site.ua
член клубу

Доки в Україні, затамувавши подих, стежать за тим, як старий Джо та його команда (себто адміністрація Президента США Джо Байдена), як сказав би Митець, "встромляють лома з нєржавєйкі", у ... колеса Бєні та його посіпак у складі ЗЕленої плісняви, у світі, схоже, назріває значно більш глобальна революція.

Готується масштабний вплив на світову індустрію IT в особі компаній Big Tech– у спосіб, що може докорінно змінити й світову економіку, й наше щоденне життя, і можливо, навіть долю людства.


Як впливати на компанії Big Tech, щоб не завдавати їм шкоди, але при цьому залучати їх до підтримки, умовно кажучи, "офлайн економіки", що несе колосальні збитки через пандемію, на тлі того, що "віртуальна економіка" бурхливо зростає?

В ідеальному світі існує модель, за якої компанії класу Big Tech можуть стати каталізаторами позитивних змін. Ця модель може включати в себе низку заходів на кшталт:

  • Податково-законодавчого стимулювання таких компаній до створення інвестиційних та грантових фондів, що підтримували б малий бізнес, соціальне підприємництва та суспільно корисні проєкти НГО.
  • Залучення таких компаній до проєктів державно-приватного партнерства, в рамках яких створюватимуться чи модернізуватимуться технології публічного вжитку та деякі частини інфраструктури.
  • Жорстке дотримання норм і політик щодо збереження приватних і конфіденційних даних користувачів, нерозголошення їх третім сторонам крім дуже вузького кола випадків, передбачених кримінальним законодавством (іншими словами, це можна назвати дією за принципами GDPR не тільки в Європейській Унії, а й по всьому світу).
  • Посилення заходів громадського контролю за дотриманням свободи слова та поліпшення заходів боротьби з дезінформацією (для глобальних технологічних компаній, що створюють соціальні мережі й платформи).
  • Створення технологій, що сприятимуть співробітництву та солідаризації членів суспільства, а не їхньому відчуженню й ізоляціонізму.

Цілком зрозуміло, що ця модель нереалізовна сама собою - потрібні і відповідні законодавчі зміни, ініційовані національними політичними елітами, й добра воля з боку вищого керівництва глобальних компаній Big Tech (хтось міг би порівняти це зі спрямування енергії атома в мирне річище).

У той же час, стан речей, що склався нині, викликає шалені занепокоєння з боку представників національних урядових еліт. Їх непокоїть можливість транснаціональних Big Tech впливати на настрої й уподобання свого електорату, маніпулювати громадською думкою, ставати платформою для масових дезінформаційних кампаній, цензурувати контент на свій власний розсуд, отримувати доступ до конфіденційної інформації про їхніх громадян та навіть руйнувати конкурентні ринкові середовища та погрожувати національній безпеці окремих країн. Нині, коли прибутки не є головною метою Big Tech, поступаючись натомість поширенню свого впливу й присутності на ринку, інтереси глобальних еліт, що стоять за лаштунками Big Tech (як зрештою, й усіх інших транс-національних корпорацій), вступають у зіткнення з інтересам еліт національних та регіональних.

Нещодавні нові призначення в адміністрації Джо Байдена в США, які виведуть двох антитрастових та антимонопольних борців, професорів школи юриспруденції Колумбійського університету (Columbia Law School) Тима Ву (Tim Wu) та Ліну Кан (Lina Khan) до вищих федеральних структур влади (відповідно до National Economic Council та Federal Trade Commission), обіцяють не лише загострити це зіткнення інтересів глобальних та національних еліт на тлі глобальної індустрії Big Tech. Оскільки більшість компаній Big Tech мають свої штаб-квартири в США, це цілком може позначитися на їхній діяльності у світі.

Паралельно з цим ми спостерігаємо аналогічні тенденції в інших регіонах планети (наприклад, схожі до пропозицій Тима Ву та Ліни Кан заходи розглядають вищі чиновники Європейської Унії, а в Росії під приводом турботи про національну безпеку розпочато атаку на представництва глобальних соціальних платформ, підтримуваних компаніями Big Tech з метою або перенести свої дані й операції на російські сервери під управлінням близьких до спецслужб організацій, або змусити згорнути свою діяльність в Росії).

Тому, на жаль, ми бачимо, що нинішня боротьба із занадто потужною реальною силою глобальних компаній Big Tech точитиметься навколо формальних антимонопольних закидів, обмеження їхнього впливу та спроб розділення цих монстрів на менші компанії з меншою часткою ринку. При цьому, реальні проблеми, висвітлені вище, не будуть вирішуватися (а можливості реалізації соціальних місій компаніями Big Tech не будуть зреалізовані).

Варто також зазначити, що, незважаючи на наше ставлення до Big Tech, контрольовані ними технологічні рішення й платформи є масовими в більшості країн світу. Ці технології та рішення стали подекуди серцевиною нашого щоденного життя. Тому наслідки від хрестового походу на Big Tech, що збирається оголосити Джо Байден через низку нових призначень у своїй адміністрації можуть мати непередбачуваний вплив на наше майбутнє.

16 – 18 березня 2021 р.


Посилання:

Зображення Джо Байдена запозичено з "POLITICO Playbook: Scoop: Biden taps another Big Tech trustbuster", Тима Ву - його профілю, Ліни Кан - зі статті "Big Tech Should Officially Start Panicking"

george.vyshnya
George Vyshnya

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації