Куди не потраплять ініціативні українські жіночки, всюди починається шурум-бурум, скандали, інтриги та інші цікаві події. А як вони ще й руді... то тут, скільки б конкурентки не кричали - відьма!!! - ніц їм це не дасть. Хоч в Туреччині, хоч в Московії. За Роксолану знають всі, а от Елена Глинская, яка була в цьому ділі не гірша, чомусь незаслужено забута народом. Зараз ми це виправимо та доповнимо фольклор. Там така жесть, шо іскандери ридма ридають.

Зав'язка

В 1505 році Василий Третий став великим князем московським, і, як годиться правителю, одружується. Щоправда не на княжні, а на боярській дочці.

В 1508 році Михайло Львович Глинський очолює невдале повстання в ВКЛ, і тому тікає разом з родичами в Московію. В тому ж році в сім’ї його брата народжується дочка Олена, майбутня мама Івана Грозного...

Василь Третій уже 20 років одружений на Соломонії Сабуровій, і в цьому шлюбі нема дітей. Весь цей час при дворі триває "веселе" життя. Князь забороняє своїм братам одружуватися, поки в нього не буде сина, бо не хоче, щоб вони були його спадкоємцями. Боярська дума за розлучення, церква проти. Нарешті терпець у князя вривається. Всіх, хто проти розлучення, висилають. Митрополит вперше в московській історії втратив сан. Це також перше розлучення та насильницький постриг в монахині.

Існує легенда, що Соломонія під час постригу вже була вагітна, в монастирі народила хлопчика Георгія, якого віддала надійним людям. Він виріс та став знаменитим розбійником Кудеяром, про якого йдеться в некрасовській "Песне о 12 разбойниках". Цією легендою дуже цікавився Іван Грозний.

В 1526 році Василь жениться на 18-річній Олені. І зрозуміло, що цей шлюб - результат того, що родина Глинських стала найвпливовіша при дворі.

Олена народила двох синів: Івана в 1530 році, Юрія - в 1532. А в грудні 1533 князь Василь вмер.

І тут же Олена фактично влаштувала переворот і сама стала правителькою князівства. А сім опікунів, призначені в заповіті, в тому числі брат Василя Третього та її дядько, отримали замість влади дулю.

У Олени був фаворит - князь Іван Телепнёв-Оболенский, з яким вона познайомилася на своєму весіллі. До речі, його так звали, бо в його батька, князя Оболенского, було прізвисько Телепень :)

Бояри були не згодні з таким станом справ. Михайла Глинского Олена посадила в тюрму за те, що вголос виказав ту незгоду. І дядько, і два брати Василя Третього вмерли в тюрмі від голоду.

Під час регентства Олени Соломонія Сабурова була вислана подалі, в Каргополь.

Проте Олена була не лише уредна, але й розумна.

В 1536 році Олена підписала з польським королем Сігізмундом Першим вигідний для Московського князівства мир. Домовилася щоб Швеція не допомагала Лівонському ордену та Литві. При Олені була збудована Китайгородська стіна.

Та найголовніше - вона провела грошову реформу. Фактично ввела в князівстві єдину валюту - срібну деньгу. Це був вагомий вклад в стабілізацію економіки.

Олена вмерла 4 квітня 1538 року. За чутками, була отруєна Шуйськими. На 7 день після її смерті схопили Івана Телепнёва-Оболенского та його сестру Аграфену, яка була кормилицей Івана Грозного. Фаворит вмер в тюрмі, а його сестра вислана в Каргополь і пострижена в монахині.

У Олени була рідкісна аномалія - на один хребець у попереку більше.

Іван Грозний був рудий як і його мама.

Князь Іван Телепнёв-Оболенский був одружений, мав сина Федора і дочку Анастасію. Його син в 1547 році був страчений за наказом Івана Грозного.

Який же висновок можна зробити з усіх цих фактів та пліток? Хтось вірить, що після 20 років шлюбу без дітей Соломонія завагітніла від свого чоловіка? Коли вона й була вагітна, то намагалася зробити те ж, що вдалося Олені, просто не встигла.

Іван Грозний таки Іван Іванович. Але все одно Рюрикович.

Тут інше цікаво: це все було з відома Василя Третього, який після трьох років шлюбу з Оленою зрозумів, що не може мати дітей, а трон віддавати братам не хотів. Чи він нічого не знав?

А може справжній герой всієї цієї історії - риба з Москва-річки, яку любили їсти при дворі Івана Третього. Риба, отруєна важкими металами з дубильних промислів поряд. Тому й дітей не було. А нові родичі просто рибу не любили, тому її перестали подавати при дворі.

Та ну його ту мороку, переходимо на родовід по мамі.

nadiya.piddubnyak
Надія Піддубняк

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації