site.ua
член клубу

За два дні співробітники Служби безпеки України примудрились загубити (фактично відпустити), а потім знову заарештувати засновника мережі Telegrass Амоса дов Сільвера. І щось підказує, що це не остання його втеча з-під арешту.

Хронологія подій:

Квітень 2019 року – засновника найбільшої у світі мережі онланй-продажу наркотиків Telegrass Амоса дов Сільвера затримують українські правоохоронці;

10 липня 209 року – підозрюваний вийшов із СІЗО, оскільки Київський апеляційний суд відпустив підозрюваного під домашній арешт.

16 серпня 2019 – мала відбутись екстрадиція Сільвера до Ізраїлю. В той же день він втікає з аеропорту «Бориспіль». Як повідомляє (17 серпня) на своїй сторінці у Facebook СБУ, «затримано трьох співробітників СБУ, які підозрюються у допомозі втечі Сільвера з аеропорту «Бориспіль» під час екстрадиціїних заходів»

17 серпня 2019 року – Після втечі з «Борисполю» Сільвер прямує до Умані, де власне його і затримують українські правоохоронці. Все та ж СБУ повідомляє також, що «…найближчим часом він буде екстрадований, відповідно до чинного законодавства…»

І все наче добре й наче не має завдати країні репутаційних ризиків перед ізраїльським урядом, зокрема Беньяміном Нетаньяху, який має відвідати Україну у період з 18 по 20 серпня.

Проте в оцінці затримання Сільвера варто повернутись до історії Ізраїлю й поглянути на перебіг війни Судного Дня. 6 жовтня 1973 року розпочалась Четверта арабо-ізраїльська війна. Розпочалась вона з нападу військ Єгипту і Сирії (які на той момент входили до складу коаліції арабських країн). Араби обрали для нападу день святкування Йом-Кіппур (Судного Дня), одного з найважливіших свят в іудаїзмі. Показовим для нас цей приклад є у тому, що в результаті цієї війни виграв Ізраїль, не зважаючи на неочікуваний напад арабських військ.

Щось подібне нагадує затримання Амоса дов Сільвера в Умані суботнім ранком (фактично шабат). Справа у тому, що засновник Telegrass походить із родини ультра ортодоксальних іудеїв (харедимів), що не могло не залишити відбитку на його свідомості. Приналежність до харедимів також могла позначитись на наявності знайомих в Умані, оскільки це місце є центром паломництва хасидів (також є харедимами) до могили цадика Нахмана.

То ж, піймати Амоса дов Сільвера у шабат в Умані не містило нічого складного. Більш складнішим буде й надалі утримати його під вартою й все ж таки довести екстрадицію до логічного завершення.

denys.shabanin
Денис Шабанин

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації