Феноменальне зростання вартості акцій Tesla в останні пів року — це прояв «масової істерії» і нічого більше, переконаний колишній віцепрезидент General Motors Роберт Лутц. Не бачить в інвестиціях в Tesla раціональної складової й один з найдосвідченіших інвесторів у світі Чарльз Мангер. Він вважає, що Маск живе в уявному світі, і йому просто іноді щастить.

Всі свіжі новини на нашому Telegram-каналі Приєднуйся!

Колишній віцепрезидент General Motors і топменеджер Ford, Chrysler та BMW Боб Лутц не може пояснити, чому акції Tesla злетіли за пів року більш ніж на 250%. «Я говорив з людьми з Goldman Sachs, які зазвичай краще за всіх розбираються в тому, що відбувається на ринку цінних паперів, і вони питають мене, чи розумію я, що, чорт візьми, відбувається з акціями Tesla, - розповів він в подкасті BBC Business Daily. - Ніхто не може цього пояснити, це занадто далеко, за межами всілякого фундаментального доходу, на який можуть розраховувати акціонери».

Чарльз Мангер

Чарльз Мангер

Tesla, автокомпанія Ілона Маска, недавно досягла ринкової капіталізації в $145 млрд — обігнавши сукупну капіталізацію Ford, Chrysler та GM, яка складає $103 млрд. Акції Tesla перестали бути адекватним ринковим інструментом, вважає Лутц. Їх зростання пояснюється чистою психологією або масовим психозом, переконаний ветеран автопрому, і довго це не триватиме: «Врешті-решт, ціна акції відгукнеться на фундаментальній фінансовій реальності, і цей день прийде».

Не визнає Лутц і потенціалу електромобілів. Перехід від традиційного транспорту до електричного «якась фікція», заявив він, оскільки світовий попит на них здебільшого підігрівається урядовими субсидіями. Електромобілі занадто дорогі, невигідні в виробництві та незручні в експлуатації через занадто довгу зарядку. У підсумку, на світовому ринку 2030 року, їх частка складе не більше 15%, повідомляє Business Insider.

Роберт Лутц

Роберт Лутц

Справедливості заради Лутц зазначив, що самі електромобілі, які випускає Tesla, «дуже непогані». Tesla - один з найкращих седанів у світі, визнав ветеран галузі. А обережний Мангер не бажає, щоб його добробут залежав від людей на кшталт Маска, «які живуть в уявному світі і яким іноді щастить». «Мені потрібен хтось розсудливий», - заявив економіст.

У Чарлі Мангера, економіста, інвестора та мільярдера, дуже обережне ставлення до акцій Tesla. «Я б нізащо не став купувати [акції Tesla] та ніколи не став би грати на пониження», маючи на увазі метод, яким користуються деякі інвестори, пише CNBC. Ще один коментар Мангера був таким: «Не можна недооцінювати людину, який переоцінює себе. Згоден, Ілон Маск дивний, і він, можливо, переоцінює себе, але не може бути, щоб він весь час помилявся».

У свою чергу, Ілон Маск заявив днями про те, що купувати автомобіль з ДВЗ після 2025 року вкрай нерозумно, оскільки його залишкова вартість швидко впаде, а в деяких країнах машини з бензиновими двигунами взагалі не можна буде продати вже через 10 років. Проте електромобілі Tesla будуть тільки дорожчати через постійно вдосконалення автопілота.

Джерело

ira.kovalchuk
Ira Kovalchuk

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації