site.ua
заблокований

Про переваги та недоліки реформи децентралізації, про основні проблеми об`єднаних територіальних громад на Тернопільщині.
Тернопільська область на початках хоч і була в лідерах за кількість створених об’єднаних громад, але водночас у нас є і найбільше проблем.
Тернопільщина – один із найбільш дотаційних регіонів України, а сама суть децентралізації побудована на самодостатності громади. У кінцевому результаті ми бачимо, що розмір дотацій з кожним роком зменшується. Зараз ми спостерігаємо гострий дефіцит коштів, недофінансування освіти й медицини. Навіть місто Тернопіль сьогодні не може отримати 41 млн на освіту і 48 млн на медицину. То що тоді можна говорити про інші райони, у яких дефіцит коштів становить сотні мільйонів гривень.
А в чому причину відсутності значної частини коштів, які необхідні для розвитку громад ?
Якщо подивитись у структуру доходів, то побачимо, що видаткова частина для Тернопільщини потребує 12 млрд, а дохідна – становить 3,8 млрд, з яких лише 2,3 млрд – ПДФО. Податок на доходи фізичних осіб за часів партії регіонів вкрали у громади, а сьогодні, при новій реформі, лише 60 % повернули для наших громад. Звісно, що за таких умов об’єднані територіальні громади не можуть розвиватись.
Тому необхідно повернути практику 2016 року. У той час 5 % від акцизу на алкоголь, тютюн та пальне залишались на місцях, а це – декілька мільярдів додаткових надходжень. Окрім цього потрібно переглянути політику "соц.економу", тому що так званий "соц.економ" – це політичний проект влади, який створений для того, щоб слухняним депутатам, які голосують правильно, давати за це кошти. Минулоріч, наприклад, мій округ не отримав "соц.економу" на значну суму – більше 20-ти млн грн. Треба припиняти таку політику. Не потрібно робити заручниками керівників міст, представників певних політсил. Ці люди не мають страждати від політичних вподобань.

oleksandr.bashta
Олександр Башта

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації