Міністр оборони Загороднюк, заявив що в Золотому планується створити координаційний центр, який буде підпорядкований місцевій адміністрації і координувати дії представників ЗСУ, Нацполіції та інших структур аби захистити мешканців, що залишаться за позиціями відведених ЗСУ. Заступник голови нацполіції Троян додав, що поліція, мовляв продовжить нести службу в тих населених пунктах де відбувається розведення військ – вона буде реагувати на дзвінки з тієї території. Мовляв, під Станицею Луганською біля 70 будинків вже знаходяться в «сірій зоні» між розведеними військами – і все гаразд.

Не знаю як вас, а мене такі заяви просто збурили. Чому? Та тому що по-факту українське керівництво своїх громадян свідомо залишає в зоні підвищеної небезпеки. Просто поставлю кілька питань.

В районі Золотого за зоною відведення українських військ будуть залишені 122 будинки. На поряду денному питання – яка вірогідність приходу в район тих будинків ДРГ терористів ДиРи? Відповідь – або прийде, або ні. Але як показує практика 2016 р. – приходять і нічим хорошим це не закінчується.

Чи буде серед цих залишених будинків опорний пункт поліції? Уявимо що буде. Наступне питання – в яких умовах він існуватиме? У вигляді блок-посту за околицею? Неодноразово побувавши в АТО, я чудово знаю різницю між поліцейським біля фронту і поліцейським у Києві. І от саме тому, я переконаний, жоден поліцейський в здоровому глузді просто в хаті з вікнами там не залишиться. Тому що поліцейські які лишаються в таких умовах поділяються на тих хто починає працювати на терористів ДиРи – і мертвих. Людина не може перебувати в бронику і з автоматом перманентно. Й відтак вирогідність потрапити в пазурі ДРГ зростає неймовірно. Іншими словами, постійно перебувати серед тих хат не буде ніхто, а украплений опорний пункт поліції нічим не відрізнятиметься від аналогічного армійського – і тоді про яке відведення ітиметься? На це погодиться Москва?

Але ж поліція виїжджатиме на дзвінки – каже нам пан-міністр. Доречне питання – на чому виїжджатиме, і з якою швидкістю? На незахищеному джипі? Тоді ми гарантовано матимемо загиблих поліцейських. На кількох БТРах? І кого вона застане серед хат? Лише постраждалих від ДРГ? І ще питання – а що станеться з людиною в сірій зоні, яка побачивши ДРГ або снайпера терористів подзвонить українській поліції? І головне, хто після пари відвідувань тих хат ДРГ терористів стане для мешканців тих хат владою, українська поліція чи банди ДиРи? Що робитимуть ті люди, кликатимуть на допомогу – чи виживатимуть? І що робити ЗСУ, якщо снайпер палитиме по них з цивільних будинків, або якщо серед будинків почне працювати міномет? Відповідей нема.

Але ж під Станицею Луганською ніяких інцидентів нема – скажете ви. Відповім – це поліція і ОБСЄ не знають про інциденти. Ми не знаємо хто приходить до тих людей і про що з ними балакає. Знаєте, Чорнобильська АЕС цілком задовільно працювала багато років і робота на ній та життя у Прип’яті були неймовірно престижні. Чи була ЧАЕС безпечною? Відповідь – 26 квітня 1986 р. Якщо за місяць під Станицею або біля Золотого станеться кривава драма, хто за це відповідатиме? Хто буде винний?

Відповідь – винною буде чинна українська влада. Відповідальна влада, якщо їй вже так кортить розводити сили, мусила б організувати евакуацію своїх громадян з наданням їм житла в іншому регіоні України. Або – запропонувати їм від евакуації відмовитися – після пояснення всієї міри загрозі і під підпис. Так, як це зробили фіни у 1940 р. зі своїми громадянами у на-а-а-а-абагато більшій кількості.

Але наше керівництво цього не робить. Воно всій країні розповідає казочки про координаційні центри і про поліцію яка «реагуватиме». Оце – справжнє ставлення ЗЕкоманди до життя людей, і справжня ціна всім її просторікуванням про «припинити війну, аби люди не гинули». Тому що протягом всієї історії людства більшість намагань бігати від війни закінчувалися лише великою кров’ю.

dmitro.vovnyanko
Дмитро Калинчук

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації