Тут, як на мене все дуже просто. 25 грудня! Традиція святкувати Різдво 7 січня - недавня і до того ж радянська!

Як це так? А - так! До введення Раднаркомом у 1918 році григоріанського календаря Різдво припадало на 25 грудня, тільки 25 грудня в Російській імперії було на два тижні пізнішим від західних країн. А коли світський календар змінили на західний то Різдво "переїхало" на два тижні вперед.

Сам же ж юліанський календар не мав початково відношення до християнства і був введений Юлієм Цезарем. За цим календарем рік визначався у 365,25 діб (насправді 365,24). За такого календаря різниця у 1 добу набігає за 128 років. Ось і "набігла" на 14 днів.

Самій же радянській владі було вигідно щоб новий рік був раніше Різдва і складав враження важливішого свята. Отож взявши символіку Різдва - ялику, наприклад, радянський уряд створив нову систему свят - радянську.

І нарешті останній аргумент - наше літочислення ВІД народження Христа, тому новий рік не може святкуватися раніше.

Про радянську громадянську обрядовість релікти якої ми маємо і в наш час - читайте у монографії "Радянська громадянська обрядовіть" Миколи Заковича 1967 року. У цій книзі автор говорить і про радянські свята, якими намагалися замінити релігійні.

Лише у декількох країнах святкують Різдво 7 січня. Католики, протестанти і більшість православних церков святкують цей день 25 грудня як це і було започатковане у 431 році на Єфеському соборі.

olexii.schetinin
Olexii Schetinin

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації