Якось на початку 2015-го, двоє українців зустріли у потязі Дюcсельдорф-Амстердам американця, вояка НАТО. Розмова природно пішла в бік геополітичної тематики: війна в Україні, допомога США, загроза Європі з боку Росії. На слова підтримки американського вояка один з українців відповів досить емоційно:

- .. Добре, але чому ж тоді США так зволікає з Джевелінами? Хіба ж це не змінило б баланс сил у цій війні на користь України??
- Джевеліни – це політика. Але армія США має речі значно потужніші за Джевеліни, які могли б допомогти Україні. Просто Україна їх жодного разу не просила.
- Потужніше за Джевеліни? Що саме? Абрамси, штурмові гвинтокрили, стесл чи якісь авіаносці нового покоління?
Американець посміхнувся.
- Lean Six Sigma. Правда ця штука не стріляє.

Десять років тому армія США почала впроваджувати методологію контролю якості під назвою Lean Six Sigma. Найбільша військова потуга світу зробила багаті висновки під час кампаній 90х років. Один з них полягав у розширені сфери використання бізнес-підходів в управлінні армією. Логіка проста: бізнес – це джерело інновацій в організаційній сфері, і оскільки суттєва частка цих інновацій народжується саме в США, було б великою помилкою не взяти їх на озброєння. Lean Six Sigma народилась в надрах корпоративної культури компанії Моторола в кінці вісімдесятих увібравши в себе попередні напрацювання цього напрямку. За десять років після винайдення методології більше половини списку Fortune 500 вже почали її впровадження.

Що воно таке ці шість сигм? Назва – це критерій оцінки ефективності операцій за яким лише 3.4 операції на мільйон можуть закінчитись неуспішно. Методологія – вбивча суміш статистичних методів і методів управління якістю (включаючи підготовку професіоналів які цими методами володіють, оскільки одна з ключових ідей в тому, що управлінням якістю повинні займатись спеціально навчені професіонали, а не завантажений по вуха менеджер у вільний від основних задач час) яка допомогає зробити виробничі процеси значно більш передбачуваними. Шість сигм часто використовують у поєднанні з методологією «стрункого виробництва» (lean manufacturing), яка вичищає операційні та виробничі процеси від усього зайвого що накопичується в них за час розвитку підприємства. Причому справа не в разовій оптимізації процесів, а у впровадженні процесу постійної оптимізації, який один лише гарантує ефективність усієї система на довгій дистанції. Все разом це називається Six Lean Sigma або Шість Струнких Сигм у вільному перекладі українською.

Отже слідом за флагманами бізнесу, з різницею в десять років, найбільша армія світі починає впроваджувати Six Lean Sigma у свої підрозділах. В цей момент доля усміхається Україні знову, бо відповідальним за впровадження методології призначається на той час лейтенант Марко Никитюк (Marko J.E.Nikituk). Здавалось би ось він, наш потенційний друг в стінах Пентагону, встановлюй контакти, домовляйся, переймай досвід, але ні, у нас в голові поки суцільні Джевеліни. Цей випадок сміливо можна вважати найбільшим впровадженням методології за всію історію її існування. Якби Армія США була підприємством, це був би гігант розмір з двадцять Гуглів, десять Майкрософтів або двісті сорока Яндексів, і з філіалами у сто двадцяти країнах.

Впровадження почали з Army Materiel Command, службовці якого кажуть про себе «якщо солдат це стріляє, на цьому їздить, спілкується, літає, вдягає або їсть – ми це забезпечимо». Тобто Служба Матеріального Забезпечення по нашому. У вільному доступі є вдосталь інформації про «історію успіху» по впровадженню Lean Six Sigma в Anniston Army Depot, гігантській ремонтній базі яка ремонтує усе від автоматів до Абрамсів, забезпечуючи також вчасну доставку відремонтованої техніки у місце постійної дислокації. Голі цифри –обсяг відремонтованих M1 зріс на 25%, розбирають Abrams M1 на 12% швидше і мають 1 000 000$ ROI на наступні три роки на одному ремонті двигунів для тих же Абрамсів. Інший проект втілений у Форт Нокс дав збільшення кількості відремонтованих Абрамсів на 40%. Інший довів кількість дефектів у встановлені броні на HMMWV до бажаних шести сигм, тобто до 99.99966%.

- Шість сигма.. це якась система зв'язку чи шифрування? Якщо ця штука не стріляє то яка ж з неї корить? Джевеліни у нашій ситуації будуть доречніше.
- Дивні ви, українці, ви наче бізнесмени які просять безкоштовний ящик айфонів, в той час як вам пропонують Стіва Джобса в якості директора.

oleksandr.snidalov
Олександр Снідалов

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації