site.ua
топ-автор
  • Disclaimer. Це науково-популярний текст, який не містить реклами чи антиреклами політичних ідей, конкретних політиків, тютюнових та кондитерських виробів. Автор не несе відповідальності за будь-які співпадіння та співзвучності у прізвищах та назвах, а також асоціації, які можуть виникати у зв’язку з цим :-)

Батько та син Зеленські – одні з найбільш відомих та плідних радянських художників-плакатистів.

Олександр Миколайович Зеленський (1882—1942) був відомий, насамперед, як рекламіст. Але свій "стартовий" репутаційний капітал він зробив на політичному плакаті. Художник був автором таких знакових зображень як «Мы на горе всем буржуям мировой пожар раздуем!» (1918), «Товарищи! К оружию за советскую власть. Да здравствует коммунизм!» (1918), "Чтобы больше иметь — надо больше производить. Чтобы больше производить — надо больше знать» (1920) та ін.

  • "Мы на горе всем буржуям Мировой пожар раздуем, Мировой пожар в крови — Господи благослови!" - цитата з поеми Олександра Блока "Двенадцать".

Пізніше, в часи НЕПу, він зосередився на рекламі тютюнових виробів, створивши такі класичні плакати як «Папиросы «Медок» - курит знаток!», «Нет лучше сигарет «Трезвон» та «Все курят сигареты «Бокс».

  • Так виглядала у 1920-х роках реклама модних цигарок (айкосів) (косячків)

Зеленський (якого зараховували до радянських "конструктивістів") зумів вчасно "переналаштуватись" і повернутись до соцреалізму. Втім, деякі його плакати, виконані для "Моссельпрома" на початку 1930-х були цікавим "гібридом" цих двох стилей. А деякі з них (наприклад - з зомбі "Русского міра" в лаптях, які рекламували "іриски", що йшли на експорт) дивом не були визнані "ідейним шкідництвом".

Син художника, Борис Олександрович Зеленський (1914 – 1984) не мав таких "творчих коливань" і все життя дотримувався максимально кондового реалізму. На відміну від батька він спочатку самореалізовувався як плакатист-рекламіст (автор приблизно 700 плакатів та афіш до радянських й зарубіжних фільмів, які йшли в прокаті в СРСР).

А вже потім йому довірили політичну агітацію.

Пензлю Б. Зеленського належать постери до таких відомих фільмів як «Цирк», «Свинарка и пастух», «Свадьба в Малиновке», «Королевство кривых зеркал», «Всадник без головы».

  • Фільм режисера О. Роу про казкове королівство задзеркалля. Основа економіки та політики королівства — виготовлення кривих дзеркал, в яких спотворюється реальність та примушування населення вірити саме у її спотворену версію. Формально країною правив король Йагупоп (Попугай) 77-й. Хоча насправді від імені короля країною керували (олігархи) представники найбагатших і найвпливовіших родин.

Пік творчості молодшого Зеленського на ниві політичного плакату припав на 1950-ті роки, коли він створив класичні та загально впізнавані «Все на выборы!» (1950), «За мир!» (1951), «Депутат — слуга народа» (1954).

  • Фраза «Депутат – слуга народу» почала використовуватись у радянській пропаганді після того, як її вжив, напередодні виборів до Верховної Ради СССР (грудень 1937 року), Йосип Сталін.

А вже на старості років він брався і за менш монументальні, але не менш важливі пропагандистські теми. Наприклад - "битву за урожай". Хоча для будь-кого, хто пам"ятає особливості радянського сільського господарства (точніше - безгосподарності), бідкання ворон з плакату "Все убрали без потерь - что же делать нам теперь?" виглядають як якийсь чорний гумор...

andriy.starodub
Andriy Starodub

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації