"Вагонниє спори- послєднєє дєло", звичайно. І їхав я "комфортною електричкою", чи то пак, регіональним поїздом в неділю, з Києва на свою малу батьківщину. Їхав собі, нікого не чіпав. Читав, дрімав, аж поки троє тіток, що сиділи поряд, не завелися за вибори. Почалося, звісно, з "як його вижити, як же важко, яка дорога комуналка". Ну й такий-сякий Порошенко, звісно.



Гарно побалакали. Одна з тіток за Бойка згадала, так її ж подруги, без моєї допомоги, нагадали їй і пусту скарбницю навесні 2014, і ті ж пріснопам’ятні "вишки Бойка", та й Овоча згадали незлим та тихим. Якби до рук отих тіток потрапив "двічі несудимий", ніякий доктор Хаус вже б йому не допоміг.



"Так стабільність була"!- пручалася одна з них. А інші до неї: "А прикинь, скільки кредитів нахапали януковичі, щоб якось утримувати оту "стабільність" та долар по 8! По мільярду на місяць. А віддавати нам! Та нашим дітям"!



А я ще й про лютих тіток та дядьків біля фунікулеру на Поштовій згадав: "На Майдан! Там наших дітей б’ють".



Та, що Бойка згадувала, щось там про Зеленського: "А от же нова людина"...



Заклювали її подруги. "Яка така "нова"? То ж блазень! Актор гарний? То й що? Досвіда в політиці- ніякого. Що він вміє? Що зробить? Він відкрито заявляє: робитиму, що скажете. Тобто, сам не знає, що та як треба. Він- лялька. І це зараз він належить Коломойському. Але, як з’явиться потреба, його настільки швидко та непомітно перекупить Москва, що він нічого й зрозуміти не встигне. І керуватимуть нами з Кремля, а Фофа тільки рота розкриватиме. Та читатиме, що в Кремлі напишуть".



Розійшлися тітоньки. Я теж вставив свої п’ять копійок, нагадавши старого та не вельми цензурного анекдота з часів свого совєцького дитинства.



Йдуть кудись Вінні Пух та П’ятачок. Йдуть та співають: "Куди йдемо ми з П’ятачком". І така розмова:



- А куди ми йдемо, Вінні?
- Свиню ...
- Вінні, а вона нам дасть?
- А хто тебе спитає?



Оце,- кажу,- точнісінько про Фофу та Путіна, якщо, не приведи, Господи, виберемо його в Президенти. І Фофа тут аж ніяк не Вінні.



Тітки посміялися та й погодилися зі мною. Тоді 14 рік згадали, як пройшла країна над прірвою- а пенсії платились, а борги потроху віддавались, і зроблено не так вже й мало, хоч, звісно, хочеться усе й відразу. Але, зрозуміло, так не буває. Хоча багато що можна було й дійсно, зробити швидше та краще. Про війну побалакали. Про те, що війну, звісно, можна закінчити хоч зараз, але на умовах Москви. А те, що Расєюшка у нас відгризла, ми усе одно повернемо. І не випросимо, а сама Москва віддасть, коли їй таки припече.



І про те побалакали, що обіцяти можна що завгодно, але хтось обіцяє, а хтось ще й робить. Згадали, як поляки свого часу кляли Бальцеровича, як топили хати чим завгодно, бо газ був аж надто дорогим. Перемучались, а тепер нормально живуть. А ми віримо обіцянкам та "добрим царям": не так, звісно, як на Московії, але все одно, зайва вона, така віра.



А потім тітоньки вийшли собі, а я поїхав далі.



А вчора повертаюсь я до Києва, їду з вокзалу, раптом погляд натикається на зеленого білборда: "Ні обіцянок, ні пробачень". Тут згадав я тіток, з якими разом їхав, нашу розмову, та й подумав: от же хитросраке таке!. Тобто, як щось піде не так (а піде ж обов’язково!), то ось вам: "я ж казав, що нічого не обіцяю! Я ж слуга: мені кажуть, я роблю. Не вийшло? Я робив, що казали, я не винний".



Ще згадав білборда, де обіцяв мені Фофа, що за кожного корупціонера, якого я здам (поліції, НАБУ, чи особисто Фофі- не зрозуміло), я отримаю 10 відсотків від корупціонерових статків. Начебто так. Я не дуже люблю корупцію. Точніше, зовсім не люблю. Але як швидко та оперативно мені виплатять мої 10 відсотків: засідатимуть антикорупційні трійки, як при Єжові чи Берії? Чи ще простіше: я вирішив, що мій сусід корупціонер, заявив- і вуаля?



У простих рішень для складних завдань є два плюси: гарний вигляд та зрозумілість. Та тільки один мінус: неможливість виконання. І той, хто пропонує прості рішення , про цей мінус чудово знає. Просто він (чи вона) настільки не поважає своїх виборців, що обіцяє те, чого не може та й не захоче зробити. А потім: "А я вам не обіцяв"!



Думаймо. Усі разом. Вибираймо відповідально: лідера, а не слугу. Не віримо в легкі та прості рішення. Розуміємо, що система ламається важко та болісно. Для усіх болісно, а надто під час війни, але без цього- не вижити. Не купуємось на сім мішків гречаної вовни, та й на подарунки чи гроші теж не купуємось. Бо можемо задешево продатися. Разом зі своєю країною, яка швидко може стати не нашою. Чиєюсь.



Думаймо.

alexander.kalinchenko
Alexander Kalinchenko

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації