#EspeciallyFor

ДЛЯ ПРОВЛАДНИХ ЕКСПЕРТІВ ТА ЛОМІВ: варто уважніше ставитись до джерел і утримуватись від формату "зрада/перемога" - принаймні, там, де йдеться про міжнародну політику.

Протилежному табору варто зробити аналогічні висновки.

Не "зрада". Не "перемога". Просто факти (максимально точні за можливості), на які слід спиратись при плануванні наступних кроків топ-політиків і представників влади України.

Я процитував ще 19 числа міністра іноземних справ Дмитра Кулебу - котрий власне і почав роботу саме в конструктивному напрямку, публічно на міжнародному рівні в інтерв'ю для DieWelle звертаючи увагу в тому числі представників США та НАТО, що фактично 110-тисячний російський збройний контингент на наших кордонах було скорочено хіба на 12 тисяч, решту просто "перетасували". Тобто, причина, через яку формувалась навесні додаткова допомога, ніде не ділась - факти проти запевнень Путіна. І наші ЛОМи, провладні експерти та безпосередньо представники влади мали би скористатись цими тезами і працювати з ними далі в діалозі з США, з тим же Салліваном і Блінкеном. Але обрали інший варіант.

Хоча все ще можна виправити, звісно. І таки отримати додаткову зброю на $100 млн.

==

І знов - ВТРЕТЄ! - повертаємось до теми "БІЛИЙ ДІМ ЗАМОРОЗИВ ЗБРОЙНУ ДОПОМОГУ УКРАЇНІ НА $100 МЛН" - те, через що встигти вже обуритись, тоді обізвати фейком, тоді знов засмутитись, знов мати сподівання на фейк, і отепер вже остаточно (сподіваюсь) зрозуміти факти.

16 червня відбувається саміт Байдена і Путіна в Женеві.

18 червня о 20-й орієнтовно сайт "Politico" опублікував інформацію про "тимчасове заморожування" військової допомоги Україні - тієї додаткової, що її було сформовано в після квітневої ескалації російської збройної присутності на наших кордонах.

18 червня о 22-й про це написав я зі скріном з Politico і з чітким потрактуванням: "Зеленський має виконати вимоги американців, котрі вони більш ніж чітко розписали. Це розморозить питання і зустрічі, і допомоги" (точна цитата з останнього абзацу мого матеріалу, поширеного на "Сайт.уа" та "Комментс.уа").

Ще 18 червня ввечері і вночі російська і українська пропаганда рознесла ці відомості - але вже як тотальну "зраду" для України.

19 червня Білий дім (в особі прессекретаря Джейн Псакі) зробив офіційну заяву, котру так і не змогли правильно прочитати провладні експерти та ЛОМи (та порівняти зі змістом публікації на Politico): "Ідея про те, ніби ми стримуємо допомогу Україні у сфері безпеки, є нісенітницею. Тільки минулого тижня, напередодні саміту США - Росія, ми надали пакет допомоги на суму 150 мільйонів доларів, включно з летальною допомогою. ...Наразі США надали всю суму, виділену Конгресом у межах ініціативи сприяння безпеці в Україні". Для не надто уважних: Politico пише про (увага!) додаткову допомогу, сформовану навесні через ескалацію на кордонах України. Білий дім каже про (увага ще раз!) основну допомогу, затверджену Конгресом і вповні надану Україні. Це ДВІ РІЗНІ "допомоги", різні суми з різних приводів.


І того ж 19 червня раптом цілий міністр оборони Андрій Таран, посилаючись на слова Псакі (нагадаю, геть про іншу допомогу) заявляє, що ця інформація - "фейк". І за ним підхоплюють вся українська інформаційна сфера: "фейк!", "перемога - нам ніхто нічого не заморожував!".

20 червня знов з'являється офіційна інформація - від того ж радника з питань національної безпеки Джейка Саллівана: таки додаткову допомогу Україні через результати саміту все ж було заморожено.

І знов наші ЗМІ і ЛОМИ розганяють це як "зраду". Замість констатувати, що за виконання певних вимог і досягнення домовленостей з певними американськими політиками ми ще можемо отримати цю додаткову тимчасово(!) заморожену допомогу.

==

Маємо дійсно чудовий взірець, як працює і українська, і російська пропаганда: вони повністю залежні одна від одної. Ніхто не цікавиться першоджерелами, ніхто не читає оригіналів.

І якщо для російської пропаганди це нормально, то українська мала би орієнтуватись на геть інші стандарти формування новин. Як і провладний пул експертів та ЛОМів. А не просто максимально розкручувати гойдалку "зрада-перемога, зрада-перемога".

Бо, ще раз наголошую, в таких речах як міжнародна політика є підстави ідентифікувати, "зрада" це чи "перемога", в дуже небагатьох ситуаціях. Здебільшого це просто факти, на які слід спиратись при плануванні своїх дій.

Причина, як не дошкульно, в нашій об'єктності на міжнародній арені: хоча загальна політична і економічна кон'юнктура проти нас, але натомість в нас (і нашому бодай відносному благополуччі) зацікавлений основний гравець, США. На це не слід нарікати. Цим варто користуватись до максимальної нашої стратегічної вигоди. Чому критично не сприяє пустопорожня гойдалка "зрада/перемога"

==

І наостанок: ЧИТАЙТЕ ПЕРШОДЖЕРЕЛА! Уважно читайте!

aleksey.golobutskiy
Олексій Голобуцький

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації