site.ua
sandbox

Методика: як запам'ятати більше.

Ну, по-перше, треба вірити, що вся інформація так чи інакше десь запам'ятовується на тонкому рівні - всі сни, півсни, всі думки, які приходили в голову на мить - і ви їх тут же забули, - вони нікуди не пропадають.

По-друге, вірити в "безкінечну швидкість часового потоку" - він є первинним до всіх інших потоків - навіть до потоку світла. Це як реліктовий спокійний тон чи фон вакууму, з якого шляхом найлегших флуктуацій вилітають частинки, хвильки на поверхні дуже чутливої рідини.

І по-третє, тримати внутрійшній тонус, тиск, високу частоту внутрішніх ритмів.

Ну і вірити, що найчастіше перша думка, яка приходить в голову, є правдивою. Тобто в критичних ситуаціях можна деякі миттєві спалахи думок, здогадок, натяків, "шостих відчуттів" інтуїції вважати правдивими і приймати їх за якусь вихідну платформу, а потім вже шляхом перевірки - "розвідки боєм" - перевіряти її на міцність чи шукати іншу опору. Це схоже на скакання по крижинах - але при малій силі тяжіння. Тобто ви можете тримати себе в підвішеному стані навіть без опори під ногами і просто чіплятися за найближчі вирости, як той початківець з "Аватару" вчився бігати над прірвою і правильно падати. Руфери якось це роблять - скачуть і перевертаються так, наче бігають уві сні і їм все дозволено (але перед тим проводять детальну розвідку, примірку, розмітку місцевості)..

Той стан "захоплення і ризику" - однозначно кращий від стану "страху і холодного поту", тому мусить бути дриґ і віра в перемогу.

Отже, пам'ять - це деякі усталені асоціативні зв'язки, які зв'язують між собою різні зони подразнень - і з них сплітають цільні образи. Мудрі вчені кажуть, що навіть не треба запам'ятовувати всю інформацію, а запам'ятовувати, де вона лежить. І в жодному разі не прив'зувати свою пам'ять до "конкретних об'єктів" - вони вам будуть тільки заважати. Чи тонші зачіпки і чим їх більше - тим краще.

Метод №1 (я б сказав "метод Вітрів") полягає у зв'язуванні інформації за хвости: ви берете будь-яку ознаку - і розширюєте діапазон всього, що охоплюється нею. Наприклад, фіолетовий колір: фіалка, ультрафіолетове випромінювання, бузок, колір вечірнього неба, близькі кольори - синій, ультрамарин, індіго, чорнило, стержень фіолетовий - і одночасно спливають в пам'яті супутні запахи - вони підсилюють тему: гладіолуси, братчики з жовтими серединками, баклажани, якийсь одяг, светр, джинси, випрані в аніліновій фіолетовій фарбі, стрічка, ворота, фіолетовий пес на дамбі (облитий чорнилом), помазані чорнилом гуси, качки, щоб відрізнити свої від чужих, штемпельна фарба, якою ставлять печатки. і т.д.

Можете взяти іншу ознаку: наприклад, число 4: квадрат, кількість ніг у слона, коліс в автомобіля (хоча може бути і 3 - одне переднє, 2 задніх, чи навпаки), число гравців в ансамблях (бітлз, абба,..) "гра в 4 руки", 4 крісла за столиком, 4 вершини тетраедра, квадрат в основі піраміди, числа, кратні 4: 12, 16, 20, 28,.. 4 стопи параплана і т.д.

Маючи такий широкий спектр "асоціативних зачіпок" кожної ознаки, ви насамперед позбудетеся "магії чисел" - наприклад, японці чомусь бояться числа 4 - чи воно їм нагадує чорта, чи якийсь ієрогліф, схожий на 4-ку, проте вони теж мають свої 4 кінцівки, 4 прямі пальці на руках (+ 1 відтопирений), виготовляють машини на 4-х колесах, меблі на 4-х опорах, легкі будинки на стовпах, прямокутний посуд, який краще і компактніше вміщається на піднос.. 4 крильця у метелика (2 більших + 2 менших)..

На перший погляд воно нічого не дає - але ви вже ніби підвішуєте певну інформацію, тримаєте на прив'язі, як сушену рибу чи білизну на сонці - вона ніби зависає перед вами певним боком, вдячна, що ви нею зацікавилися, що зайвий раз її розшевелили.. і разом з нею відчули деякі інші ознаки - запахи, шелести, спосіб відривати тараньку смужками, спогад якоїсь компанії, коли ви серед ночі зліпили камінну решітку і тримачку для дров і потім до ранку сиділи в альтанці замовника під виноградом - пили пиво.. - Це ніби "вигулювати пам'ять", дати їй провітритися, розшевелити якісь події, які ви давно забули, а разом з ними і настрій, і їх специфічну атмосферу..

Так от, на другий погляд - такі "зайві асоціативні зачіпки" дозволять вам легше пригадати певний внутрішній стан, тонус, ритм життєдіяльності у деяких ситуаціях - і разом з ним вийти на творчу експресію - тримати себе в рамках позитивного настрою і творчих робочих ритмів. Більше того: так легше вирішуються деякі проблеми, тупикові затримки процесу - ви згадуєте, що вже десь щось подібне робили - і як робили, що за чим, які там нюанси по ходу справ можна очікувати, до чого треба бути готовим в процесі виконання робіт..

13. Це особливо важливий пункт: "Очі бояться - а руки роблять". В експресивному стані - коли ви вже взялися за роботу і почали її активно продумувати і здійснювати в деталях - ваша пам'ять працює значно краще, ніж в пасивному "праздному" стані. Ви починаєте пригадувати "по ходу" такі речі, про які навіть не очікували, навіть не здогадувалися, що їх пам'ятаєте. Всякі формули, співвідношення, розрахунки напруг, геометричних параметрів, необхідної кількості матеріалу і деталей, які потрібні для даної роботи, інструменти і розхідні матеріали, котрі ще треба докупити, друзів, які можуть вам помогти, - все раптом спливає перед очима, як в ясний день, як в гіпнозі по клацанню пальцем.. Якщо навіть ви дещо забули, дечого не передбачили вчасно - воно само пригадається у потрібний момент і постане перед очима і всіх відчуттях, у повній красі.

14. Певний святковий настрій, підйом, рівень азарту, адреналіну в крові - він мусить бути. Як казав один знайомий, "часом треба вигнити" - відпочити зайве, відсвяткувати свободу - і потім братися за роботу з бадьорого піднесеного стану. Навіть часом (але не треба тим зловживати) перенести початок роботи на інший час - заздалегідь повідомивши співпрацівників, що вас зараз не буде - щоб починали самі, а ви нагрянете пізніше - бо тут ще деякі термінові справи треба вирішити.. Можете щось придумати, тільки не давіть на жаль, що у вас там щось болить, що хтось захворів чи помер - бо потім вас почнуть розпитувати - і можете проколотися на брехні. Краще якусь нейтральну відмазку. Тут головний момент - вчасно повідомити про зміни ситуації. Тобто якщо вже хочеться просачкувати - то зробіть це чесно, а не так, щоб потім очі ховати "де ти був, коли тебе не було".

Часом "щось не пускає" - до таких відчуттів теж потрібно прислухатися. Хоча це вже "форс-мажорні обставини". Дехто відкладає важливий виліт, тратить зайві гроші - а потім виявляється, що він уникнув катастрофи.. Але виявляється, що дійсно: треба було щось важливе додумати, пригадати, дочекатися, зустріти потрібну людину дорогою, про яку ви зовсім забули, - і комусь з вас та зустріч (ваша інтуїтивна затримка) може стати в пригоді..

Теорія маленьких справ. У свій час я переконався в тому, що не можна відганяти людей, котрі до вас прийшли з якимись дрібницями. В кузні нагорі на Підголоско до мене часто приходили дачники - заварити сапку, підлатати якусь фіртку,.. і якщо ви, весь в ділах, скажете: кинь там в куток, я зараз не маю часу, потім зроблю.. - то більше 50% ймовірності, що ви забудете чи не захочете того робити, бо будете втомлені, теж відкладете на завтра.. і змусите людину чекати, приходити ще 2 рази.. І так втратите репутацію. Краще робити при ній тут же. Великі справи почекають, а ефект присутності "бажаючого" багато значить.. - Більше того, я помітив такий ефект, що в процесі негайного виконання тих маленьких чужих робіт (вирішення чужих проблем) виникають деякі моменти, які потім можуть дуже знадобитися у ваших великих роботах.. От наприклад, думав, як з'єднати 2 половинки обламаної пластмасової антенки автомобіля: засвердлив обидва кінці облому, вставив цвяшка, а потім приклеїв чи розплавив чи приварив - не пам'ятаю. Але метод в той же день пригодився, коли треба було поставити круглі підшипники завісів на велику квадратну несучу вісь брами - зварити точно 4 переходи з кругляка на квадрат - щоб при обертанні нічого не перекошувалося. Тут я теж засвердлив торці по центру, вставив цвяшок - і варив, не переживаючи за зсуви, тільки за прямий напрям осі, а його легше виправляти "по гарячому".. (навіть розламати, зачистити фаски і зварити заново, якщо кудись "потягнуло" - зварні шви "стягуються" при остиганні - і це треба враховувати). Тобто якщо ви будете уважними в дрібницях - то і цілий виріб, вся робота буде зроблена надійно і досконало.. Як кажуть йоги, "Дорога в тисячу миль починається з одного кроку. Якщо будете уважні до кінця - то здійсните задумане". Потім ви можете повністю забути про "зданий об'єкт" - тобто не тягнути за собою баласт і гонор "напрацювань", а залишатися легким (важкі справи робляться легким духом) - і зі спокійною совістю братися за іншу справу (знаючи, що у попередній не було халтури, яка може колись вилізти і до вас прийдуть з претензіями).

Тільки один раз була така ситуація, що нас звинуватили в недобросовісній роботі: дитина в дощ взялася за мокру решітку - і її вдарило струмом. Мама зробила скандал. Виявилося, що схалтурили електрики: проклали провід абияк по діагоналі, і один анкер нашої решітки пошкодив ізоляцію і "законтачив" з голим дротом в стіні. При сухій фарбованій решітці ніякий струм не відчувався, але коли решітка намокла - появився контакт.. Так що довелося придбати на майбутнє спеціальний прилад для визначення наявності металу і струму в стіні. ("Перестраховка" ніколи не зашкодить.)

Можете запам'ятати ще один пункт для покращення пам'яті - чиста совість. Не мати жодних боргів, щоб вас нічого не гризло і не муляло, бо з боргами і вічними переживаннями можете нажити і язву, і невроз, і сімейні проблеми, і погіршення відносин з іншими людьми, які можуть не зрозуміти причин вашого похмурого настрою і прийняти його на свій рахунок. Тобто якщо у вас волочиться ззаду хвіст "проблеми" - це вже відштовхує замовників, клієнтів, знайомих і погіршує вашу ситуацію. Отже, чиста совість - "залог" чи як там - необхідна передумова доброї пам'яті і добрих відносин з людьми і з природою.

Також відштовхує цинічна заява "це твої проблеми". Декого вона возвишує у власних очах, підвищує "бар'єр доступності" до "морди шлангом". Бо людські відносини змушують якось вникати у проблеми інших людей і помагати їх вирішувати по мірі можливостей. (Улюблений персонаж з трилера "Кримінальне чтиво" - "чол., який вирішує проблеми". Показово, що після їх вирішення ви можете залишитися в одних трусах. Але з чистою совістю.)

І ще одна важлива установка: пам'ятати, що ваш внутрішній світ, настрій тонус, об'єм вашого досвіду, пам'яті, свіжих вражень, внутрішній фон вашої діяльності - завжди важливіший від "зовнішніх умов". "Людина красить місце, а не місце людину". Звичайно, бувають обставини, які ви не можете змінити, і вони муляють душу, як мої курвидла з радіоточками тупої попси. Але все ж, якщо будете слідкувати за своїм внутрішнім станом, щоб він був для вас оптимальним, таким, як ви любите, яким вам найбільше підходить, - тоді і все оточення буде підлаштовуватися під вас. Не варто недооцінювати "суб'єктивний фактор" - ні "роль особистості в історії", ні власну роль, вірніше "функцію", наміри, зібраність, настройку, - бо роль є театральна величина, показуха, а тут йдеться про "внутрішній світ" - його цілість і його беззаперечний вплив на оточення - завжди безумовно більший, ніж ви собі уявляєте. Можете навіть прийняти установку Елона Маска: світ суб'єктивний, ваша реальність віртуальна - один із можливих варіантів - але ви в ній центральна творча сила і організовуєте свій світ по своїх смаках і своїх потребах. А інші люди не дуже відрізняються від вас, тому ваші стимули і для них будуть прийнятними.

Ну і закони розвитку, які змушують звертати увагу на мікро (на всю праву частину підкресленого в минулій статті) - мати на увазі всі дрібниці, нюанси, закони фізики, хімії, механіки, біоніки, економіки (часу, ресурсів), ергономіки (інструментів, зручності виконання робіт), можливості сучасних програмних засобів, вже задіяних технологій - і весь час бути в процесі їх вдосконалення. Бо як тільки ви перестаєте активно "проштовхувати своє майбутнє", розвивати його, - так зразу минуле (вся ліва частина з написаного 13 годин тому) тяжким вантажем навалюється на нас - і потім знову зрушувати процес з мертвої точки, із сповзання в депресію, - буває досить складно. ("It is complete.." - слова, з якими помер Стів Джобс у прямому ефірі..)

ipirano.net
Ipirano Net

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації