Американська компанія Sidewalk Labs представила проект інноваційного кварталу Quayside в Торонто. Компанія, що входить у конгломерат Alphabet, планує побудувати житлове поселення нового типу — з дерев'яними хмарочосами, робомобілями та тротуарами з підігрівом.

Sidewalk Labs пропонує обладнати Quayside вулицями-трансформерами, призначення яких буде змінюватися протягом дня.

В Торонто побудують квартал з вулицями-трансформерами, які будуть змінюватися протягом дня

У компанії представили чотири типи доріг. Найширші та жваві — бульвари — будуть розраховані в першу чергу на автомобілістів. Їм виділять окремі смуги далеко від житлових будинків. При цьому машинам не дозволять перевищувати максимально допустиму швидкість в 40 км/год.

Інша категорія — це провулки (Laneways), призначені для пішоходів, на яких швидкість обмежать до 8 км/год. Третій тип — в'їзди (Accessways) - адаптують під потреби велосипедистів, а максимально допустиму швидкість встановлять на позначці у 22,5 км/год.

І, нарешті, четверта категорія — це транспортні проїзди. За ним не зможуть пересуватися легкові автомобілі, а пріоритет віддадуть громадському транспорту. Максимальна швидкість на цій ділянці - 40 км/год.

В Торонто побудують квартал з вулицями-трансформерами, які будуть змінюватися протягом дня

Призначення деяких вулиць буде змінюватися протягом дня. Використовуючи датчики та системи на базі машинного навчання, Sidewalk Labs регулюватиме роботу розв'язок, а також змінювати функції тротуарів.

У годину пік перевагу віддадуть автомобільному та громадському транспорту, а в години меншого завантаження, а також на свята, багато ділянок стануть пішохідними.

Компанія також робить ставку на автоматизовані види транспорту, які можна буде програмувати. Так, самокат самостійно розрахує оптимальний маршрут та доставить людину в пункт призначення.

В Торонто побудують квартал з вулицями-трансформерами, які будуть змінюватися протягом дня

Швидкість транспортних засобів буде обмежена на рівні програмного забезпечення, так що на вузькій вуличці розігнатися буде неможливо. На деяких ділянках також встановлять пересувну меблі — урни, лавочки, які будуть переміщатися протягом дня.

У Sidewlak Labs сподіваються, що в розумному кварталі Торонто «питання про те, кому належать вулиці, буде нарешті вирішено». А міський простір стане комфортним та безпечним для кожного.

В Торонто побудують квартал з вулицями-трансформерами, які будуть змінюватися протягом дня

Все це є продовженням багаторічної тенденції по просуванню екологічно стійкої та соціально відповідальної архітектури: руху, який стає все більш актуальним у зв'язку зі зміною клімату та вибуховим зростанням населення.

І в останні роки все більше й більше архітекторів займаються розробкою екокварталів, екорайонів та навіть цілих штучних островів, де буде комфортно жити та пересуватись без корків на дорогах та вихлопних газів. Адже головний сенс міст в тому, щоб зближувати людей, а відновлення здорових міських районів означає відновлення збитку, нанесеного суспільству та розірваного на частини автомобілями.

Джерело

ira.kovalchuk
Ira Kovalchuk

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації