site.ua
топ-автор

Історія про те, що Калігула зробив свого улюбленого коня Інцитата (лат. Incitatus - "швидкий", "галопуючий") римським сенатором - є історичним анекдотом, який не підтверджений джерелами.

Швидш за все йшлося лише про своєрідний "троллінг" Сенату, метою якого було підкреслити, що волею імператора можна як піднести/звеличити будь-кого, так і змусити всіх інших визнавати цього "вискочку" рівним собі. Втілити в життя даний проект (якщо наміри завести Інцитата в Сенат дійсно були) Гай Юлій Цезар Август Германік (12 - 41 р. н.е.), у будь-якому випадку, не встиг.

А от те, що кінь Калігули виступав у забігах як представник команди (чи, як це тоді називалось "циркової партії") "зелених" - це, якраз, правда :-)

Після смерті імператора кінь уникнув політичних репресій, оскільки було встановлено, що він, на відміну від інших представників близького оточення "Чобітка" (Сaligula - "чобіток", "сандалик"), нікого не вбив і не дав імператору жодної поганої поради.


  • Мозаїка ІІІ-го століття з зображенням коня та вершника з "зеленого сектору цирку". Всього було 4 таких "партії"/команди ("червоні", "білі", "сині" та "зелені"). У Давньому Римі об"єднання ще не мали чітко вираженого "позаспортивного" спрямування, натомість у Візантії вони стали чимось на кшталт "політичних клубів" ("іподромні партії").
andriy.starodub
Andriy Starodub

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації