Вибір труб опалення - заняття набагато складніше, ніж вибір сантехніки або, скажімо, меблів. Непідготовленим в магазин йти не можна. Віддавати перевагу тому, що порадить продавець, ну або тому, що просто сподобається зовні - занадто нерозумно. Замість цього необхідно заздалегідь розібратися з кількома речами. Знання всього, що перераховано нижче, здорово допоможе коли ви підете купувати труби, і ніякій продавець тоді не зможе вас заплутати.

Комфортна температура в будинку залежить від правильно обраних труб опалення. Якими вони взагалі бувають? Чим відрізняються? Чим хороші одні й погані інші? Підемо по черзі - від самого простого до найскладнішого.

З чим потрібно розібратися ще до вибору труб?

Площа опалювального приміщення. Чим вона більше, тим більше зусиль і грошей потрібно витратити на те, щоб зробити в приміщенні тепло. Маленькі кімнати тут у виграші - в них і створення затишку дешевше, і прогріваються вони швидше.

Котел опалення. Якщо ви вибираєте труби опалення для приватного будинку, тоді у вас обов'язково буде і котел. І ви хоч щось та про нього знаєте - який він, як працює, на якому виді палива. А якщо не знаєте, то пора дізнатися - труби без цієї інформації вибрати не вдасться.

Тиск. Питання тиску в трубах набагато гостріше стоїть в будинках чи квартирах з центральною системою опалення. Так звані гідроудари нерідко призводять до серйозних протікань та справжніх затоплень, ну і часто виливаються у позаплановий ремонт. У приватному ж будинку ви самі зможете контролювати тиск у своїх трубах, ось і не забувайте час від часу цим займатися.

Максимальна температура. Крім тиску, варто звернути увагу на максимально можливу температуру в трубах. Чи впораються з нею ті, що так вам сподобалися? Якщо ні, має сенс ще раз подумати над своїм вибором.

Спосіб монтажу труб. При відкритому способі - труби закріплюють прямо на стінах. При закритому - ховають під підлогою або в стінах. Якщо ви виберете другий варіант, то естетичний вигляд труб вам буде взагалі не важливий, все одно їх ніхто не побачить. Якщо виберете перший - труби, звичайно ж, знадобляться красивіше.

Наявність помпи. Ну й останнє важливе питання - чи знайдеться у вашій системі опалення місце для помпи або ви зможете обійтися без неї? Можливо з неї взагалі варто було і починати - настільки багато від цього залежить.

Що ще необхідно врахувати при виборі труб?

Ми виділили п'ять важливих характеристик:

Діаметр труб. Правильно підібрати переріз труб вкрай важливо! Великий діаметр зовсім не обов'язково означає що з такими трубами буде тепліше. Швидше навіть навпаки - тиск знижується, і воді потрібно більше часу для того, щоб пройтись по всіх радіаторах. А ось в трубах з маленьким діаметром швидкість цього проходження буде вище, що втім не означає, що вам потрібні обов'язково вони. Це як раз той випадок, коли розмір дійсно має значення. Але зробити правильні розрахунки можуть тільки фахівці.

Шум. Чи не одна з найважливіших характеристик для труб у приватному будинку - це охоче підтвердять ті, хто вирішив заощадити та її проігнорував. Не хочете ночами мучитися від безсоння, викликаного гучним бурлінням води в батареях - вибирайте такі труби, які зможуть хоча б трохи поглинути ці звуки. І до речі, справа тут знову не тільки в їх товщині, а й в матеріалі та способі установки.

Надійність. Навряд чи є ті, хто хоче міняти труби раз в сезон. Та й об'єктивно кажучи, навряд знайдуться ті, хто готовий міняти їх взагалі ще коли-небудь. Хочеться, щоб це була покупка на все життя. Тому вимагаємо від неї довгого терміну служби, стійкості до будь-яких пошкоджень, довговічності матеріалу. Одним словом, потрібна надійність.

Вартість. При виборі труб опалення майже всі в першу чергу дивляться на їх ціну. Ремонт, а тим більше будівництво приватного будинку - дороге задоволення. І хоча економити на ньому може й не хочеться, але іноді все ж доводиться. Постарайтеся не переплатити, але водночас не брати найдешевші труби просто тому, що вони дешеві. Повірте, це розумна порада, яка в довгостроковій перспективі тільки допоможе вам заощадити - не тільки гроші, але й нерви.

Зовнішній вигляд. Цю характеристику більшість просто проігнорує. Якщо ви збираєтеся сховати труби, прибрати їх під підлогу або за стіни - цей параметр не важливий. Та й навіть якщо не збираєтеся, краса - далеко не головне, що ми вимагаємо від своєї системи опалення. Але водночас, якщо труби в вашому будинку будуть ззовні, а інтер'єр розробив дизайнер - псувати результат його роботи теж не хочеться. На щастя, зараз ринок дозволяє знайти такі труби, які будуть відповідати майже будь-якому стилю - від мінімалізму та класики до модерну або чогось ще більш вишуканого. Так що звернутися за допомогою при виборі труб до дизайнера - зовсім не погана ідея.

Розбираємося в матеріалах

За матеріалом виготовлення труби можна поділити на три групи - металеві, пластикові та комбіновані. Але не все так просто. Металеві можуть бути зроблені з міді, можуть - зі сталі, а можуть - з нержавіючої сталі. Пластикові труби теж бувають різні: з поліпропілену або зі зшитого поліетилену. Ну а комбіновані, тобто металопластикові - результат складної сполуки, якої наші предки навіть не могли собі й уявити. Давайте детально розглянемо кожен з названих видів та проаналізуємо, які труби й кому підійдуть найкраще.

Мідні труби

Мідні труби

Мідні труби з'явилися кілька століть назад, що зовсім не є показником їх доступності. Навіть навпаки - вони найдорожчі з усіх можливих варіантів. Ну і заплатити чималу суму за установку теж доведеться - самостійно з нею ви точно не впораєтеся. Але якщо ви дозволите собі розкіш мідних труб, це окупиться великим терміном служби - послужать вони до ста років. Так що на вашому віку змінювати їх точно не доведеться.

У труб з міді маса переваг:

  • забезпечують швидкий прогрів приміщень;
  • витримують короткочасний нагрів до 500°C;
  • можуть працювати з дуже гарячим теплоносієм (до 115°C);
  • не бояться мінусових температур - вони не зможуть розгерметизуватися через те, що матеріал може трохи розтягуватися.

Але є і мінуси:

  • мідь не сумісна з алюмінієвими перехідниками - потрібно використовувати латунні фітинги та перехідники;
  • мідь боїться подряпин - необхідні фільтри;
  • матеріал проводить струм - заземлення обов'язково;
  • бояться механічного навантаження - їх потрібно берегти від ударів;
  • складний монтаж, який повинен проводити лише фахівець.

Серед інших переваг міді - висока стійкість до багатьох зовнішніх та внутрішніх подразників, від корозії до стрибків тиску та різких перепадів температур. А з основною своєю функцією мідні труби справляються на відмінно. Та й виглядають красиво - при правильній інсталяції навіть можуть стати прикрасою інтер'єру.

Однак, з огляду на сукупність перерахованих плюсів та мінусів - це найдорожчий та якісний, а тому й найбажаніший варіант труб, який особливо підійде тим, хто не шкодує на свій будинок ніяких коштів.

Сталеві труби

Сталеві труби

Раніше це був єдиний варіант для систем опалення. Тепер же сталь йде в минуле, але все ж остаточно не забувається. І сталь доступніше міді - тому набагато популярніше у покупців, ніж мідні труби. Переваги сталевих труб прості, зрозумілі та вагомі:

  • мають високу міцність - вони не бояться стрибків тиску та механічного впливу;
  • при нагріванні вони не розширюються, тому в систему можна не встановлювати компенсатори;
  • 100% газова герметичність;
  • невисока вартість;
  • висока теплопровідність - труби самі нагріваються та передають тепло приміщенню.

Через те що сталь схильна до корозії, такі труби служать не дуже довго. Ну а за складністю установки вони цілком можуть змагатися з мідними. Мало того, що різних муфт і трійників в системі буде незліченна безліч, так ще й при монтажі потрібно буде або працювати зварювальним апаратом та ризикувати безпекою стін, або займатися різьбленням - з чим пересічна людина без спеціальних навичок точно не впорається.

Який можна зробити висновок? Сталеві труби точно підійдуть прихильникам завжди гідної класики, які не готові до високих цін, але цілком можуть впоратися з іншими супутніми складнощами.

Труби з нержавіючої сталі

Труби з нержавіючої сталі

Своєрідний апгрейд попереднього варіанту, але позбавлений більшості його недоліків. Причому справа не тільки в позначеної прямо в назві цінної властивості не іржавіти. Це дуже непоганий варіант для організації опалення в приватному будинку. Такі труби використовуються ще й для теплої підлоги, а також для гарячого та холодного водопостачання. Їх головна перевага - здатність гнутися, що помітно спрощує монтаж.

Переваги труб з нержавіючої сталі:

  • не схильні до корозії, утворення накипу, не бояться гідроудару;
  • можна монтувати з невеликою кількістю з'єднань;
  • мають незначний коефіцієнт температурного розширення.

Такі труби коштують дорожче звичайних сталевих, але їх зручність та довговічність окупає це з лишком. Та й встановити «нержавійку» буде легко навіть не найкращому професіоналові. Загалом, через те, що працюють вони майже так само довго як і мідні труби, єдина причина чому не віддати їм перевагу - це їх трохи більша вартість. Висновок - найкращий варіант для тих, хто готовий заплатити трохи більше, ніж за звичайні сталеві труби, та не хоче мати справу більше ні з якими проблемами в майбутньому.

Поліпропіленові труби

Поліпропіленові труби

Від групи металевих труб переходимо до групи пластикових, інакше кажучи - полімерних. Поліпропілен - це пластик, який взагалі-то до високих температур протистоїть погано, але зроблені з нього труби додатково армують скловолокном - воно впорається і з тисячею градусів за Цельсієм. Якщо ви виберете армований варіант, то відразу захистите себе від цілого ряду проблем властивих подібним трубах - зазвичай вони виходять з ладу від гідроударів та різких перепадів температур.

До переваг поліпропіленових труб відносяться:

  • довговічність - можуть прослужити більше півстоліття;
  • стійкість до накопичення нальоту та корозії;
  • стійкість до низьких температур;
  • висока герметичність.

Такі труби можуть працювати в системі, де температура теплоносія не підіймається вище 90-95 градусів. Ще один рідкісний плюс - уміння таких труб справлятися з низькими температурами. Якщо взимку вода в них замерзне, вони не зламаються. Правда, вони легко розширюються і вам доведеться використовувати компенсатори, а ще ви не зможете встановити такі труби в пожежонебезпечних приміщеннях. Термін роботи, на жаль, рази у два менше ніж у мідних, але поклавши руку на серце, це теж зовсім не мало. Але якщо це вас не бентежить, насолоджуйтеся тихою роботою поліпропіленових труб, простотою їх монтажу та порівняно невисокою вартістю.

Труби зі зшитого поліетилену

Труби зі зшитого поліетилену

Завдяки зусиллям хіміків ми тепер можемо купувати й досить складні полімерні труби - наприклад труби зі зшитого поліетилену з підвищеною міцністю. Цей варіант має багато переваг, а крім ціни майже не має недоліків. Плюси ті ж самі - корозія не страшна, перепадів температур не бояться, важать небагато. А окрім цього:

  • не бояться хімічного впливу;
  • не тріскаються, після заморозки та розморожування повертають початкові характеристики;
  • еластичні;
  • мають високу шумоізоляцію.

А ще їх можна монтувати прямо в підлогу і прослужать вони там приблизно ті ж 50 років. Мінуси - серйозний цінник та складний монтаж, так що підійдуть тим, хто не шукає легких шляхів і хоче навіть в питанні опалення бути оригінальним.

Металопластикові труби

Металопластикові труби

Комбіновані або металопластикові труби - тобто труби складені з різних матеріалів, а конкретно з металу та пластика. Ще конкретніше - з поліетилену та алюмінію. Тобто, якщо продовжити думку - це компромісні труби. Вони примудряються уникати основних мінусів одних та інших, і водночас володіють майже усіма їх перевагами:

  • абсолютно гладкі - в них не накопичуються відкладення;
  • мають ідеальну герметичність;
  • добре згинаються - підходять для будинків зі складною геометрією;
  • можуть використовуватися для прихованого монтажу;
  • служать близько 50 років.

Мінуси, на жаль, все-таки теж є, нехай навіть дещо несподівані:

  • боязнь морозів - труби потрібно утеплити, щоб ті не лопнули;
  • для прихованого монтажу необхідно використовувати тільки обтиснене з'єднання, а не різьбове;
  • погано переносять прямі сонячні промені.

Ну і коштують вони не те що б дуже багато, але більше ніж прості поліпропіленові. І все ж, комбіновані труби, ймовірно, кращий варіант для тих, хто шукає ідеальний баланс між доступною ціною та гідною якістю.

Підбиваємо підсумки

І так ми з'ясували, що у кожного виду труб опалення є як переваги, так і недоліки, але на кожні труби знайдеться і свій покупець. Одні красивіше, інші надійніше, треті дешевше... Якщо ви готові розібратися в питанні та зможете зупинити себе від придбання найдешевшого варіанту, то можете не сумніватися, обрані труби вас не підведуть, а значить в будинку завжди буде тепло та затишно.

Джерело

ira.kovalchuk
Ira Kovalchuk

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації