Будьмо уважні, адже наш ворог насправді уже біля порогу наших будинків; антиукраїнським силам завжди вигідно розмежовувати українців, бо тоді Україна стає слабшою і доступнішою для ворожих намірів.

І як завжди на вістрі атаки російські спецслужби, в розрахунку яких знаходиться її передовий оперативно - тактичний підрозділ – «Українська Православна Церква Московського Патріархату», яка в свою чергу була створена, як відділ КГБ СССР, а в теперішній час наслідувала патронатство ФСБ РФ. Ця релігійна організація Фінансується переважно через різноманітні благодійні фонди, кошти на які надходять з різноманітних європейських та світових фондів і не тільки. Тільки гроші і політична гра на користь ворога і більше нічого чим може похвалитись дана «злочинне релігійне угрупування».


Так наприклад настоятель Ужгородського кафедрального собору Української православної церкви (Московського патріархату) о. Димитрій Сидор.

Цей 65-річний батюшка відомий переважно своїми політичними діяннями, спрямованими проти української держави, був засуджений за «посягання на територіальну цілісність і недоторканість України» на три роки позбавлення волі умовно у 2012 році.

Бо, у 2008 році він зі сцени Мукачівського російського театру проголошував створення сепаратистської «Республіки «Підкарпатська Русь». Причому уряд, Кабмін і казначейство мали набиратися із соратників Сидора. Підтримати закарпатських сепаратистів приїхали тоді російські журналісти та представники шовіністичної партії «Родіна» з Одеси, яка згодом була заборонена в Україні.


Показово, що документи про підготовку сепаратистського збіговиська, гордо іменованого «Другим Європейським конгресом підкарпатських русинів», вилучалися у приміщенні собору, де настоятелем значиться о. Димитрій Сидор, що ще раз підтверджує тезу, що Московський патріархат активно залучений у політичну боротьбу в Україні.

На гучному процесі піп-сепаратист отримав три роки позбавлення волі, але за ґрати не потрапив через іспитовий термін. Певний час потому о. Сидор не був помітний у публічній політиці, але в останні кілька років знову піднісся духом і став проголошувати старі гасла, щоправда, завиті в культурологічну упаковку.

Ну, що ж це ж Закарпаття зі своїм колоритним національний анклавом більш менш зрозуміло для нас, але «щупальця венгерських друзів» лізуть уже у Львівську область, у Сколівський район у чисто українське етнічне середовище, яке споконвіку було духовним стержнем українства. Так на горі Високий Верх, яка знаходиться на території Росохацької Сільської Ради в 2011р. з ініціативи заядлих регіоналів Щекуна Василя Йосиповича та інших з активним сприянням тодішнього голови Росохацької сільської ради Пилипчака Василя Івановича, який видав рішення на виділення землі була споруджена капличка «святого Іллі» і зареєстрована на Українську православну церкву Московського патріархату. Споруду звели за кошти Ігоря Лисова народного депутата України від партії регіонів. Місцеві мешканці підняли шум і питання подальшої розбудови притихло.

Але вже у цьому 2020 році, в серпні місяці. З ініціативи тих же самих персонажів, але з іншими ролями: кандидата на голову Козівської ОТГ – Щекуна В.Й., начальника спортивної бази – Пилипчака В. І. і також Ігоря Лисова були озвучені наміри все ж таки збудувати монастир УПЦ МП, замаскувавши його для початку під УПЦ.

Декілька років назад в Україну почали заходити російсько-венгерські гроші через сумнівні фонди. І засвітилися вони також і в Сколівському районі в селах Тухолька та Климець через ще одного тепер кандидата на голову Козівської ОТГ. А сам Щекун В.Й. проводячи предвиборчу агітацію в селех, що межують із Закарпатською областю ненароком натякає про можливу допомогу своїх «венгерських друзів».

Далі повертаючись до території Закарпатської області, де проживає близько 150 тис. етнічних угорців, тобто 12% всього населення,які разом із “закарпатськими русинами” заявляють, що представляють більше половини населення регіону. В свою чергу Російська Федерація уже давно веде роботу з угорцями щодо підтримки сепаратистських рухів у Західній Україні.

У своїй промові венгерський одіозний політик Віктор Орбан зробив скандальну заяву: “Угорцям Карпатського регіону належить мати подвійне громадянство (…) і автономію”. В Більше того, заява офіційного Будапешту про автономію закарпатських угорців співзвучна із закликами Росії до федералізації України та радикальними закликами ультраправої угорської партії “Йоббік” (“За кращу Угорщину”). У політичній програмі “Йоббік” задеклароване повернення території Закарпаття до Угорської республіки.

На Берегівщині кілька років працював офіс партії у вигляді приймальні депутата Європарламенту від “Йоббік” Бейли Ковача, що офіційно значилася благодійним фондом. Після того, як пан Ковач відзначився спостерігачем на референдумі у Криму, його звинуватили у шпигунстві на користь Росії, а у жовтні обласна прокуратура припинила діяльність фонду європарламентаря.

В свою чергу Угорщина активно фінансує ремонти доріг в угорських селах, курси з вивчення угорської мови, школи, медичні заклади, із літа 2016 року виділила 160 мільйонів євро на розбудову бізнесу в прикордонних зонах підприємцям, таким чином здобуваючи прихильність населення.


Варто памятати, що Володимир Путін вже довгий час підтримує "Йоббік" ("Рух за кращу Угорщину") - ультраправу націоналістичну угорську партію, низка представників якої навчалася в Москві, і яка почала відкривати представництва в Береговому та інших містах Закарпаття. Таким чином, в ідеалі для себе Кремль хоче відірвати хоча б частину Закарпаття від України руками угорців.

Так У 2015 році у Будапешті два рухи сепаратизму в Закарпатській області, угорський та русинський, об’єдналися і підписали договір. Зараз вони спільно працюють і виступають за автономію області в складі Угорщини, яка носитиме назву “Карпато-русинської автономної республіки”. Представники цих рухів, партії «Йоббік» та русинського сепаратистського руху «Підкарпатська Русь» воюють в складі так званої армії ДНР у власноствореному підрозділі «Батальйон святого Іштвана»”.
У травні 2019 року лідер угорської праворадикальної націоналістичної партії "Йоббік" Томаш Шнайдер під час приватного візиту на Закарпаття заявив про підтримку "автономії регіону" від Києва.

І під завершення, влітку цього року Контррозвідка СБУ припинили діяльність групи громадян у Закарпатській області, дії яких містять ознаки злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) ККУ.

Зловмисники планували в міжнародних інституціях оскаржити результати Тріанонського мирного договору. Згідно з ним, у 1920 році від Королівства Угорщина відійшли території, у тому числі частина земель сучасної Закарпатської області.

Правоохоронці задокументували факт використання представниками іноземних організацій громадянина нашої держави для збору підписів мешканців області на підтримку петиції щодо скасування умов Тріанонського мирного договору. Будьмо пильні сепаратизм може бути поряд і присікаймо його в корню, щоб потім не прийшлось платити власною кровю. Далі буде...

oleg.onats
Олег Онаць

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації