Дарницький районний суд Києва сьогодні в центрі скандалу. З уст саме його судді озвучено рішення про заборону книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" зі згадуванням Медведчука.

Суд назвав "недостовірною і такою, що порушує особисті немайнові права Віктора Медведчука на повагу до честі й гідності, недоторканності й ділової репутації" інформацію, поширену в кількох розділах книжки "Справа Василя Стуса".

"Зобов’язати Кіпіані і видавництво Vivat видалити з книжки із розділів "Кримінальна справа №5. Книга життя і смерті Василя Стуса" та "Чи вбивав адвокат Медведчук поета Василя Стуса" інформацію про особу Медведчука. Заборонити Кіпіані і видавництву Vivat розповсюджувати надрукований тираж книжки і подальше його тиражування до усунення порушення особистого немайнового права Медведчука", - заявила суддя Заставенко.

У вересні минулого року Віктор Медведчук попросив суд заборонити книжку Кіпіані "Справа Василя Стуса", бо та містить "висловлювання, які не відповідають дійсності". Сам журналіст назвав позов тиском на свободу слова.

У книзі Кіпіані зібрані документи з колишнього архіву КДБ, які пояснюють, як і за що насправді судили українського дисидента. Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.

Сам поет у своєму останньому слові у якості підсудного казав: "Пасивність мого адвоката Медведчука в захисті обумовлена не його професійним профанством, а тими вказівками, які він одержав згори, і підлеглістю: він не сміє розкривати механізму вчиненої проти мене провокації".

Сьогодні в Україні офіційно заборонили згадувати Медведчука у справі Стуса. Звісно, є ще 30 днів на те, щоб оскаржити це рішення. Але факт є фактом.

anastasiya.rokitna
Анастасія Рокитна

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації