site.ua
топ-автор

Я уважно ознайомився з двома показовими інтерв’ю шефа зовнішньополітичного відомства Росії. Спілкуючись з кремлівським обер-пропагандистом Соловйовим та бізнес-виданням «РБК», Лавров зробив низку заяв, на які варто звернути уваги.

  • Готовність розірвати відносини з Європейським Союзом. Лавров не просто наголосив на цій готовності за умови запровадження ЄС нових санкцій проти Росії, але і ревниво зауважив цікавий факт: товарообіг ЄС з Росією з 2013 року скоротився вдвічі, тоді як з США та Китаєм у Євросоюзу він виріс за цей період майже на 50%.
  • Лавров акцентує увагу, що позицію Європейського Союзу формують агресивні русофоби, насамперед з країн Балтії. Нескладно здогадатися, що формула «Поділяй та владарюй» знаходить своє нове застосування.
  • На думку шефа російської дипломатії, Brexit підтвердив, що Європейський Союз більше не є монолітом. Хоча відносини Лондона та Москви складно назвати дружніми, у Кремлі не приховують радощів з приводу розлучення Великої Британії та ЄС. І – звісно ж – вбачають у цьому факті цікаві для себе перспективи стосовно нового –exit, який може стати потужним ударом по єдності ЄС.
  • Міністр закордонних справ РФ звинувачує колективний Захід у прагненні агресивно стримувати Росію. Про власну агресивність він, звісно, не згадує.
  • Нарікає на спроби Заходу дискримінувати російську вакцину Sputnik V, не згадуючи про її сумнівні якості та пов'язані з нею шпигунські скандали
  • Лавров свідомо змінює риторику, говорячи про ЄС та США. Якщо європейці демонстративно звинувачуються у неконструктивності, то щодо США – стриманий реалізм помітно присутній. Мовляв, Путіну все одно, хто стоїть на чолі Штатів. Показово, що тема штурму Капітолію з уст Лаврова не прозвучала.
  • Учасник переговорів у Нормандській четвірці закидає Німеччині та Франції прагнення вирішувати питання врегулювання конфлікту на Донбасі у цьому квартеті, ігноруючи вимоги Росії про прямі переговори між Києвом, Донецьком та Луганськом. У обох інтерв’ю прозвучали тези про антиконституційний переворот 2014 року у Києві, на який відмовився реагувати Захід.
  • Лавров підтвердив слова прессекретаря Путіна Пєскова, що Україна є недружньою державою, звісно, з маячнею про нацистів та утиски російської мови. Буде помилкою списати ці пасажі на орієнтацію на внутрішнього споживача – головний російський дипломат практично без маскування анонсує нове загострення у відносинах Росії з Україною.
  • Нинішній шеф російської дипломатії вийшов з парадигми поведінки Андрія Громика, якого західні партнери називали «Містер Ні», перетворившись на «Містера Їх Там Нема». І цей факт не варто ігнорувати ані колективному Заходу, ані українській владі.
evgen.magda
Євген Магда

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації