site.ua
топ-автор

Місцеві вибори у багатьох цивілізованих країнах є потужним імпульсом для формування нової якості влади. Схоже, і в Україні ці тенденції поступово поширюються, однак з національною специфікою.

Не встиг Сергій Притула, який балотується у мери Києва від партії «Голос», провести виборчу кампанію, як повідомив про об’єднавчі процеси зразу з сімома політичними партіями. Звісно, праволіберальних поглядів. Заступник голови партії «Голос» підкреслив, що після завершення об’єднавчих процесів запропонує об’єднання лідерові «Європейської Солідарності» Петру Порошенку, і відмова того означатиме, що він «буде розпорошувати сили патріотів». Саме такою фразою закінчується інтерв’ю Сергія Дмитровича агенції «Інтерфакс-Україна», бо запам’ятовується, як відомо, остання фраза.

У доволі довгому, не схожому на номери «Вар’яти-шоу», але технологічному спілкуванні (https://interfax.com.ua/news/interview/694959.html) Сергій Притула фактично робить заявку на лідерство у «Голосі», розповідає, що йому пропонували «токсичний кеш» для участі у виборах та покусує Віталія Кличка (на це є власні причини). Головна з них – як Сергію Притулі для ефективного продовження політичної кар’єри, так і партії «Голос» для продовження політичного життя потрібно отримати постійну прописку в органах столичної влади. Читай – кандидату в мери потрапити до фіналу (вкрай сумнівно, що Віталій Кличко переможе у першому турі), а партії – створити «голосисту» фракцію у Київраді.

До речі, тому кандидати від «Голосу» ідуть на вибори як «Команда Притули», хоча могли б називатися «Голос. Практиканти». Перший номер партійного списку Максим Нефьодов на початку виборчої кампанії не знав, скільки членів партії у першій двадцятці «Голосу», і це мало бентежило піарників партії. Мовляв, у наших лавах зібралися професіонали з репутацією. Тут можна пригадати, як фракція «Голосу» у Верховній Раді у липні 2020 року гучно оголосила про перехід в опозицію. Кіра Рудик (партійна лідерка, яка очолили «Голос» після політичної демобілізації Святослава Вакарчука) зробила це після неодноразових спроб загравання з «Слугою народу». Зрозуміло, що з прицілом на місцеві вибори.

Об’єднання політичних партій в Україні можна лише вітати, бо їх понад 350, а беруть участь у політичному житті дай боже щоб 70. Було б непогано, якби Сергію Притулі партійні юристи пояснили, що в Україні не існує процедури рівноправного об’єднання партій, що бажаючі об’єднуватися змушені розпускати свою політичну силу та отримувати партійні квитки тієї, чиї партійні прапори притягують. До речі, у «Голоса» є проблеми з обліком власних партійців та ефективним партійним будівництвом. Що ж до «розпорошення сил патріотів», то навряд чи нинішній політичний досвід Притули дає йому підстави робити настільки гучні заяви. Звісно, якщо він не хоче бути смішним.

evgen.magda
Євген Магда

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації