Депутат від «Слуги народу» Галина Третьякова вразила суспільство черговою своєю заявою – вона хоче подивитися на ФОПа який сплатив бодай 8 тисяч податку. На зелених пабліках на захист депутата Третьякової зразу піднявся фан-клуб «Слуги народу» під гаслом: «Та оці ФОПи!...»

Знаєте, не думав що доведеться пояснювати банальності. Та позаяк з’ясувалося, що колишня голова «Інституту громадських свобод», експерт відомого «Реанімаційного пакету реформ» та голова комітету Верховної ради з питань соціальної політики Галина Третьякова не знає деталей існування ФОПів – доведеться розтлумачити.

По-перше – ФОП завжди винний. ФОП – це підприємець який для зручності ведення бізнесу або просто через чесність зареєстрував своє підприємство. Якщо підприємець зробив цей крок – не платити податки він уже не зможе. Податкова завжди про себе нагадає і суму коштів яку ФОП винний державі – із задоволенням збільшить. Так що платити невчасно – собі дорожче. Скажу більше. Ви пам’ятаєте, як під час весіннього лодауну уряд звільнив ФОПів від сплати Єдиного соціального внеску? Так от абсолютна більшість знайомих мені ФОПів цей внесок все одне сплатила. Бо ніхто не вірить, що під час здачі річної звітності, раптом не з’ясується, що платити таки треба, або що тих хто не сплатив не почнуть викликати до податкової – на перевірку. В чому в чому, а в співіснуванні з державою українські ФОПи – експерти.

По-друге. Про 8 тисяч податків на рік. Мушу довести до фан-клубу Зеленського, що минулого 2019 р., коли ще не було ніякої пандемії, кожен ФОП мусив внести до податкової Єдиний Соціальний Внесок + єдиний податок відповідно до групи оподаткування. ЄСВ у 2019 р. складав 918 грн. 06 коп. Тобто ФОП, який пропрацював рік, сплатив сукупно одного тільки ЄСВ 11016 грн. 72 коп. А ще до цього – єдиний податок, залежно від групи.

Тобто, аби побачити ФОПа, який заплатив державі 8000 грн., мадам Третьяковій достатньо було подивитися на будь-якого ФОПа, який просто пропрацював рік. Він заплатив – з гарантією. При чому зараз він платить ще більше. Бо нині ЄСВ уже 1100 грн. З кожним підйомом мінімальної заробітної платні, якими так любить хвалитися Зеленський, піднімається і ЄСВ – і буде підніматися далі.

І це – не якісь віртуальні податки, які платить роботодавець або завод, і яких працівник практично не відчуває. Це – гроші які треба власноруч заробити і віднести до податкової, незалежно від обсягу твого доходу. ЄСВ платити доводиться навіть якщо дохід дорівнює нулю.

Але ж існують підприємці, які не платять взагалі нічого – можете заперечити ви. І можливо, навіть пошлетеся на приклади. Відповім – ні, їх не буває. Мінімум ЄСВ ФОП сплачувати мусить. Люди, яких мають на увазі – це не ФОПи. Це особи, які торгують на ринках, або надають певні послуги, взагалі ніде не реєструючись. Чи таке реально? Більше ніж. Всю спільноту самозайнятих осіб перевірити нереально – ідеться про мільйони людей. А щодо торговців… На будь-якому базарі вам навіть укажуть на осіб, які ніде не реєструються – вони або нахабно нічого не платять державі, або (що частіше) мають «волохату лапу» у поліції, або у податковій.

Замість платити державі – такі люди платять своєму «даху». А це вже називається ухилення від сплати податків і корупція. І боротися з цим – прямий обов’язок держави. І судячи з того, що стан корупції за зеленої влади проти часів Петра Порошенка погіршився, держава цього обов’язку не виконує. Відродилися схеми які встигли зникнути за Порошенка. А будь-яка податкова перевірка торгівельних площ перетворюється на скидання грішми всіх торгуючих – аби податкова відчепилася.

Чи знає про все це правляча партія «Слуга народу»? Після того як відкрилося, що колишня голова «Інституту громадських свобод», експерт відомого «Реанімаційного пакету реформ» та голова комітету Верховної ради з питань соціальної політики не знає які податки і скільки сплачують ФОПи – сильно сумніваюся.

Мій телеграм-канал: https://t.me/dragonspech

dmitro.vovnyanko
Дмитро Калинчук

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації