site.ua
член клубу

Сучасна Одеса відома великою кількістю компаній-будівельних гігантів. Це і "Будова", і "Гефест", і "Стікон", і "Інтострой", і "Рів'єра", а також багато інших. Питання дотримання законодавства України відходить для таких фірм назад, строго пропорційно рівню можливого прибутку від чергової забудови. І природньо, що чим ближче компанія до керівництва міської ради та особисто до мера Геннадія Труханова, тим менше уваги приділяється виконанню законних будівельних норм.

В цій статті мова піде про забудовників з грецьким акцентом - компанію "Гефест". Керівник - Пантеліс Бумбурас. Грецький олігарх створив "Гефест" ще в 1997 році. З тих пір компанія активно займалася будівництвом в Одесі, Києві, Маріуполі, Криму. В останні роки в Одесі забудовників переслідує низка скандалів: це і знесення пам'ятнику архітектури "дача Докса", це і знищення десятків дерев під час "реконструкції" Грецького парку, це і участь в знищенні санаторію "Червоні Зорі" для забудови 4 гектарів землі, це і незаконна забудова скверу Шклярука на 10 станції Фонтану.

Безумовно, масова забудова міста в обхід всіх будівельних норм і громадської думки можлива тільки лише при безпосередній підтримці керівництва міської ради. Адже саме в кабінетах владних чиновників, недобросовісні забудовники отримують дозволи на знищення пам'ятників архітектури, забудову зелених зон і просто крадіжку землі у одеситів.

Пантеліс Бумбурас та Геннадій Труханов
Що ж стоїть за міцною дружбою Бумбураса і Труханова? В першу чергу це, звичайно, фінансовий інтерес. Але, можливо, за тісною співпрацею ховається і щось інше, для цього досить поглянути на темне минуле мера Одеси. У відомій доповіді італійської поліції щодо міжнародної української мафії кінця 90-х, згадується, що уродженець Одеси Труханов Геннадій Леонідович користувався крім інших і грецьким паспортом на ім'я Генідаса Узополуса (№ К398701). За даними Інтерполу, під цим ім'ям Труханов, як охоронець злочинного авторитету Леоніда Мініна, пересувався по Європі в 1996-1997 роках. Якраз в цей час Бумбарас починав свою будівельну кар'єру в Одесі. А як відомо, створити великий бізнес в Україні в 90-х без "благословіння" злочинного світу було просто нереально. Для людини зі зв'язками в уряді Греціі дістати "лівий" паспорт для представника того самого кримінального світу не завдало б великих проблем.


Якщо про зв'язок Бумбураса і Труханова в 90-х ми можемо тільки здогадуватися, то нині активна підтримка мера з боку грецького олігарха - відомий факт. Так, в лютому цього року Бумбурас допоміг своєму другу Труханову влаштувати свято для свого електорату і привіз до Одеси з самого Афона мощі святого великомученика Пантелеймона. Любителі УПЦ МП і екс-регіонала Труханова високо оцінили "гастролі" мощів, інші одесити ж сприйняли православне шоу з легким подивом.

Зв'язок з любителем "руского міра" Трухановим - не єдиний сепаратистський скандал в який спромігся потрапити олігарх Бумбурас. Так, дипломатичний переполох викликав той факт, що за станом на лютий 2016 року (майже через два роки після анексії Криму) в Ялті функціонувало Почесне консульство Греції. Почесним ж консулом значився ... все той же Пантеліс Бумбурас. Варто зазначити, що майже відразу після публікації даного факту в ЗМІ, інформація про консульство зникла з офіційного сайту українського МЗС.

Але як відомо, всьому рано чи пізно приходить кінець. Так само і прийшов кінець терпінню одеських активістів після того, як стало відомо про те, що будівельний гігант "Гефест" отримав санкцію від міської ради на забудову і знищення зеленої паркової зони між 4-ою і 5-ою станціями Великого Фонтану.

Ось що про забудову пише ГО "Сокіл"

Зелена паркова ділянка на Фонтанскій дорозі, 25 вже частково знищена заради багатоповерхового житлового комплексу, а її залишки в найближчому майбутньому також будуть ліквідовані.

У 1999 році, за головування мера Руслана Боделана, частина території колишнього санаторію ім.. Чувиріна площею у 4 гектари була безкоштовно передана благодійному фонду його доньки Ольги Боделан «Детская деревня АСТР». Історичні будівлі дореволюційної епохи і парк були освоєні під комплекс навчальних, виховальних і розважальних інституцій для дітей на правах постійного користування, але без права власності.

Однак, з часом керівництво так званого благодійного фонду перенаправило свою благу діяльність з дітей на свої кишені. В 2014 році починається масштабна співпраця з будівельною компанією «Гефест» з метою оформлення цієї ділянки під забудову багатоповерхівками. Також з цією сумнозвісною компанією, яка вже відома звичкою знищувати історичні будівлі Одеси, за даними з достовірних джерел, опосередковано пов’язаний міський голова Геннадій Труханов. Нових бізнес-партнерів не зупинило рішення міської ради від 2009 року про визнання цієї території парковою зоною загального користування, що унеможливлює її забудову. Справа двічі розглядалася послідовно судами трьох інстанцій, але в решті решт зручне рішення було отримано. Судді абсолютно незаконно позбавили «Детскую деревню» статусу паркової зони, тим самим розв’язавши руки міській владі. Невдовзі компанії «Гефест» фактично надали дозвіл на забудову паркової зони, який 25 лютого 2015 року міська рада затвердила поспіхом, не провівши громадських слухань і не маючи рішення архітектурної комісії.

Із грудня 2016 року половина території за адресою Тополевий пров., 17-а вже перетворена на будівельний майданчик і обнесена парканом. Там вже вирито котлован першого будинку. Взагалі за проектом планується три 24-поверхові будинки і один – 14-поверховий. Квартал, який мав показники озеленення в чотири рази вище норми, перетвориться на чергові бетонні джунглі з бруківкою і асфальтом. В процесі буде знищено і унікальні столітні архітектурні пам’ятки старої Одеси. Також треба зазначити, що комплекс більше ніж на тисячу квартир, що позиціонує себе як елітне житло для статусних людей, матиме менше п’ятиста паркувальних місць, що призведе до погіршення без того складної транспортної ситуації.

Через недбалість і жадібність владних еліт Одеса може невідворотно втратити чергову унікальну і колоритну історичну територію разом із парком.


З моменту початку кампанії проти забудови зеленої зони на 5-ій станції Фонтану, "грецькі ходоки" намагалися зв'язатися з активістами "Соколу". Спочатку націоналісти отримували фінансові пропозиції, а вже після цього в хід пішли прямі погрози. Представники забудовника обіцяли прислати "пацанів" розібратися з "соколятами", якщо ті не залишать боротьбу з незаконною забудовою.

Незважаючи на численні погрози і попередження з різних сторін, 25 серпня активісти "Соколу", "Свободи" та інших патріотичних організацій провели перший попереджувальний мітинг біля забудови на Фонтанській дорозі, 25. Мирна акція закінчилася символічним підпалом фаєрів і димових шашок, що мало на меті продемонструвати наслідки до яких приведе безконтрольне знищення паркових насаджень міста. Як і було обіцяно, любителі грецької міфології привели і свою групу підтримки - кілька десятків спортивних хлопців намагалися спровокувати активістів на фізичне зіткнення, проте були змушені розійтися по домах ні з чим.

Вже через кілька днів, 31 серпня, свободівці продовжили боротьбу за зелену зону - вже в юридичному форматі. Голова місцевої "Свободи", екс-нардеп Павло Кириленко відправив заяву до НАБУ з вимогою розібратися з недобросовісними забудовниками. Крім усього іншого, свободівці вимагали притягнути до кримінальної відповідальності керівництво "Гефесту", а також відповідних посадовців Одеської міської ради, які і дали дозвіл на незаконну забудову.







Реакція не змусила себе довго чекати: буквально на наступний день, в ніч з першого на друге вересня відбувся замах на життя голови одеського "Соколу" Георгія Баріленко.
Двоє невідомих чоловіків атакували націоналіста біля його дому та випустили декілька куль з травматичної зброї. Як розповів Георгій, після пострілів невідомі вигукнули "прівет от Гефеста, х**лан".

Георгій Баріленко

Звичайно, зухвалість злочину викликає думки, що напад на націоналіста міг бути добре спланованою провокацією. Але є кілька фактів, які підтверджують те, що подія мала стати актом залякування. 1.Раніше від "Гефесту" вже надходили загрози, зокрема і особисто Георгію. 2. За будівельною компанією стоять дві групи: безпосередньо сам Бумбурас, а також група, пов'язана з мером Одеси Геннадієм Трухановим. Напад на неугодних активістів - метод, який часто використовується в колах, безпосередньо пов'язаних з мером. Варто тільки згадати розгін мирної акції проти Труханова першого вересня минулого року, або напад на активістку Світлану Подпалу, яка була організатором протестів проти захоплення пляжу "Лагуна" з боку бізнес-партнеру Труханова - Володимира Галантерніка. 3. За минулі п'ять днів так і не прозвучало жодної офіційної заяви з боку "Гефесту" стосовно нападу на активіста.

Хто б не стояв за замахом на лідера "Соколу", патріоти ясно дали зрозуміти: ніхто не має наміру здаватися і кидати боротьбу з незаконним знищенням зеленої зони. Навпаки, пролита кров побратима ще більше згуртувала і мобілізувала націоналістичні сили Одеси.





glib.gromov
Гліб Громов

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації