Експерти з США, пов'язаних з ВПС, вважають, що дзвінків в дусі «пане президенте, нас атакували», в найближчому майбутньому вже не буде. Єдине, що може стримати противника від атаки — неминуча ядерна відповідь. Без участі людини.

Довірити коди для запуску ядерних ракет штучному інтелекту пропонують Кертіс Макгріффін та Адам Лоуфер — співробітники двох американських університетів, пов'язаних з Військово-повітряними силами. Їх стаття називається «Америці потрібна «Рука мерця». Так за кордоном називали радянську систему забезпечення ядерного удару у відповідь - «Периметр».

Створений в розпал холодної війни «Периметр» працював просто: в разі ядерної атаки на СРСР, в небо піднімалася командна ракета, боєголовка якої зі стратосфери віддавала накази на запуск ядерних ракет, забезпечуючи «удар відплати».

Макгріффін та Лоуфер пропонують залучити більш сучасну технологію — штучний інтелект. Як з іронією відзначає видання Digital Trends, це та сама технологія, яка приймає видруковану на 3D-принтері черепашку за гвинтівку. Ну та, що ж може піти не так?

Однак вчені впевнені, що це найкращий шанс, який залишається. В основі їх міркувань — феномен «стиснення часу атаки». Вони стверджують, що вже в найближчому майбутньому, часу на те, щоб прийняти рішення «по-людськи», просто не буде. Відбудеться це після появи гіперзвукових ракет та військових літаків. У Китаї, США та Росії гіперзвукові двигуни вже тестують.

«Може виникнути необхідність в розробці системи, заснованої на штучному інтелекті, із заздалегідь визначеними відповідними умовами, яка виявляє, приймає рішення та направляє стратегічні сили з такою швидкістю, що проблема стиснення часу атаки не ставить Сполучені Штати в неможливе становище», написали Макгріффін та Лоуфер.

Зрозуміло, у такої резонансної пропозиції з'явилися і противники. Так, редактор Bulletin of the Atomic Scientists Метт Філд вказує, що такий штучний інтелект, на щастя, доведеться навчати на симуляторі, оскільки реальних даних про підготовку та нанесенні глобального удару немає. Це означає, що працювати він буде ненадійно. Філд також підкреслює, що люди часто сліпо довіряють вердикту машини, а в майбутньому, у пульта може не виявитися людини, щоб запобігти ядерному конфлікту, який почнеться через помилку штучного інтелекту.

Кадр з фільму «Термінатор»

Кадр з фільму «Термінатор»

В останні кілька років, роботи та штучний інтелект дуже активно почали входити в наше життя. Зараз роботів можна зустріти не тільки на збиранні малини або капусти, а й навіть в сексшопах. З одного боку це, звичайно, дуже добре, але якось не хочеться, що б сюжет фільму «Термінатор» втілився в життя і роботи не завдали «удар у відповідь».

Джерело

ira.kovalchuk
Ira Kovalchuk

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації