site.ua
член клубу

Почну з кінця. Шукав в інтернеті картинку для цієї статті та ввів у гуглі слова: відповідальність, ответственность, responsibility. Якщо в російській та українській мові кожен другий результат - це залякана людина, суд або поліція, то в англійській - це зелена планета, мотиватор або люди які допомагають один-одному.

Ті, хто пишуть про свободу та дотримання прав на свободу, пам'ятайте, що є і друга сторона цього солодкого слова - відповідальність, бо без неї виходить просто якась дитячість.

"Пишу, що хочу" - так вже не піде. Таким був героїзм 5 років назад, але не зараз. Зараз герой той, хто відповідає за свої слова. Ми подорослішали і годувати поживними дитячими сумішами нас вже не вийде. Нас від цього нудить! Ми ще не розбираємося в тонкощах ароматів, але добре розуміємо де солодке, а де солоне і дуже чудово навчилися вирізняти запах гівна.

Вийти на вулицю і закричати: «Прокурора на палю» вже не акт боротьби за власні права. Такий вчинок зараз скоріше пояснять божевіллям, ніж героїзмом, а прохожий замість того, щоб приєднатися до тебе, спитає: «А кого ти бачиш замість прокурора» і якщо раптом ти не даси на це відповідь, то тебе вважатимуть або хитруном, або дурнем.

Розкритикувати реформу може навіть дитина. Для цього не треба багато зусиль, але створити щось своє може дуже невеликий відсоток населення. І якщо ти нічого не робиш, а тільки критикуєш, то ти до цього маленького відсотку не маєш жодного відношення.

Піти і плюнути – це теж не вихід. Слабкість, яка недопустима в сучасних умовах. Ти повинен стояти до кінця, або визнати що ти програв і тихо піти без преси, без гучних заяв. Ти слабак, змирися з цим. Шукай себе в іншій справі.

Місцеві чиновники ще розповідають нам, що поганий Гройсман закриває ПТУ, а при цьому у коридорах адміністрацій, у приватних розмовах, поспішають повідомити один-одному, що муз.училища нам не потрібні. Віднині це буде на їх плечах. Хочеш закривай, хочеш залишай, а хочеш відкривай ще одне і відповідай за своє рішення перед громадою. Децентралізація – це не тільки передача грошей, це передача відповідальності на місця.

Скоро вже не вийде звинувачувати міськраду у відсутності пам'ятника Шевченку в Запоріжжі, бо в цьому місті працює громадський бюджет. Збери необхідну кількість підписів, виграй конкурс та отримай пам'ятник Кобзарю в центрі міста.

Ми еволюціонуємо на стільки швидко, що не завжди встигаємо повернутися назад і подивитися, що змінилося в нас самих. А змінилося багато. Змінилося в тих, хто відчув відповідальність, а хто ще не відчув, то того або змусять її відчути (як то чиновників), або він піде в історію.

На мапі вже існує країна свободи – США. А наша місія – це відповідальність. Відповідальність перед собою, перед країною і врешті-решт перед усім світом. Україна – країна відповідальності.

olexiy.moseyko
Олексій Мосейко

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації