site.ua
топ-автор

Сьогодні, 3 березня, архієпископ Сімферопольський і Кримський Клімент був затриманий окупаційною поліцією на автовокзалі міста Сімферополь. Останні відомості про нього – що його везуть до Київського районного відділення поліції. Про це йдеться у заяві ПЦУ.


Станом на 13:40 Клімент перебував у Центральному районному відділі поліції, до нього прибув адвокат.

"Станом на 14:40 архієпископ Клімент перебуває у тому ж райвідділі. Об 11:45 київського часу він був затриманий в автобусі, поліцейські провели обшук речей. А об 11:50 (тобто після обшуку) нібито до поліції «зателефонував парафіянин» храму святих Володимира і Ольги (де архієпископ є настоятелем, єдиний український православний храм у Сімферополі), з «повідомленням про викрадення церковних речей», при чому опис речей співпадає з тими, які поліцейські бачили у владики Клімента під час обшуку.

Архієпископ Клімент, який є головою Православної місії допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі, планував відвідати судовий розгляд справи політв‘язня Павла Гриба у м. Ростові-на-Дону," - йдеться у повідомленні.

Відомо, що у 2014 році Клімент підтримував українські військові частини у Криму.


Після окупації Криму архієпископ Клімент продовжив службу на півострові, а також розбудовував єпархію в Херсоні. В інтерв'ю, яке я робила з ним минулого літа, на питання щодо роботи церкви в Криму він відповів: "Я в Криму буваю постійно. Богослужіння в Криму ідуть. Робота ведеться, парафії зберігаються, люди в Криму моляться. Ми працюємо половину тижня в Херсоні, половину – в Криму."

Після того, як ПЦУ отримала Томос, окупанти заявили про бажання закрити головний храм української церкви на півострові. Архієпископ Клімент повідомив, що отримав припис із вимогою звільнити приміщення храму святих Володимира і Ольги в Сімферополі.

"Архієпископ Клімент з вірянами собору святих Володимира і Ольги в Сімферополі потребують від усіх молитви - окупанти надіслали припис про «звільнення приміщень».

Єдиному українському православному храму в цьому місті загрожує знищення. Очевидно, що це є помстою Москви, в тому числі за правозахисну діяльність владики," - написав 8 лютого на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook Євстратій Зоря.

Трохи раніше, 5 лютого, Клімента призначили головою місії допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі.

“З метою координації зусиль Церкви з допомоги жертвам порушення прав людини та особам, незаконно позбавленим волі, які знаходяться на окупованих територіях України та в Російській Федерації, було утворено «Православну місію допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі». Головою Місії призначено архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента,” – йшлося у повідомленні на сайті ПЦУ.

Відстежуватиму далі, чи вдасться архієпископу зустрітися з політв'язнем Павлом Грибом. Оновлення додаватиму в цей матеріал.

https://www.facebook.com/kavun.gala/posts/27736904...

UPD №1. Станом на 16:40 поліцейські інформували, що до них надійшла заява, нібито архієпископ Клімент в районі автовокзалу «нецензурно лаявся». З Центрального районного відділу владику перевозять до Київського РВ для «опитування» за новою заявою. Джерело інформації: ПЦУ.

Звинувачення видаються все більш сміхотворними.

UPD №2. Окупаційна поліція намагається розділити Клімента і його адвокатів. Адвокати Полозов і Курбедінов заявили, що подібні дії є незаконними і Климент без адвокатів спілкуватися з співробітниками поліції не буде.

UPD №3. Архієпископа Климента звільнили. Чи зможе він відвідати Павла Гриба, поки що не відомо. Відео-звернення архієпископа, а також його адвокатів, розмістила на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook Кримська солідарність: https://www.facebook.com/crimeansolidarity/videos/...

gala.kavun
Gala Kavun

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації