Для запобігання кліматичної кризи недостатньо скорочення викидів вуглекислого газу тільки від автомобілів, підрахували європейські вчені. Переломний момент торкнеться кожного з нас — потрібно змінити землекористування та інакше харчуватися.

У мережу потрапила чернетка доповіді про кліматичні зміни та експлуатації землі, яка зараз обговорюється Міжурядовою групою експертів (IPCC) в Женеві. У неї говориться, що стримати температуру на безпечному рівні неможливо, якщо перетворення не торкнуться харчової промисловості та землекористування.

Зараз люди експлуатують 72% поверхні планети, вільної від льоду. При цьому сільське та лісове господарство, а також інші практики землекористування відповідальні майже за чверть всієї емісії парникових газів.

До того ж, близько половини всіх викидів метану, одного з найбільш шкідливих парникових газів — це результат життєдіяльності великої рогатої худоби та обробітку рисових полів. А вирубка лісів та осушення торфовищ викликають значне зростання рівня вуглецевої емісії. Вплив інтенсивної агрокультури, яка допомогла збільшити чисельність населення всього світу з 1,9 млрд століття тому до 7,7 млрд сьогодні — причина зростання ерозії та скорочення частки органічних речовин у ґрунті.

У майбутньому, ці проблеми напевно посиляться через зростання інтенсивності та частоти злив, повеней, посух, вітру, зростання рівня світового океану та температур, йдеться у доповіді. Уже в цьому році липнева температура зросла на 1,2 градуса Цельсія в порівнянні з доіндустріальним рівнем. Залишилося всього 0,3 градуса — якщо межа в 1,5 градуса буде подолана, світу загрожує кліматична дестабілізація.

Стримати зростання температури за рахунок скорочення викидів від автомобілів, фабрик та електростанцій неможливо — необхідно відновлювати торфовища, скорочувати споживання м'яса та обсяг харчових відходів. Крім того, автори доповіді пропонують переходити на вегетаріанську або веганську дієту.

Нагадаємо, що вперше за 2000 років клімат почав змінюватися відразу у всіх регіонах Землі, на 98% території планети, тоді як до цього, цикли потеплінь та похолодань охоплювали тільки окремі регіони.

Джерело

ira.kovalchuk
Ira Kovalchuk

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації