Чим відрізняється відкрите і вільне програмне забезпечення? Що таке відкрита ліцензія і вихідний код?

FOSS (Free and Open Source Software) - цю абревіатуру використовують, коли говорять про вільне і відкрите програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом.

Відкрите програмне забезпечення (open-source software) - це програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом, який доступний для перегляду, вивчення та зміни. Користувач може сам доопрацювати відкриту програму за допомогою коду. Відкрите ПЗ користувач може використовувати і змінювати під свої вимоги.

Відкрите ПЗ може істотно відрізняється від вільного ПЗ. Наприклад, ліцензія продукту може дозволяти досліджувати його вихідний код, але при цьому забороняти вносити в нього зміни, поширювати копії. У цьому випадку продукт буде відкритим, але не вільним.

Відомі відкриті програми: веб-сервер Apache, операційна система Linux і браузер Netscape Navigator.

Вихідний код - текст комп'ютерної програми на будь-якій мові програмування або мовою розмітки, який може бути прочитаний людиною. Найбільш популярні мови програмування: C, C ++, Fortran, Java, Perl, PHP, Python. Відкритий вихідний код поширюється під відкритою ліцензією.

Відкрита ліцензія - ліцензійний договір, за яким можна використовувати вихідний код програми для потреб користувачів з мінімальними обмеженнями. До таких обмежень відноситься вимога посилатися на попередніх творців або зберігати властивість відкритості, якщо програма буде поширена в подальшому.

Таким чином, щоб вважати ліцензію відкритою, повинен бути доступ до вихідного коду і можливість вносити в нього зміни. Відкрита ліцензія має на увазі, що ПО можна вільно використовувати, змінювати і ділитися ним. На сайті Open Source Initiative є список схвалених ліцензій для вільного ПЗ.

Donationware (від англійського donation «пожертвування» і software «програмне забезпечення», скорочено donateware) - один з варіантів монетизації проектів з відкритим кодом. Справа в тому, що відкрите ПЗ не завжди поширюється безкоштовно. Розробники впроваджують різні схеми підтримки проекту.

Наприклад, популярна модель donateware передбачає, що користувачі можуть зробити пожертвування і тим самим підтримати розробників. При цьому користувачеві надається повністю функціонуюче програмне забезпечення.

Вперше такий спосіб був випробуваний в 1987 році для гри Ballerburg. Програміст поширював гру безкоштовно, але просив про пожертвування, пропонуючи натомість вихідний код гри.

LAMP - група відкритих програм з відкритим вихідним кодом для створення і запуску веб-серверів. Абревіатура утворена від перших літер входять до групи компонентів: операційна система Linux, веб-сервіс Apache, вільна система управління базою даних MySQL, мова програмування PHP. У широкому сенсі під терміном розуміють незалежний і гнучкий підхід до створення серверного додатка.

Github - найбільша платформа для розробки програмного забезпечення та його хостингу на хмарному сервері. Спільнота об'єднала понад 24 мільйонів чоловік. На сайті розробники публікують свої проекти з відкритим вихідним кодом, переглядають код один одного, залишають коментарі і допомагають в розробці. Вихідний код проекту зберігається в репозиторії, так називають сховище вихідного коду вашого програмного проекту.

Наприклад, такі компанії як Microsoft, Google, Facebook використовують даний ресурс для розміщення вихідних кодів своїх розробок. Теплиця соціальних технологій також завжди публікує вихідний код проектів на Github.

Ключові організації

Проект GNU - операційна система типу Unix, складається з безлічі вільних програм: програм, бібліотек, засобів розробки, ігор. Назва проекту походить від фрази GNU's Not Unix.

Проект заснував програміст Річард Столлман в 1984 році, саме з його запуску почався рух на підтримку вільного програмного забезпечення. У проекту є власна ліцензія GNU General Public License (GNU GPL) для ПО.

Фонд вільного програмного забезпечення (Free Software Foundation, FSF) - некомерційна організація, яку заснував Річард Столлман в 1985 році. Зараз співробітники і добровольці фонду працюють над юридичними та організаційними питаннями в області вільного ПЗ.

За підтримки ЮНЕСКО фонд розробив каталог вільного ПЗ Free Software Directory. Також фонд заснував дві премії: за просування вільного програмного забезпечення і вільного ПЗ за соціально значущі проекти.

Open Source Initiative - некомерційна організація, яка займається захистом і просуванням програмного забезпечення з відкритим вихідним кодом. Її створили хакери, програмісти-хакери Ерік Реймонд і Брюс Перенс в 1998 році. Діяльність організації підтримують і спонсорують великі компанії: Facebook, GitHub, Google, Heptio, Hewlett Packard Enterprise, IBM і Perconа.

oleg.onats
Олег Онаць

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації