site.ua
член клубу

Подією тиждня стало Новорічне привітання Президента, в якому наш гарант, закликаючи до єдності, наголосив на чинниках, що роз’єндують населення України, але мало уваги приділив об’єднуючим факторам. Що ж нас об’єднує окрім державних кордонів, паспорта та прагнення жити на освітлених та асфальтованих вулицях?

1. Нас хвилюють одні й ті самі проблеми

Напередодні виборів Сход та Захід найбільше хвилювали військові дії на Сході, корупція у владі та зниження рівню соціального захисту (безробіття, низькі зарплати та пенсії, високі комунальні тарифи, інфляція) – це ТОП 5-6 в усіх областях.

ВСІ громадяни України хотіли б почути від Президента щось конкретне відносно вирішення цих питань, але простіше закликати до єдності, ніж надати хоч якийсь бізнес план стосовно вирішення питань, що хвилюють українців.

2. І ми однаково не бачимо успіхів влади у їх вирішенні

Одне з найактуальніших питань – комунальні тарифи. За даними опитування КМІС, що було проведено наприкінці листопада, 45% громадян України відповіли, що їм доводиться платити більше http://kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=905&page=1

«Оцінюючи успішність нової влади у справі боротьби з корупцією у вищих ешелонах влади, 70% не бачать успіхів» Успіхів боротьби з корупцією не бачать ні на Заході, ні на Сході. Ні в місті, ні в селі. Ні заможні, ні малозабезпечені.

Така ж єдність стосується довіри до судів та поліції. Переважна більшість громадян України вважають, що в країні немає правосуддя.

3. Усі регіони проти продажу землі в той спосіб, який пропонує влада

Питання стосовно зняття мораторію, це безпрецедентний приклад єдності Сходу і Заходу: від 72% «проти» на Заході до 76% «проти» на Сході.

73% власників паїв, що здають свою землю в аренду, категорично проти відміни мораторію. А агітатори від СН розповідають, що так дбають про їх права.

Де обіцяний референдум?

4. Схід та Захід більш суворі в деяких питаннях, ніж Південь та Центр

В деяких питаннях Захід та Схід несподівано опиняються поруч, відділяючись від більш м’якого та ліберального Центру та Півдня. Один з таких прикладів – відношення до азартних ігор:

Близько 58% населення України проти легалізації азартних ігор. Люди не хочуть, але Президент переконаний, що все робить правильно.

ДЕ обіцяні референдуми?

5. Питання долі Донбасу

Українці мають різні думки стосовно причин конфлікту на Донбасі, а також стосовно шляхів вирішення. Але статистика свідчить, що спільного значно більше, ніж відмінного.

Українці Сходу та Заходу єдині в питанні приналежності Донбасу. Бажаючі відмовитися від окупованих територій складають меншість у всіх регіонах. Цікаво, що цей показник має тенденцію до зниження (якщо порівняти з жовтнем 2019 року).

Практично у всіх регіонах більшість громадян підтримують ідею тимчасового «заморожування» конфлікту. Виключення складає Схід. Але й тут прибічники надання федеративного статусу не складають абсолютну більшість. Цікаво, що кількість прибічників заморожування конфлікту зростає в динаміці.

Де обіцяний референдум?

Я навела лише ті об’єднуючі питання, які змогла підкріпити цифрами статистики, але знаю ще багато питань, в яких Схід та Захід, місто та село, пенсіонери та айтішніки будуть одностайні:

  • чи варто було надавати Сергію Лещенко посаду в галузі контролю роботи залізничного транспорту з окладом у 500 000 гривень?
  • чи варто виганяти з Ради хронічних прогульників?
  • чи варто тримати в Раді людей, які вимагають підвищення власної зарплатні до 70 000 – 100 000 гривень, коли мінімальна пенсія становить 1700 гривень?
  • чи варто тримати в Раді людину, яка на виборах приховала судимість по статті групове зґвалтування?
  • чи варто приймати життєво важливі закони в турбо-режимі?
  • чи варто хоч інколи радитися з народом стосовно життєво важливих для держави питань?
  • чи варто й надалі тримати на посаді Арсена Авакова, при ТАКОМУ рівні довіри до поліції?

Це неповний список питань, що нас об’єднують, але жодне з них не прозвучало.

Як ви думаєте, чому?

І Сходу, і Заходу не байдуже, де влада буде брати гроші на освітлення вулиць, і хто тими вулицями ходитиме...

oksana.cherednik
Оксана Чередник

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації