Наразі люди набагато частіше, ніж раніше, користуються антисептиками для рук. Можливо, ця звичка залишиться і після пандемії. Але у антисептиків є недоліки. Поки коронавірус не відступив, вони необхідні, але в усіх випадках хвороби меньш не стане , а більшість людей отримає вакцини, антисептиками потрібно буде користуватися якомога рідше.

  • Антисептики в основному складаються зі спиртів. При постійному використанні етанол виявляється в крові. Через це може збільшитися ризик появи екземи та раку шкіри. А якщо проковти антисептик, може виникнути гостре отруєння. Особливо вразливі діти. Їм простіше отруїтися через шкіру, і вони частіше пробують антисептики на смак. За перші п'ять місяців 2020 року в США виявили понад 9 тис. Випадків алкогольного отруєння серед дітей до 12 років, які проковтниули антисептик. Це на 46% більше, ніж за першу половину 2019 року.
  • Якщо постійно протирати руки спиртом, мікроби на шкірі виробляють до нього стійкість. Вчені вже виявили кілька штамів бактерій, у яких виник імунітет до етанолу.
  • Через антисептики на основі спирту пошкоджується шкіра і через утворені ранки в організм можуть потрапити збудники інших хвороб, так як лишаэться меньше корисних бактерій залишається на шкірі, а ці бактерії теж гинуть після обробки спиртом. Можливо, антисептики навіть можуть нашкодити мікрофлорі кишечника, але поки про це не можна говорити з повною впевненістю.
  • Антисептики ефективні проти коронавірусів, але безсильні для деяких інших патогенів, наприклад Норовірус. Щоб позбутися і від них, потрібно мити руки з милом. Якщо замість мила завжди покладатися на антисептики, то збільшується ризик заразитися чимось небезпечним.
  • Спирти, потрапляючи у водойми, шкодять мешкаючим там тварин, а через великі відтоки ізопропанола знижується концентрація кисню у воді, що може позначитися на всій екосистемі.

Поки що неясно, наскільки серйозні довготривалі наслідки використання антисептиків. Для цього необхідно провести незалежні дослідження. А поки слід пам'ятати, що найбезпечніший і надійний захист від шкідливих мікробів - це вода і звичайне мило.

avtomag.kiev
avtomag Киев

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації