Китай змусив Україну відкликати свій голос за заклик до більш ретельного розслідування порушень прав людини в Синьцзян-Уйгурському автономному районі, повідомили джерела Associated Press. Раніше влада Китаю пригрозила Україні блокуванням 500 тис. доз Sinovac Biotech з домовлених 1,9 млн доз через підтримку Києвом документа про права уйгурів.


--
Так, це шантаж. І завжди погано погоджуватись на умови шантажистів - бо тоді вони не зупиняться ніколи.

Якщо Україна прогнулась щодо голосування в питанні уйгурів, от наступного разу від неї вимагатимуть потрібного Китаю голосування в інших, масштабніших питаннях.

Офіційна Україна ніяк не прокоментувала ситуацію. Питання ніби далеке і малоактуальне (порівняно з тим же "Північним потоком-2", наприклад), але це якщо не зважати на офіційну позицію США зі створення, фактично, міжнародної антикитайської коаліції і визначення Китаю як основної загрози на світовій арені.

А тут ми, ніби союзник, - і підтримуємо позицію саме Китаю. Це дуже неприємний знак для Білого дому. Україна не виконує взятих на себе зобов'язань щодо реформ, ігнорує боротьбу з корупцією, ігнорує вимоги звільнення системи прийняття рішень від впливу олігархів, ігнорує вимоги позбавлення держструктур від російських агентів, Зеленський у заявах демонструє образу і капризує... І тут ми ще й в голосуванні обираємо бік стратегічного супротивника США.

Так, в нас замало власних ресурсів і авторитету для опірності таким наїздам. Так, ми дійсно об'єкт, а не суб'єкт світової політики. Але для того в нас є союзник - щоб вибити свої півмільйона доз з Циноваку незалежно від будь-який голосувань. От тільки стосунки з союзником треба підтримувати належні і постійно, а не тільки вимагати, коли нам щось треба.
--
Можна припустити, що 0,5 млн доз вакцини були не єдиним предметом шантажу. Бо ніхто не забув "державних замовлень з Китаю для безкоштовного розповсюдження/ продажу за мінімальними цінами" навесні 2020-го: так, це про маски, рукавички, костюми, дезінфектори і решту, що тягалось "Мрією" до Борисполя сотнями тонн, а тоді виринало в "Епіцентрах" абощо за цілком непристойними цінами. Гадаєте, деталі тих оборудок дійсно непридатні для "приватного" шантажування?

Коротше, Україна з тих чи інших причин знов... зробила неоптимальний вибір, назвемо це так.
aleksey.golobutskiy
Олексій Голобуцький

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації