Що буде, якщо якась компанія проігнорує санкції президента Зеленського? Думаю – нічого гарного. Принаймні, санкції РНБО такій фірмі прилетять зі свистом. Логічно? Так от за цією логікою Зеленський вже зараз мусить звільняти свого помічника Сергія Шефіра і впроваджувати санкції проти… студії «Квартал-95». Я не жартую.

Журналісти програми «Watchdogs.Розслідування» з каналу «Прямий» дізналися подробиці кінобізнесу «Кварталу-95». Чесно кажучи у мене від почутого – голова обертом. Пригадуєте скільки шпетили Порошенка через Ліпецьку фабрику? А тепер слідкуйте за руками.

Існує такий російський канал СТС. Власники його - державний Банк ВТБ і Національна медіа група (голова ради директорів – Аліна Кабаєва). В Україні від травня 2020 р. канал СТС під санкціями. І знаєте що дивно? Практично від моменту потрапляння під санкції, канал СТС закуповує кінопродукцію «Кварталу-95». У 2020 р. на каналі вийшли серіали «Папік. 1 сезон», «Родичі» і ледь не було запущене шоу «Ліга сміху». Цього року уже вийшли серіали «100 тисяч хвилин разом» і «Папік. 2 сезон». Ще анонсований вихід нового сезону «Сватів» - теж на СТС.

Цікава штука виходить. В часи між 2014 і 2019 рр. у Зеленського знаходили проекти в російському кінобізнесі. Наприклад у 2017 р. пов’язана з Зеленським російська компанія «Грін філмз» отримала 35 мільйонів рублів з держбюджету Росії на зйомки фільму «Вниз» з Володимиром Машковим у головній ролі. Фільм був знятий і вийшов. І це не єдиний приклад. Але, то були продукти російських студій, власне продукту «Кварталу-95» на російському ринку тоді майже не було. Натомість варто було Зеленському стати президентом – і поперло.

Очевидно, ідеться не про разові продажі каналу СТС продукції «Кварталу-95». Ідеться про систему.

Звісно, нам уже розповіли казочку про шведську фірму «Eccho Rights», яка ніби займається дистрибуцією фільмів «Кварталу-95» по всьому світові. Але дві цікаві деталі помічено. По-перше, серіали «Кварталу-95» потрапляють тільки до Росії. По-друге, «Eccho Rights» чомусь не повідомляє про продаж кварталівських серіалів на своєму сайті. І ще. Коли спалахнув скандал через продаж на канал СТС франшизи «Ліги сміху», франшиза була відкликана як раз за наказом Зеленського. Тобто очевидно - на шведського дистриб’ютора «Квартал-95» вплив таки має.

І фокус в тому, що санкції президента нахабно ігнорує кампанія, яка належить… помічникові Зеленського. Сергію Шефіру. І ще. Журналісти помітили цікаву особливість – у серіалах «Кварталу-95» вичищено все, що вказує на їхнє українське походження. На номерах автівок заклеєні українські прапори, актори розраховуються білоруськими рублями, тощо. А в Україні не раз намагалися внести зміни у Мовний закон – як раз у сфері кіномистецтва. Зрозуміло – у чиїх інтересах?

Звісно ми всі чули байку про те що Зеленський з бізнесу «Кварталу-95» вийшов. Проте роялті від продажу серіалів на підсанкційний російський канал, Зеленський отримує – за 2020 р. більше 4,5 мільйонів грн. Платить йому роялті співвласник «Кварталу-95» помічник президента Шефір. А тим часом актори «Кварталу-95» поставали депутатами, юристи – чиновниками, а чоловік бухгалтерки - тво начальника Департаменту стратегічної розвідки ГУР Генштабу ЗСУ. Думаю цих фактів достатньо аби зрозуміти, Зеленський чудово обізнаний, що його «Квартал-95» продає фільми до країни-агресора, в обхід його ж санкцій.

І отут виникає багато питань. Наприклад таке – а чому канал, де серед власників Банк ВТБ і структури Кабаєвої, демонструє серіали «Кварталу-95» після санкцій Зеленського проти каналу? За які-такі медяники? Відповіддю на це питання стати мусить звільнення Шефіра і впровадження санкцій проти «Кварталу-95». Порошенко купив Ліпецьку фабрику задовго до війни, але він фабрику закрив і вона була розграбована. У Зеленського все – з точністю до навпаки.

Очевидно, продавати серіали в Росію «Квартал-95» буде так само як зараз. Аби агресор не нудьгував.

dmitro.vovnyanko
Дмитро Калинчук

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації