site.ua
топ-автор

Жителі Торговиці Новоархангельського району (поки що) Кіровоградської області не уявляють, наскільки їхнє село відоміше в Польщі, аніж в Україні.

  • Памятник "Козак - захисник Вітчизни" у с. Торговиця

Щоправда, популярність ця доволі специфічна. В польській мові «Targowica» - це синонім слова «зрада». Навіть сильніше – воно означає ганебну, підлу і безумну зраду своєї країни та народу. Саме в цьому населенному пункті в ніч з 18 на 19 травня 1792 кількома магнатами, за порозумінням з царицею Катериною ІІ, було складено Генеральну коронну конфедерацію. Метою торговицьких конфедератів було скасування Конституції 3 травня 1792 та проведених Великим сеймом 1788-1792 років реформ, спрямованих на послаблення позицій магнатської олігархії, наведення ладу в системі державного управління та зміцнення становища Речі Посполитої щодо Російської імперії.

Заколотники, підтримані потужним російським військовим контингентом, досить швидко перемогли і завзято почали скасовувати всі рішення "попередників". Показово, що в числі перших була зупинена військова реформа та задекларована відмова від права проводити самостійну зовнішню політику. До Петербургу було надіслано спеціальну делегацію, яка подякувала російській імператриці за те, що вона "виступила на захист польської свободи та республіканського устрою". Посланці з Варшави запропонували також підписати між країнами договір про "Вічний мир".

Всі ці принизливі кроки та плазування перед росіянами не врятували Річ Посполиту від втрати нових територій (ІІ-й поділ Польщі, 1793) та спровокували народне повстання (1794, очолене військовими, які звільнились з армії у 1792-му - на знак протесту проти політики нового уряду). Під час повстання значна кількість "торговичан" були страчені. Когось повісили за рішенням судів, тоді як інших - просто лінчував розлючений натовп. Тих з них, хто втік за кордон - судили заочно, оголошували infamia (позбавленими шляхетської честі) та "страчували" іn effigie (тобто - символічно, піднімаючи на шибениці їхні портрети).


  • Жан-П'єр Норблен. "Страта зрадників у Варшаві, 9 травня 1794 року"

Втім, ні реальні, ні символічні покарання "конфедератів" вже не могли нічого виправити в запущеному ними у Торговиці процесі вбивства польської держави. 1795-го року І Річ Посполита припинила своє існування, "розібрана" сусідніми імперіями.

andriy.starodub
Andriy Starodub

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації