site.ua
член клубу

Як думаєте, чого відбулася відставка керівника Нацбанку? Ви, мабуть, згадаєте про конфлікт між Правлінням та Наглядовою Радою НБУ, який триває півроку. Про те, що у керівництва Нацбанку останнім часом суттєво розходилося бачення економічного зростання із керівництвом держави. Хтось може згадати, що Смолій був призначений за Порошенка…

А як вам версія, що все через те, що Нацбанк почав питати у маловідомого «Місто Банку» про долю … заводу з переробки сої у Новій Каховці. Принаймні, така «версія» останнім часом просувається у деяких ЗМІ.

Звісно, на перший погляд все це видається конспірологічною маячнею, однак не все так просто, якщо згадати про роль, яку у цій історії відіграє екс-очільник президентського офісу А. Богдан. Задовго до того, як останній познайомився з Зеленським, він уже був адвокатом широко відомих у вузьких колах братів Сегалів. Тих самих, яких називали в числі головних винуватців краху банку «Надра».

Зокрема, це визначив звіт компанії KPMG про управління (forensic due dilligence) банку "Надра". Як випливає зі звіту, Гіленко та Сєгалі викрали з банку близько 6 млрд грн та видали 16 млрд грн неповоротних кредитів. Це і стало причиною банкрутства банку.

Зокрема відзначається, що станом на дату введення першої Тимчасової адміністрації у 2009 році, активи Банку включали приблизно 5,2 млрд грн кредитів, виданих сторонам, потенційно пов’язаним із Попередніми акціонерами (Сєгалями), та інвестиційні сертифікати на суму 1 млрд грн, випущені сторонами, потенційно пов’язаним із Попередніми акціонерами. Кредити та акредитиви на суму 1,9 млрд грн були видані сторонам, потенційно пов’язаним з Попередніми акціонерами, у період з 7 жовтня 2008 р. (дата отримання першого траншу кредиту рефінансування НБУ ) до 10 лютого 2009 р. (дата введення першої Tимчасовой адміністрації).

Історія з цим соєвим заводом цілком вписується в історію банкрутства «Надр». Ще 2010 року він був стягнутий банком «Надра», що тоді мав адміністрацію «Нацбанку», оскільки Сегалі видали самі собі зі свого банку заставу якраз під цей завод. З 2017 року завод знаходиться на балансі «Місто Банку»

Тепер найцікавіше. Богдан захищає Сегалів, Сегалі воюють з власником «Міста Банку» І. Фурсіним. Тривалий час Богдан витратив на те, аби довести незаконність конфіскації заводу у Сегалів 2010 року, і, одержавши відповідні рішення, провести рейдерську атаку на завод.

Тож немає нічого дивного, що зараз з’являються якісь публікації про зв'язок Нацбанку і якогось соєвого заводу. Просто треба готувати чергову атаку, ну а інформаційний привід для неї вигадати не так і важко. Просто береш щось актуальне і прив’язуєшся до цього. Не вийшло з розбудовою владної вертикалі під себе, навіть «козліна дурна» не висловила поваги у зоопарку, то чого б не повернутися до витоків? Старого доброго рейдерства?

Лише так і можна тлумачити появу відповідних публікацій у ЗМІ. Ні, це не конспірологія, а звичайний супровід специфічних операцій. Можливо, не останній. Адже кожен має робити те, що йому вдається найкраще. Для когось це «правовий супровід» рейдерства.

petr.oleschuk
Петро Олещук

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації