів Фонду боротьби з COVID-19, який був створений у квітні 2020 року за рахунок термінового перерозподілу фінансів державного бюджету та урізання фінансування інших галузей. З фонду гроші надходять на забезпечення матеріалами лабораторій українського МОЗ, закупівлю засобів індивідуального захисту та на безкоштовне тестування пацієнтів тощо.

Звернемось до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», а саме до статті 9, в якій чітко прописано випадки за якими держава має компенсувати кошти з державного та місцевих бюджетів на лікування і діагностику пацієнтів під час епідемій. Існує наказ Міністерства охорони здоров’я України № 722, в якому передбачене безкоштовне тестування окремих категорій населення, а саме медичні працівники, співробітники Нацполіції та Нацгвардії. Також безкоштовно тестують людей, у яких є симптоми гострої вірусної інфекції, осіб, які контактували з хворими, громадян із пневмонією.

Але самостійно країна не в змозі подолати цю хворобу, тому уряд очікує на перший із двох траншів макрофінансової допомоги від ЄС, які будуть спрямовані боротьбу з COVID-19.

Так, щоб не писали і не казали наші «сусіди», у складні часи держава завжди піклується про своїх громадян та намагається вирішувати питання, які б складні вони не були.
aleksandr.ivanov.18570
Александр Иванов

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації