Лукашенку все ж не все одно - він досі намагається балансувати і зображувати "демократичного президента", а не лише "авторитарного диктатора". Для чого знов вигнав на публіку ув'язненого журналіста Протасєвіча.
--

Особистого інтерв'ю Протасєвіча із заявою, як він поважає Лукашенка, виявилось недостатньо - тепер його раптово вивели на брифінг білоруської влади (Департамент авіації Мінтрансу, Слідчий комітет, Міноборони, прикордонники та "інші релевантні спікери"). І Протасєвіч з широкою, хоч і трохи кривою, посмішкою доводив, що залишки синців - від "стяжок", використаних замість кайданків, а так "Я хочу сказать, что прекрасно себя чувствую. У меня отличное настроение. У меня нет никаких жалоб. Если кто-то сомневается, то я готов пройти любую независимую медицинскую экспертизу".

Так, раніше з'являлась інформація, що Лукашенко особисто зламав Протасєвічу ніс - бо після візиту Лукашенка до СІЗО туди для огляду відправили фахівця з клінічного медцентру Управління справами президента. Але насправді, щоб зламати людину, геть не обов'язково ламати їй ніс - достатньо, скажімо, озвучити через білоруських і російських спікерів (в тому числі представників Кремля - куди вже вище?) намір "відправити до ЛДНР", "щоб поніс відповідальність". А про такі перспективи для Протасєвіча говорили багато, часто і зі смаком. А ще ж є його дівчина. І батьки. А як "полегшений варіант" публічно було озвучено намір "запросити на допит до Білорусі представників ЛДНР". Тобто, ламали Протасєвіча якісно і зі смаком - не дивно, що це швидко вдалось.

Окремий неприємний момент. Від режиму Лукашенка ніхто і не сподівався іншого. А от те, що на брифінгу і після появи Протасєвіча, нехай і несподіваної, лишився повен зал журналістів - от це вкрай аморально. Пішов після появи "в'язня КГБ", котрий "очевидно перебуває під примусом", хіба представник ВВС. Всі інші взяли участь у виставі "звичайний брифінг зі звичайного приводу". І цим активно підіграли режиму Лукашенка.

А це ж ніби колеги журналіста Протасєвіча. Ніби ж мали виявити солідарність якусь. А по факту хіба деякі представники команд опозиційних ЗМІ публічно оголосили, що "не вважають Протасєвіча зрадником", як того переконують в КГБ. І всіляко підтримують.
--
Загальний висновок з цього брифінгу: Лукашенку все ж не все одно. Він досі пробує створити для зовнішніх спостерігачів подобу "законних процесів в демократичній державі", де ніхто нікого не катує, не існує політв'язнів і все невдоволення владою цілком вкладається в звичайні демократичні рамки. На допитах же дійсно поки так і не було "представників ЛДНР".

Отже, санкції і перспектива тотальної ізоляції сприймаються Лукашенком як реальна загроза для його режиму. І він пробує балансувати між звичним амплуа диктатора і роллю цілком придатного для діалогу політика.

aleksey.golobutskiy
Олексій Голобуцький

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації