Підсумки щодо наслідків зустрічі Меркель з Зеленським в 10-х словах: будемо сподіватись, що ніяких реальних наслідків ця зустріч не матиме.

- Можливі домовленості про ще 10 років навантаження нашої ГТС на мінімальних потужностях - це ні про що.

- В питанні "Північного потоку-2" нашу позицію і негативні наслідки для нас (і для цілої Європи) проігноровано.

- В питанні війни на Донбасі заявлений варіант "Україна підтримала підготовлені Францією і Німеччиною кластери з врегулювання" - жорсткий удар по наших позиціях, бо за абстрактним "кластери" стоїть конкретна "формула Штайнмаєра". Тобто, амністія терористам, вибори (тих же терористів, але вже до ніби легітимної влади і до ВР) до відновлення контролю, передача кордонів аж після виборів.
==
Можемо розраховувати тільки на 2 моменти.
1. До влади в Німеччині у вересні можуть прийти зелені. Вони проти "ПП-2" (але з власних причин, не тільки тому, що це становить стратегічну небезпеку для економіки, політики, соціальної сфери ЄС і конкретно ФРН через короткострокові економічні вигоди тепер). І є шанс, що позиція коаліції за їхньої участі в питаннях, важливих для України, буде більш адекватною.

2. 15 липня Меркель має зустрітись з Байденом. Є шанс, що президенту США все ж вдасться донести до канцлерін весь масштаб небезпек від співпраці з Кремлем. А також геополітичні наслідки погодження, навіть мовчазного, віддати Україну з нашими проблемами до сфери безпосереднього впливу Кремля.

aleksey.golobutskiy
Олексій Голобуцький

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації