site.ua
топ-автор

Якщо «потягнути за ланцюжок» і спробувати докопатись до історії появи того чи іншого свята, то, як казав один відомий у (дуже) вузьких колах класик, «багато чого може понавилазювати» : - )

Розкручений до фантасмагоричних масштабів американською масовою культурою Хелловін в своїй першооснові є передвечір’ям Дня пам’яті всіх святих (святкується у Католицькій церкві 1 листопада). Власне й сама назва є скороченням слів «All Hallows Eve» — «непередодні дня усіх святих».

Згадування про активізацію нечистої сили в цей момент має свою логіку («найтемніша ніч – перед світанком»). Образ зібрання всіх святих взятий з Біблії (у тому числі - з Одкровення Св. Іоанна) і відсилає нас до Страшного суду, на якому праведні восторжествують, а нечестивців остаточно покарають.

Проте це лише "верхній пласт", за яким приховано багато чого цікавого.

Початково дане свято ("Всіх святих") християни Заходу призначили на 13 травня. У цей день в 609 році був освячений, як християнська церква Св. Марії та усіх мучеників, давньоримський Пантеон (Храм усіх богів). Нова символіка цього дня мала «перекрити» язичницьку: у Давньому Римі 9-го, 11 та 13-го травня святкувалися Лемурії – дні пам’яті померлих. Римляни вважали, що в ніч напередодні цього свята стиралася межа між світами мертвих і живих. І завданням кожного глави родини було, за допомогою спеціальних обрядів, уберегти свою домівку від проникнення до неї «візитерів» з потойбіччя.

  • Давньоримський Пантеон (І-ІІ ст. н.е)

У середині VIII століття, Папа Григорій ІІІ освятив в честь Всіх святих одну з капел тогочасного собору Св. Петра. Відбулося це 1 листопада, і через якийсь час вирішено було перенести святкування саме на цей день.

Однак і тут не вдалося «розірвати» підтекстний зв'язок шанування святих з шануванням померлих, як таких. Адже, найвірогідніше, дату освячення було обрано не випадково, а під впливом занесеної з Ірландії традиції.

За язичництва в цей день там відзначали кельтське свято Самайн (Савань), яке християнські місіонери «перекодували» на День всіх святих.

До того воно, одночасно, було і святом завершення збору урожаю, і днем пам’яті померлих (шанування предків).

Така «гібридність» відобразилась у атрибутиці святкування. Зокрема, широко використовувався «світильник Джека» (назва пізніша, з’явилась не раніше XVIII століття) – вирізана з підходящого овоча людська голова, в середині якої горить свічка.

Він символізував ліхтар, який допомагав неприкаяним душам знаходити дорогу у загробному лабіринті. Міг також слугувати "оберегом" для дому на період, коли "стиралась" межа між світами живих та померлих.

«Монополія» гарбуза на те, щоб бути першоосновою даного артефакту – відносно недавня (ХІХ сторіччя). І пов’язана з агрономічними успіхами американських фермерів. У їхніх британських, шотландських та ірландських предків для цього частіше використовувалась ріпа та бруква : - ).

Швидше християнські, аніж поганські корені у традиції випрошування солодощів.

У підтексті цього дійства підрозумівається, що цукерки видають «в обмін» на молитву за упокій душі предків господаря дому.

Взаємопроникнення різнорідних/різнокультурних празденств породило плутанину.

Спочатку люди звертались до потойбіччя/світу духів та привидів напередодні власне свята Всіх святих (тобто - 31 жовтня). І ця традиція багато де збереглася, попри те, що Католицька Церква ще з Х-го століття закликала згадувати про померлих вірних не до, а після святкувань (2 листопада).

Адже символічна пам'ять про своє коріння у всіх народів сягала глибше, аніж християнська ера (а запропонований церковниками день пам’яті померлих підрозумівав згадку лише тих з них, які були хрещені).

Таким чином, історія відзначення Хелловіну - це свідчення про одну зі спроб адаптувати до християнства більш древню містичну традицію.

Певних успіхів на цьому шляху було досягнуто.

Однак півтора тисячоліття для повної конвергенції виявилося недостатньо…

andriy.starodub
Andriy Starodub

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації