Максимально стисло. Для розуміння «професіоналізму» уряду Шмигаля.

16 листопада 2020 року Кабінет Міністрів прийняв Постанову № 1118 «Питання функціонування територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру». Цією постановою передбачалося скорочення 60 % працівників Держгеокадастру України на тлі ліквідації як юридичних осіб Головних управлінь Держгеокадастру у всіх областях України. Того самого кадастру, про який ще колишній прем’єр Гончарук сказав 19 вересня 2019 року: «Те, що там зараз відбувається – це треш». На цю тему маю відповідний пост у блозі, доступний за посиланням https://enigma.ua/articles/te-shcho-tam-za-vidbuvaetsya-tse-tresh.

А 5 квітня 2021 року той же уряд Шмигаля, який розпіарив чергову «реформу» по наведенню ладу в земельних питаннях, прийняв Постанову № 301 «Питання функціонування територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру», якою... відмінив вищевказану Постанову № 1118 про реорганізацію органів Держгеокадастру! Просто і без зайвих пояснень.

Скорочення і реорганізація лягли у «довгу шухляду». Мабуть через те, що занадто великі плани стоять перед керівництвом як Держгеокадастру, так і Мінагрополітики, яке з 17 грудня 2020 року очолив колишній керівник Держгеокадастру України Роман Лещенко (працював там з 10 червня 2020 року по 17 грудня 2020 року, коли був призначений Міністром аграрної політики і продовольства). Але взагалі то - «суперпрофесійні» якості уряду Шмигаля, адже ніхто інший, як очолюваний ним уряд і приймав ці «видатні» постанови.

Чому це я пишу у лапках «видатні», «суперпрофесійні»? А тому, що після розпіареного скорочення у 60 % в Держгеокадастрі почалися відбуватися справжні «дива» із заробітною платою службовців. З огляду на ч. 1 ст. 87 ЗУ «Про державну службу» державному службовцю у разі ліквідації державного органу полагається до виплати вихідна допомога у розмірі двох середньомісячних заробітних плат. Враховуючи це, керівництво чи то Держгеокадастру, чи то взагалі уряду підкилимно «мудро вирішило» заощадити на виплаті вихідних допомог шляхом не сплати жодних надбавок рядовим працівникам Держгеокадастру. Як скаржилися на багатьох форумах рядові співробітники цього одіозного органу, у грудні 2020, у січні-лютому 2021 року вони отримували лише оклад, ранг та вислугу. Без жодної копійки премій або надбавок. Таким чином середня заробітна платня «готівкою на руки» виходила з приблизно 9500 грн. до ледь 6500. І це у тих, хто має максимальну вислугу років у державних установах. Порахуйте самі, що краще: заплатити вихідної допомоги такому державному службовцю 19 тисяч гривень чи ледь 13 тисяч? Звісно, не витримавши такі умови (багато нервів і відповідальності, але мало грошей) люди «попливли». Скільки? Нехай відповість на це Держгеокадастр України. Відомо про те, що у деяких районах не лишилося жодного (!) працівника. Десь лишилося по 1-2 нещасних, яким зовсім подітися ніде. Більшість, що звільнилася, пішла працювати за переведенням в інші установи. Багато з них – до об’єднаних громад. Звільнялися за реорганізацією далеко не всі, адже за цим звільненням сумна перспектива трудової біржі.

А попереду – відкриття ринку землі...Кому працювати? «Великим керівникам»?

Не хочу нічого зайвого писати, рекомендую перечитати хоча б телеграм-канал «Земельний партизан». Там досить чого цікавого. Навіть більше. Підписуватися не агітую, бо немаю до цього каналу жодного відношення і з того не бачу особистого зиску, але для розуміння проблем «трешу» дуже рекомендую.

Резюмую: уряд Шмигаля зовсім непрофесійно визначився з обсягом скорочення персонала Держгеокадастру напередодні відкриття ринку землі. Непрофесійно порахував обсяг грошових виплат, які потребує скорочення штату на 60 %. Непрофесійно визначився з напрямом реорганізації і скорочення чисельності, що фактично ледь «не вбило» низову ланку районного-міського рівня. Цього, на мій погляд, досить для відставки уряду у нормальній країні. Але то у нормальній...

Цікавого є ще багато, адже за аудитом деяких сфер довелося дотикнутися і до особливостей кадастру. Те, що там відбувається – давно вже навіть і не треш. Але про деякі цікавинки – у наступних дописах. Гарантую, нудно не буде.

audi.tor
АУДИ ТОР

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації