За останні дні темою самогубств в армії почали перейматися всі любителі PR-тись біля армії. Начебто їхні поради негайно вирішать цю проблему в армії “тут і зараз”.

Нещодавно високопосадовець військової прокуратури з позивним #Толятепловізор у соціальній мережі обізвав одного з надзвичайно порядних генералів Збройних Сил України, який саме за своїм функціоналом займається вирішенням цієї проблеми в ЗСУ – “мерзотником”. Значить той, хто вирішує і управляє процесами, щоб зменшити суїциди в армії відразу є мерзотником. Ось така оцінка.

Розберемося, хто ж насправді мерзотник? Хто неодноразово і систематично робить маніпулятивні випади на Збройні Сили, які водночас підхоплюють російські ЗМІ. Складається враження, що це відбувається за єдиним замислом, часом і місцем спланованої інформаційно-психологічної операції росіян.

Зірка ТБ, тату (“мудра сова”), демагогії, супергерой-прокурор, “біла ворона”, а також “задушевний пі@добол” і піарник #Толятепловізор 20 лютого на програмі “Бацман” (112 канал) як завжди повідомив суспільству страшні речі про армію. І подавав він це начебто месія, який вирішить цю проблему раз і назавжди.

Говорив філософсько-демагогічно і з пафосом про війну і мир, про політику, проблеми суспільства…. Про все. Тільки не про проблеми військової прокуратури. А проблем у ній “по вінця”. Не менше чим в армії. А зазвичай – більше. Від “кришування” контрабанди в зоні АТО до “Лендкрузерів” і огульного та безпідставного звинувачення військових.

Глядачам також було б цікаво знати, що на цій передачі (на 5 хвилині 30 секунді) пан прокурор заявляє: “Ми не воюємо з Росією” потім оговтався від того, що ляпнув не те і додав: “Ми стоїмо на Мінському процесі”. Тим самим, #Толятепловізор розкрив свій мотив і чого добивається, називаючи генералів ЗСУ “мерзотниками”. До речі, орли-пропагандони в ОРДЛО і на росії негайно використали цей “мудрий висер”. А чо, Толя в них в авторитеті.

Але я відволікся від теми. Так, хто мерзотник?

Ймовірно, після чергового висеру на ЗСУ генералу – начальнику Головного управління морально-психологічного забезпечення підлеглі доповіли, що #Толятепловізор знову лізе не в свою компетенцію і маніпулює (страхає) суспільство цифрами. Іншими словами, відверто бреше.

На 9 хвилині 44 секунді у “Бацман” він ляпнув таке: “Я би не хотів, не хочу помилятися за минулий рік…. Ну в середньому в тиждень буває від 2 до 3 людей, які вчиняють самогубство…… Ми говоримо про тих, хто знаходиться в зоні АТО, або також про тих,, які знаходяться в інших військових частинах, які відведені на злагодження, відновлення….”. Ну і далі розповідає суспільству, яка це страшна проблема, ніхто нею не займається, “ось я прийду і порядок наведу”.

Отже, за словами #Толітепловізора в ЗСУ вчиняють самогубство в рік – 52 тижні Х 2 – це 104 чоловіки (якщо рахувати по 2 в тиждень) або 156 самовбивць (якщо рахувати по 3 в тиждень). Увага!!! З числа тих військових, хто задіяний в АТО! Може це й правда. Цифри для службового користування. Для чого ляпати про них?

І тут криється основна брехня і маніпуляція! #Толятепловізор робить маніпулятивний вихлоп: треба кінчати воювати (ми ж з роісієй не воюємо) і звертається до суспільства: “Люди, не треба йти в армію захищати країну – там ваші діти, сини вкоять самогубство. Чому? Тому що бардак там, в армії.

Адекватний генерал (а таких в ЗСУ все більшає з кожним присвоєнням цих звань), який вболіває за справу, почувши, що високопосадовець з прокуратури несе маячню вийшов на брифінг і озвучив цю проблему: “Проблемні питання психологічної реабілітації військовослужбовців у Збройних Силах України та шляхи їх вирішення”. Він, заявив таке:

“Щодо самогубств особового складу у Збройних Силах:

На сьогодні помічаємо стійку тенденцію до їх зменшення. За аналізом 2017 року у порівнянні з 2016-м спостерігалося зменшення загальної кількості самогубств на 20%. Однак, суїциди в армії залишаються серйозною проблемою і фокусом уваги командирів (начальників) всіх ланок військового управління Збройних Сил.

І досить дивно чути заяви деяких високопосадовців, зокрема військової прокуратури, які не мають ніякого відношення до роботи з особовим складом і профілактики суїцидів у військах про начебто значне зростання кількості самогубств серед військовослужбовців.

Наприклад, нещодавно посадова особа з військової прокуратури на одному з новинних телевізійних каналів заявила, що у 2017 році в зоні АТО, під час виконання бойових завдань щотижня покінчували життя самогубством 2-3 військовослужбовця. Це абсолютна неправда і маніпуляція суспільною думкою заради власного “Піару”. Водночас, жодної інформації про порушення військовою прокуратурою кримінальних проваджень за статтею 120 ККУ “Доведення до самогубства” стосовно військових посадових осіб доведено не було.

Правда полягає в тому, що у минулому році 66% випадків суїцидів трапилося у пунктах постійної дислокації та відповідно – 34% із загальної кількості всіх скоєних самогубств в районі виконання завдань за призначенням в АТО. І це не відбувалося по два-три випадки щотижня.

За неповні 2 місяці цього року не сталося кардинальних змін у динаміці випадків самогубств. Зараз ще рано робити висновки, відслідковувати тенденції за цей короткий проміжок часу. Можу впевнено сказати, що показники станом на цей час залишаються в цілому на рівні минулого року”.

Тобто по суті визнає проблему і далі розкриває шляхи її вирішення. Кому цікаво дивіться тут:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=172804773341081&id=100018346783342

26 лютого на сторінці #Толітепловізора в соціальній мережі Facebook з’являється гнівний пост, у якому мелеться про “сумну брехню“ і “мерзотника” генерала ЗСУ. Нормально так, доріс до генерал-полковника прокурорських військ і дозволяє собі під час війни розборки на лінії “генерал з генералом” в соціальних мережах. Гідність? Честь? Яка? Про що ви?

У той же день відповідь генерала ЗСУ не забарилася. Він прийняв виклик. Тим самим, вважаю зміцнив свій авторитет в ЗСУ. Вказавши на примітивний морально-етичний рівень #Толітепловізора. Підкріпив матеріалами брифінгу, які озвучив – це крок до прозорості в ЗСУ як на мене. Сподобалося декілька цитат з поста справжнього і гідного генерала: “Я розумію, що приниження людської честі, гідності, відсутність етики і маніпуляції давно стали візитівкою військової прокуратури, але танці на кістках загиблих військовослужбовців, як на мене, знаходяться нижче мінімальної етичної межі”.

“Дякую, що не дивлячись на вашу неймовірну зайнятість (#Толітепловізора) ви приділяєте так багато уваги військовим в таких складних питаннях, які збурюють суспільство. Але дуже часто військові просять вас більше приділити уваги законності, їх правовому захисту, зокрема від безпідставних обвинувачень”.

“Щоб показати моє особисте ставлення і розуміння проблеми загибелі військовослужбовців і самогубств в армії, я подаю повний текст, який озвучив на брифінгу. Суспільство у нас мудріше за більшість маніпуляторів і саме зробить висновок хто каже правду і займається реальними справами, а хто намагається його обдурити з метою дискредитації Збройних Сил”.

І тролінг 80-го рівня від генерала ЗСУ: “Пане прокурор, ще одне побажання. Зазіхаючи на статус військового професіонала у таких серйозних питаннях, не робіть примітивних помилок і не показуйте свою військову неосвіченість. Оскільки ПТРС, про який ви так багато писали, це протитанковий реактивний снаряд або протитанкова рушниця самозарядна, а посттравматичний стресовий розлад – це ПТСР”.

Далі змушений, з легкої руки генерала ЗСУ замінити позивний #Толітепловізора на #ТоляПТРС.

#ТоляПТРС виклав ще інші матеріали: список начебто 13 самогубців, що здійснили його начебто в АТО цього року станом на 24.02.2018 р. Інсайдери у Військовій службі правопорядку ЗСУ надали такі дані по викладеному списку: за ці два місяці (станом на ту ж дату) в АТО вчинили самогубство 7 чоловік (з 30 омбр, 128 огпбр, 131 орб, 38 зрп ОК “Схід” і 2 чол. – з 54 омбр).

#ТоляПТРС у своєму “мерзотному посту” показав ще й список 16 начебто суїцидників. Хлопці з ВСП повідомили, що й тут збрехав прокурор: з цих людей, зазначених у списку під №9 – живий (була спроба суїциду, працівник ЗСУ, не військовослужбовець), під №12 – кваліфікується не як самогубство а “необережне поводження зі зброєю”, під №14 – живий (спроба самогубства), під №15 – поза АТО (курсант ХНУПС), №16 – з НГУ.

Отже, прокурор спеціально змішує “коней і людей”, щоб страхати суспільство, тим самим вдається до маніпуляцій з цифрами. Крім того, цинізм #ТоліПТРС полягає ще й в тому, що під №6 у списку показує адресу проживання загиблого. За це треба відповідати вже не з точки етики і моралі (“влаштовує танці нам кістках”), як ми переконалися, що вона в нього відсутня, а з точки зору кримінальної. Видно холуї забули затерти адресу, бо тупі як пеньки.

Який вбачається мотив у “генерала прокурорських військ”? Для чого сіяти ворожнечу між гідними військовими прокурорами і військовослужбовцями ЗСУ? На мою думку, все дуже просто: у #ТоліПТРС аж випирає бажання бути спасителем “нації”, месією, надати вагомості своїй персона. Вбачається мотив жаги до влади над армією і обирання подальших стартових позицій в політиці. Зараз це стало модним робити за рахунок викривлення проблем в армії.

Мерзотник одним словом.

Такі як #ТоляПТРС за чотири роки війни так і не зрозуміли одного – військовослужбовці Збройних Сил не “бидло яке треба ставити в стійло” і кліпати безпідставні звинувачення. У них змінена свідомість і світосприйняття. Гідності у них більше чим у деяких прокурорів, які за своєю психологією і філософією життя залишилися у минулому довоєнному часі.

realist.armiyskiy
Реаліст Армійський

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації