Глава SpaceX Ілон Маск та керівник Alibaba Джек Ма не змогли зійтися в одному з головних питань космонавтики. Ілон впевнений, що освоєння Марса — запорука виживання людства в разі катаклізму. Ма вважає, що треба приділити більше уваги збереженню Землі.

На конференції в Шанхаї World Artificial Intelligence, що відбулася минулого тижня, Джек Ма та Ілон Маск обговорили ряд актуальних питань науково-технічного прогресу — штучний інтелект, нейроінтерфейс, майбутнє ринку праці, а також доцільність польоту людини на Марс.

Для глави SpaceX відповідь на це питання очевидна. Компанія Маска працює над створенням важкої ракети Starship, яка зможе відправити сотню колоністів на Місяць та Марс. Крім того, Маск неодноразово висловлював різні пропозиції щодо створення на планеті придатних для людини умов, включаючи бомбардування атомними зарядами або нагрів дзеркальними супутниками з орбіти.

«Для нас важливо зробити ряд дій, які, швидше за все, забезпечать майбутнє розумного життя», заявив Маск під час дебатів.

На його думку, шанси людства в конкуренції з комп'ютерами або іншою загрозою — невеликі, тому людям потрібен запасний план.

«Іншими словами, вперше за чотири з половиною мільярди років історії Землі у житті з'явилася можливість вийти за межі Землі. Раніше таке було неможливо. Але як довго це вікно можливостей залишиться відкритим?», запитав Маск.

Ма висловлювався більш скептично з приводу колонізації інших планет. Надіслати мільйон чоловік на Марс — безумовно, вельми найдивовижніше досягнення. Однак, набагато важливіше докласти зусиль на те, щоб поліпшити становище 7,4 мільярда жителів Землі.

«Нам потрібні такі герої, як Ви. Але потрібно більше і інших героїв, які важко працюють на Землі, щодня поліпшують життя саме тут. Ось чого я хочу», сказав Ма, звертаючись до Маска.

Як одне з аргументів проти інопланетних амбіцій Маска та його прихильників, зазвичай називають вартість заснування колонії на Марсі. Квиток на політ Маск збирається продавати приблизно за $200 000, а на будівництво міста на Червоній планеті піде від $100 млрд до $10 трлн. Хто буде за це платити?

Річний дохід SpaceX у 2018 склав $2 млрд, більше, ніж у будь-якій іншій компанії, яка запускає ракети. Проект Starlink - сузір'я супутників для роздачі інтернету — повинен принести ще $20 млрд доходу до 2025 року. За словами Маска, виторг Starlink піде на фінансування марсіанського міста. Якщо у компанії піде на будівництво колонії 30 років, то в рік доведеться витрачати близько $3 млрд.

«Мені здається, це розумні інвестиції в майбутнє», сказав Маск.

У розмові з Ма Ілон назвав ще одну причину прагнути на Марс, не зважаючи на астрономічні витрати. За його підрахунками, людству доведеться витратити між половиною та одним відсотком ВВП на досягнення статусу міжпланетного виду — приблизно стільки, скільки ми витрачаємо на косметику або охорону здоров'я. Якщо взяти за основу цифри за минулий рік, то це буде $400 - $900 млрд.

Глава SpaceX Ілон Маск та керівник Alibaba Джек Ма на конференції в Шанхаї World Artificial Intelligence

Глава SpaceX Ілон Маск та керівник Alibaba Джек Ма на конференції в Шанхаї World Artificial Intelligence

Джерело

ira.kovalchuk
Ira Kovalchuk

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації