16 березня 2021 року Окружний адміністративний суд м. Києва у справі № 640/24854/20 частково задовольнив позов приватної компанії ТОВ «Техноінвест» до Кабінету Міністрів України. Так ОАСК зобов'язав Кабінет Міністрів привести призначення чотирьох членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Магди О.І., Кайдаша Р.Ю., Бабій О.А. та Тарасюка В.В. у відповідність до вимог закону - продовживши строк їх повноважень на посадах членів НКРЕКП або звільнивши. В задоволенні решти позовних вимог - відмовлено.

Проте ЗМІ медіа групи «Україна» та наближені до неї підхопили новину про це рішення з заголовками «суд зобов’язав звільнити 4 членів НКРЕКП», не дивлячись на те, що рішення суду звучить не так.

Нам не звикати до маніпуляцій та перекручування фактів, до яких вдаються колеги, що служать інтересам монополістів, особливо якщо на кону їх мільярдні прибутки. Але тут випадок просто зухвалий – енергетичний холдинг найбагатшого українця чинить тиск на державний орган – НКРЕКП, яка має забезпечувати баланс інтересів держави, споживачів та усіх учасників енергетичних ринків, слідкувати за дотриманням останніми встановлених правил та умов роботи.

Їх засоби масової інформації та відверті лобісти регулярно видають купу чорного піару - буцімто компрометуючих матеріалів на членів Регулятора, шукають там корупціонерів, викривають якісь схеми та зв’язки. А цього разу за допомогою ТОВ «Техноінвест» – якогось колишнього імпортера автомобілів, що входить до непрозорої юридичної групи, де юридичні компанії є власниками одна одної, звернувся з позовом до суду з формулюванням, що утискаються інтереси ТОВ у якості споживача електроенергії.

Пригадаємо, що позов з аналогічними вимогами подавав також депутат Михайло Волинець – вірний профспілковий діяч з орбіти Ахметівського вугільного бізнесу. А «інформаційну» підтримку надавав чи не головний рупор ДТЕК депутат Олексій Кучеренко, заявляючи, що уряд понесе кримінальне покарання, якщо не звільнить членів НКРЕКП. Як бачимо, це співпадає із заголовками медіагрупи «Україна», і не співпадає із рішенням суду.

Кому вигідно? Товариство «Техноінвест» хоче, щоб Кабінет Міністрів звільнив чотирьох членів Регулятора! Чому так і кому це вигідно? Останнім часом ДТЕК дуже занепокоєний ситуацію, за якої серед членів НКРЕКП немає жодного, хто працював би в інтересах монополіста. Це не дає йому працювати на ринках так, як він звик раніше – встановлювати правила, ігнорувати інтереси інших учасників ринку з єдиною метою – отримати надприбутки не чесним конкурентним способом, а за рахунок ринку, інших його учасників, держави та споживачів.

Звільнення чотирьох членів Регулятора заблокувало б роботу енергетичного арбітра України, а згодом, хто знає, дозволило б просунути на ці посади свої кандидатури «професіоналів», якими так пишається керівництво ДТЕК.

Як написав народний депутат, Голова профільного комітету Верховної Ради Андрій Герус, «регуляторне захоплення або навіть захоплення держави залишаються найбільшим ризиком у державах із олігархічною політичною системою». Україна сьогодні залишається такою країною, бо в олігархів є свої «професіонали» і в судах. І це дуже заважає репутації України на міжнародній арені, суттєво сповільнює її рух до Європи, б’є по економіці та добробуту громадян.

А судді хто? Рішення по цьому позову прийняла суддя Нана Вєкуа, яка раніше дозволила експортеру електроенергії із Бурштинського енергоострову безоплатно користуватися державними електричними мережами - задовільнила позов ДТЕК «Західенерго» про визнання протиправною постанови НКРЕКП №360, що дало можливість трейдерам ДТЕК не платити тариф НЕК «Укренерго» за передачу при експорті електроенергії. Внаслідок цього недоплата державному НЕК «Укренерго» вже склала понад 1,5 млрд грн.

Н.Вєкуа вже здобула певну «популярність» в професійних колах та у ЗМІ. Вона відома тим, що часто приймала рішення по резонансним та вирішальним справам в інтересах Ріната Ахметова. Зокрема, вона визнала протиправною перевірку НАЗК декларацій нардепа Вадима Новинського за 2015 і 2016 роки. Новинський – партнер Ахметова у Метінвесті, де Новинському належить 25%.

До того ж вона також визнала недійсною довідку НАБУ про переплату споживачами за електроенергію в результаті дії формули Роттердам+ у розмірі 19 млрд грн.

От і це рішення ОАСК 16 березня від судді Векуа стало «цілком зрозумілим» для ДТЕК. Мабуть таки нинішній склад НКРЕКП добре працює, не дає спуску енергетичному монополісту, раз він так взявся за його членів. Мабуть це реакція ДТЕК на те, що 10 березня голова Регулятора Тарасюк напряму заявив про маніпуляції ДТЕК з вугіллям в опалювальний період, назвав компанію безвідповідальною і направив матеріали до РНБО. Також Регулятор оштрафував монополіста на більш ніж 5 мільйонів гривень, що, звісно, для ДТЕК як крапля у морі, проте такі правила.

Сьогодні ДТЕК продовжує тиск на НКРЕКП. Його чергове бажання – заборонити участь трейдерів та постачальників на організованих сегментах ринку електричної енергії у період сезонного профіциту ресурсу на ринку, а краще – назавжди. Ну щоб вони не заважали ДТЕК самому заробляти на цих сегментах ринку. Навіщо їм зайві конкуренти? Навіщо їм взагалі конкурентний ринок електроенергії, що так тяжко вибудовується в Україні за європейською моделлю? Вони ж звикли працювати за власними правилами, які подекуди самі й писали та просували через владні коридори.

23 червня 2021 року відбудеться слухання апеляційних скарг НКРЕКП та КМУ на рішення суду першої інстанції по вказаній справі у Шостому апеляційному адміністративному суді. Головуючим суддею цього разу виступить І.О. Грибан, суддями: В.Ю. Ключкович, А.Б. Парінов. Отже в України з’явився шанс прийняти справедливе рішення у цій справі. Адже буква закону на боці держави та її уповноважених органів - НКРЕКП та КМУ. Проте ніхто не застрахований від особливостей нашої національної політики. Наскільки міцні обійми енергетичних олігархів в Україні – покаже рішення Шостого апеляційного адміністративного суду наступної середи.

konstantin.murashko
Константин Мурашко

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації