Як ветерани можуть отримати грошову підтримку в зв'язку зі складними обставинами через карантин. Чи це можливо? І які механізми? Спеціально В межах проєкту «Без Броні» консультацію надає юрист з більш ніж 13-річним досвідом Ярослав Новіков.

Законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та “Про жертви нацистських переслідувань” визначені гарантії щодо виплат грошової допомоги ветеранам війни та особам, на яких поширюється дія цих законів.

Статтею 17-1 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” упорядковано щорічну виплату одноразової грошової допомоги до 5 травня.

Виплату такої допомоги здійснює Міністерство соціальної політики через відділення поштового зв'язку або через установи банків (шляхом перерахування на особовий рахунок отримувача) пенсіонерам - за місцем отримання пенсії, а особам, які не є пенсіонерами, - за місцем їх проживання чи одержання грошового утримання.

Нагадую, що Постановою Кабінету Міністрів України від 19 лютого 2020 р. № 112 “Про деякі питання виплати у 2020 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань” встановлено виплату грошової допомоги в таких розмірах:

  • особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:
    • I групи - 4120 гривень;
    • II групи - 3640 гривень;
    • III групи - 3160 гривень;
  • учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, - 1390 гривень;
  • особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, - 4120 гривень;
  • членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, - 900 гривень;
  • учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога - 570 гривень.

Тобто, ветерану потрібно визначитись, який саме вид допомоги він має отримати. Для цього необхідно звернутись за місцем отримання пенсії або місцем проживання з документами про посвідчення особи, тобто до відповідного поштового відділення, та отримати допомогу.

При цьому, особи, які не отримали грошової допомоги мають право звернутися за нею до 30 вересня 2020 року.

Постановою Кабінету Міністрів України № 211 від 11 березня 2020 р. встановлено карантин в Україні до 22 травня 2020 р. та ряд певних обмежень у конституційних правах громадян України, зокрема щодо перебування у громадських місцях, відвідування закладів торгівлі у захисних масках.

Пунктами 2, 3 Порядку “Проведення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією осіб”, затвердженим цією ж постановою, визначено, що самоізоляція здійснюється з метою запобігання поширенню на території України COVID-19 та зменшення кількості хворих з тяжким перебігом COVID-19.

Особами, які потребують самоізоляції, зокрема є особи, які досягли 60-річного віку, якими з урахуванням часу є в більшості випадків ветерани війни. Таким особам заборонено залишати своє місце проживання до закінчення карантину.

То як же ветеранам в такому випадку отримати матеріальну допомогу, враховуючи, що травневі свята вже пройшли?

  • Можна зачекати закінчення карантину та отримати допомогу до 30 вересня 2020 року, звісно, якщо карантин не буде продовжено до цього цієї дати.
  • На сайті Укрпошти розміщена та працює послуга “Адресна доставка в умовах карантину”, за якою гошові та соціальні виплати можуть доставлятись листоношами додму найбільш вразливим категоріям людей. Про таку послугу необхідно уточнити у найближчому відділені пошти. Тобто, ветерану необхідно зателефонувати до свого відділення та з’ясувати, як замовити послугу.
  • У п.18 Порядку “Проведення протиепідемічних заходів, пов’язаних із самоізоляцією осіб” зазначено, що особам, які потребують самоізоляції дозволяється: двічі на день вигулювати домашніх тварин протягом не більше ніж однієї години на добу за умови використання засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або медичних масок без клапану видиху; відвідування місць торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами, медичними виробами, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції, щодня протягом двох годин на добу за умови використання засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або медичних масок без клапану видиху.

Проте нічого не вказано про відвідування місць виплати соціальної допомоги. Вважаю, ветеранам війни дозволено відвідувати поштові відділення для отримання грошової допомоги в умовах карантину.

По-перше, ст.46 Конституції України передбачено право на соціальний захист, до якого відноситься виплата одноразової грошової допомоги.

По-друге, обмеження прав і свобод громадян визначаються ст.4 Закону України “Про правовий режим надзвичайного стану“, і застосовується при введенні надзвичайного стану, - лише за наявності реальної загрози безпеці громадян або конституційному ладові, усунення якої іншими способами є неможливим. Надзвичайний стан вводиться Указом Президента України, який підлягає затвердженню Верховною Радою України протягом двох днів з моменту звернення Президента України.

На сьогодні існує Указу Президента України, яким введено надзвичайний стан.

А тому, ветерани війни не обмежені у праві отримання допомоги шляхом відвідування поштових відділень.

Таким чином, враховуючи ускладнення спричинені введеним карантином, одноразова грошова допомога має бути виплачена ветеранам війни у повному обсязі та у визначені строки без будь-яких обмежень.

Текст: Ярослав Новіков, спеціально для «Без Броні – єдина база ініціатив для ветеранів»

bez.broni
Без Броні

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації