site.ua
член клубу

Отже, друзі, сьогодні Пасха, тісно пов'язана з єврейським Песахом, який про вихід ізраїльського народу з Єгипту. Там дуже крута історія в Біблійній книзі Чисел записана, починаючи з 13 розділу, з чудовими історичним паралелями. Це один з моїх улюблених фрагментів – уривок про розвідників. Сподіваюсь, українські християни на Пасху не тільки в церкву їжу посвятити сходили, а й Біблію почитати збираються Ну а я цю історію коротенько перекажу своїми словами.

Отже, євреї під керівництвом Мойсея, яких він звільнив з рабства, вже досить довго ходять пустелею. У них серйозні армія – тисяч 600 мужиків, і вже є історії військових звитяг. Коли Мойсей зрозумів, куди саме він веде народ, то відправив в ту обіцяну Всевишнім землю 12 розвідників. Ключові люди своїх громад, потужні чоловіки, лідери думок, можна сказати – вони пішли подивитися, що там і до чого. Після 40-денної розвідоперації повернулися.

10 відразу почали скиглити: «Все там круто – врожаї шалені, молоко і мед течуть, але…» І далі були розповіді, повні зради. Трошки правди, змішаної з чутками. І про сильні армії, і про велетнів, в порівнянні з якими, вони немов сарана. І відверта маячня про землю, що їсть людей… І врешті решт – чіткий висновок від 10 «героїв»: ми не впораємося, всьо пропало!

Лише 2 розвідники – Ісус Навин і Калев - мали інший настрій. Вони бачили те ж саме, що і 12 скигліїв, але бачили, в першу чергу, не проблеми, а шанси і можливості! «Ми їх переможемо», - намагалися довести людям відчайдухи, та куди там.

Зрада розганялася швидко. Соціальні мережі працювали на всю, і скоро в паніці був весь народ. Який несподівано почав ностальгувати по Кучмє, а то й по ІосіфВісаріоновічу волати, що краще б їм в рабство до Єгипту повернутися! В рабство, з якого вони десятиріччями мріяли втекти! Ну і закономірно, що Мойсея тут же спробували скинути і поставити вождем ЮлюВолодимирівну когось іншого. І це народ, який бачив безліч підтверджень лідерства Мойсея і чудес від Всевишнього…

Знаєте, чим вся та зрада скінчилася? Ще 40 років вешталися вони пустелею, і ніхто зі скигліїв не дожив до того, щоб пожити в обіцяній землі. Лише двоє з усього народу дожили. Звали їх Ісус Навін і Калев. Обидва потім стали героїчними полководцями і важливими персонами в історії ізраїльського народу. Але то вже інша історія.

juliy.morozov
Юлій Морозов

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації