Заява президента Зеленського про висадку мільярду дерев протягом трьох років викликала сміх. Ще б пак, мільярд дерев за три роки, це по 913 тис. дерев щодня. За нормативом посадки 5000 дерев на гектар, виходить Зеленський вирішив вкрити лісами площу у 200 тис. га, тобто 2 000 кв. км. За площі України (з окупованими районами Донбасу і Кримом) 603 тис. кв. км.

Посміялися? А тепер поговоримо серйозно. Бо слова Зеленського, як на мене загрозу несуть в рази більшу, ніж нам здається.

Почнемо з поширених міфів. Про «незаконну вирубку лісів» нам волають щодня, з кожної праски. Єдина проблема, за гучними «журналістськими розслідуваннями» як правило не виникає ніяких гучних кримінальних справ. Чому так? «Бо корупція», скаже пересічний громадянин.

А тепер цифри. На 1983 р., тобто у часи радянської влади площа лісів в Україні за даними Держлісагенції була 9969 тис. га, тобто лісистість України становила 16,52%. На 2016 р. за Держгеокадастром площа лісів складала… 10633 тис. га, і лісистість – 17,62%. Експерти стверджують, що на відміну від часів совка (де облік, як за всякої диктатури, проводився більш-менш точно), нині в Україні до біса земель сільськогосподарського призначення, зарослих деревами і чагарником, через не проведення власниками паїв робіт з очищення землі. Якби в облік потрапили ще й ці землі, лісистість країни зразу підскочила б до 20-22%.

Ви ознаки «незаконних вирубок» помітили?

Відкрию вам ще одну таємницю, експортери лісу нічогісінько самі не рубають. Заготівлю деревину в лісах проводять самі ж лісництва, фірми-реалізатори ліс купують у них. Інше питання – як купують і чи враховуються інтереси держави? Що відбувається?

А відбувається те, що журналісти і політики постійно спекулюють термінами. В Україні нема «вирубки лісів», тобто вирубки після якої лісогосподарські землі втрачають своє призначення. В Україні є заготівля деревини, після якої лісгоспи вирубані ділянки знову засаджують. Наприклад, у 2019 р. було висаджено 254 мільйони садженців, силами самих лише лісгоспів. І цифра ця – не захмарна, підрозділи Держлісагенства подібні роботи проводять щороку.

Іншими словами всі байки про нібито нереальні вирубки лісів у часи Порошенка, були всього лише цілеспрямованою кампанією з дискредитації п’ятого президента. Не відбувалося насправді нічого захмарного, крім істерик журналістів-шашличників, і мільйонів гривень влитих в «активістів», аби боролися з «незаконними вирубками». Чого нині нема й близько.

254 мільйони за три роки – виходить 762 мільйони садженців будуть висаджені без жодної допомоги Зеленського, за умови, що лісництва не позбавлять фінансування. Але ж Зеленський цю цифру вирішив збільшити на третину! Навіщо? І головне – де він збирається висаджувати ще 300 мільйонів садженців, тобто вкрити лісами додаткові 60 000 га, за умови що зараз ліси висаджують там, де їх щойно зрубали? А отут пригадуємо події останніх років.

У березні 2020 р. тодішній голова Держлісагенції Андрій Заблоцький повідомив що за один лише 2019 р. обсяги вирубки лісів різко зросли у 7 разів – від 17,7 тис кубометрів в часи Порошенка до 118 тис. кубометрів. Дещо пізніше той самий Заблоцький повідомив, що обсяги вирубок лісів у 2020 р. зменшилися на 34% порівняно з попереднім роком. Очевидно, -34% від 118 тис. кубометрів – це так само в 4,4 рази більше ніж було за Порошенка. Публікації статистики Заблоцькому даром не минули – його звинуватили в корупції і 2 липня 2020 р. звільнили з посади. Відтоді точних цифр – не знайти. І от – заява Зеленського.

Очевидно, аби залісити 60 000 га, треба спершу вирубати 60 000 га. От в цьому й полягає головна загроза слів Зеленського. Спершу за ЗЕкоманди вирубають чималі обсяги деревини. А потім їх відновлять – державним коштом, за президентською програмою. А виборці ЗЕ – дружно поаплодують. Хіба не геніально?

АПДЕЙТ. Цифри виправив згідно порад експертів.

dmitro.vovnyanko
Дмитро Калинчук

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації