Безпілотні автомобілі майбутнього зможуть маневрувати на вузьких вулицях міст з неперевершено витонченістю, якщо буде реалізована розробка Protean: ходова система, яка об'єднує колесо, мотор, підвіску та модуль управління.

Вперше британська компанія Protean заявила про себе у 2013 році, коли почала пропонувати потужні мотор-колеса для безпілотних автомобілів. Однак, попри їх переваги, вони здавалися занадто важкими та додавали масу туди, куди не треба було — нижче підвіски. Крім того, бруд та каміння на дорозі могли вивести їх з ладу.

Нинішня пропозиція компанії призначена для розробників автономних пасажирських мікроавтобусів або шатлів, яким пріоритетніше маневріність та місткість, а не вага або висока швидкість. І потрібно визнати, що в плані маневреності компанія досягла абсолютної свободи.

Універсальні колеса-мотори Protean їздять у всі боки

Protean360+ - це самодостатня трансмісія, підвіска та рульовий модуль для автономного електромобіля, які упаковані в інноваційне колесо. У кожному з них є мотор, обід та шина, а також мініатюрна система підвіски на подвійних поперечних важелях з амортизатором у рульовій сошці, яка обертає весь модуль на 360 градусів або пневматично піднімає та опускає шасі.

Універсальні колеса-мотори Protean їздять у всі боки

Якщо встановити по одному такому модулю в кожному кутку шасі з акумуляторами, то вийде просторий автобус з електронним управлінням, здатний рухатися не тільки взад і вперед, але і вправо-вліво, заїжджати в вузьке паркувальне місце та розвертатися на місці. Зупиняючись, щоб випустити пасажирів, він може опускатися до рівня тротуару, на радість людям похилого віку та власникам сумок на колесах.

Універсальні колеса-мотори Protean їздять у всі боки

На представлених компанією схемах кожен модуль оснащений мотором на 80 кВт (107 к.с.) та 1250 Н·м крутного моменту на колесо, що в сумі дає 320 кВт та 5000 Н·м — цілком достатньо для одного мікроавтобуса. Втім, в серійному варіанті мотор може стати скромнішим та дешевшим.


У порівнянні з недавно представленої платформою ізраїльського стартапу REE, рішення Protean не виглядає таким вже досконалим — проводу, що стирчать ззовні, все ще викликають сумніви, проте пневматична амортизація та обертання на 360 градусів можуть виявитися саме тим, чого не вистачає безпілотним шаттлам.

Джерело

ira.kovalchuk
Ira Kovalchuk

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації