У своїх виступах генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш назвиває людство родом людським. Чи завжди так говорили про людей? Питання про походження людей, рас існувало довгий час людської історії і викликає суперечки і сьогодні.

Звідки розуміння того що всі люди - один рід, а не раси ітд., яке вживають представники влади на найвищому рівні? Воно із Біблії, де у Діях апостолів Павло у проповіді сказав: "І ввесь людський рід Він(Бог) з одного створив, щоб замешкати всю поверхню землі, і призначив окреслені доби й границі замешкання їх," Дії 17:26.

На сьогоднішній день ми бачимо те, що розуміння людей як одного роду підтверджується наукою, адже люди з будь яких різних куточків землі можуть створювати сім'ї і мати дітей будучи дійсно однією спільнотою.

Однак ще зовсім недавно - 100-150 років тому сприйняття людей було іншим, оскільки світом поширювався колоніалізм і йому треба було знайти виправдання. Виправдання того що люди з білою шкірою тримають в колоніальному управлінні людей чорних. І у цьому допоміг Дарвін. Спираючись на діалектику Гегеля він видає у 1871 році книгу "Походження людини і статевий добір". У ній він прямо говорить про те, що людина Європи пішла від окремої гілки мавп і є вищим ступенем еволюції, на відміну від людей інших континентів, які відповідно пішли від інших мавп.

Ці ідеї дали теоретичну основу для великого поділу Африки 1882 року, тримання чорношкірих в зоопарках західних країн на початку ХХ ст. та нацизму. Не тільки німці сприймали себе як вищу расу, а й деякі американці германського походження спиймали себе вищими у розвитку по відношенню до слов'ян, романці та чорношкірих ітд.

З перемогою над нацизмом, найжахливіші наслідки ідей Дарвіна були списані на цю ідеологію, а розуміння людей, як однієї спільноти - одного роду - біблійне розуміння вживається на рівні ООН, хоч і не говориться що воно біблійне...

olexii.schetinin
Olexii Schetinin

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації