site.ua
топ-автор

Загальновідомо:-), які "ери" закінчилися 21 квітня цього року ("Брехні", "Корупції", "Бідності").

Натомість дискусійним залишається питання, яка ж ера настала після них.

Спостереження над навколишньою дійсністю давали привід припускати, що відбувається відкат до мезозою ("Тріасовий період, або Пригоди хтивих павіанів Борі і Жори").

Але така версія хибує спрощенним, "біологізаторським", підходом.

Наша система хоча і здеградована та хаотична, але все ще може бути описана в політологічній, а не зоологічній термінології. Щоправда, все важче на цьому наполягати, а професія "зооінженерія" ("Хтось себе відчуває твариною - що ми можемо зробити") цілком може виявитись запитаною на ринку політконсалтингу :-)

Так от, стверджувати, що в Україні десятиліттями панувала "меритократія" (влада найкращих) - було б злісною неправдою.

Однак так само нещиро було б закривати очі на виразні ознаки "какократичного" правління (влади найгірших та/або найменш підготовлених до цієї місії громадян). Навіть не в щоденному, а фактично в режимі online можна спостерігати ситуацію, описану відомим мислителем з Венесуели Мойзесом Наїмом:

"Як добрі ілюзіоністи, клептократи знають, як відвернути увагу від своїх злочинів, а какократи – від своєї непридатності. Вони роблять це, говорячи нам про свою ідеологію і нападаючись на ідеологію своїх суперників. Поки ми дивимося ці ідеологічні турніри і беремо в них участь, вони крадуть. Або роблять дурниці. А ми розплачуємося за наслідки"...


  • "Nie mój cyrk, nie moje małpy" - польський фразеологізм, який означає щось між "не бажаю брати відповідальність за те, до чого непричетний" та "я не знаю, як вплинути на цей балаган".
andriy.starodub
Andriy Starodub

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації