Як? Спочатку поясню, що я маю на увазі під її поширенням. Як поширити українську мову щоб вона була по справжньому престижною в Україні і домінувала, щоб нею в інтернет сегменті України було 80-90 % сайтів, а не 20-30%?

Вона просто має стати мовою грошей. Не тільки мовою влади - мовою влади її зробити легше, +- її робили 29 останніх років мовою влади і жоден президент сьогодні без неї не обійдеться. Та й на низовому політичному рівні повністю без неї не обійтися, на сьогодні ми маємо цілий пласт політично-юридичної термінології яку навіть ті хто розмовляють російською вживають. Виник у цій сфері навіть сленг.

Мова не має бути тільки мовою культури - до цього вже докладено низку зусиль - нові пострадянські покоління мову через освіту засвоїли. Так, в інтернеті культурні кордони провести важко, але впродовж останнього десятиліття українського культурного продукту стає більше і більше.

А що з грошима? Чи є українська мовою офісів, робочих чатів, бізнесів у Києві, Харкові, Одесі? Добре, про Одесу і Харків не будемо говорити, майже через 20 років незалежності, на початку 2010-х рр. мер Одеси забороняв на сесіях міськради говорити українською. Зрушення відбулися впродовж останніх років, але сьогодні Одеса в українізації відстає від Києва років на 20.

Обмежимося Києвом. Питання те саме. Відповідь на нього: ні, українська не є повноцінно мовою офісів, ІТ, мовою грошей і технологій в Києві. І якщо ти хочеш заробляти ти змушений будеш опановувати російську (не говорячи про англійську, але це окрема розмова). Величезна кількість вакансій в офісах - тисячі, вимагають знання російської, а деякі взагалі не вживають української, а тільки російську. Тобто, якщо ти хочеш знайти офісну роботу у Києві у багатьох видадках, якщо не знаєш добре російську - не зможеш повноцінно працювати.

Найбільше русифікує робота менеджером з продажу. Тут, хоч не хоч, а російську треба вживати щодня.

Висновок? Доки українська не стане мовою грошей привабливою для опановування мовами грошей в Україні будуть англійська і російська. Зробити кар'єру в приватному бізнесі в нашій країні російською легше, а українською - набагато складніше. Ситуація змінюється, але дуже повільно.

Цікаво, куди буде рухатися ситуація далі? Чи зможе українська стати офісною мовою в Києві? Як ви думаєте?



olexii.schetinin
Olexii Schetinin

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації