Вчора був на суді Filimonenko VS Shabunin. Спостерігав цікаву картину. На попередньому слуханні сторона обвинуваченого Шабуніна запропонувала суду долучити до процесу третю сторону - медіаексперта. Власне вчора прибули до суду з документами та самим експетром. В якості цього експерта прийшов Taras Shevchenko. Хто не знає він являється засновником ГО "Інститут Медіа Права", товаришем та соратником Шабуніна по так званій коаліції "Реанімаційний Пакет Реформ - РПР". Сторона захисту постраждалого разом з державним обвинуваченням-прокурором заперечила щодо участі в процесі цього експерта. Натомість сам постраждалий Філімоненко запропонував стороні обвинуваченого залучити у якості незалежного медіаексперта Анатолія Шарий.

Суд перенесли через невідповідність документів запропонованого експерта. Копії документів надані без належного перекладу українською мовою. Мало того що сторона захисту обвинуваченого не дотримується всіх норм у відповідності до чинного Законодавства України. Я бачу інше, як і говорив у своїх сюжетах раніше, що з допомогою юридичних маніпуляцій сторона захисту обвинуваченого намагається влаштувати судилище над журналістом. З допомогою лояльних до них ЗМІ ведуть гібридну гру, намагаючись у суді доказати формулу, що журналіст насправді не журналіст. Заради того, щоб уникнути відповідальності за скоєний злочин. Таким чином руйнуючи увесь фундамент української журналістики. Особисто я нічого не маю проти самого експерта, можливо він добре розбирається у медіа праві. Але не можна намагатися суд, нагнути через коліно, лише через те, що горить земля під ногами у людини, якій створили образ антикорупціонера.

Експерт якого пропонує сторона обвинуваченого, закінчив декілька курсів в США, також має подяки від Верховної Ради. Отримує гранти від закордонних донорів, як і сам Шабунін, при чому доволі часто у одних і тих самих донорів. За котрі його організація проводить навчання для журналістів, тренінги та курси в Україні. Також він разом з обвинуваченим входить у одну і ту ж групу РПР, котра намагається потрапити до влади. На мою думку, аби зайняти рибні місця, судячи по "надпрозорій" "мегаантикорупційній" діяльності Шабуніна. Ну і можливо цей експерт хороший хлопець. Не можу судити його лише по зовнішньому вигляду та портфоліо. Разом з тим, вважаю, що він не може бути об’єктивним у процесі по відношенні до іншої сторони. Також не мало важлива деталь, яким чином можна опиратися на сертифікати чи подяки і визначати, що іменно ця людина являється медіаекспертом? Як бути з тим, що такого фаху, як "медіаексперт" взагалі не існує.

Виходячи з того, що я вчора побачив у Дніпровському суді. Сьогодні в Україні дуже багато громадських організацій. Їх представники також можуть бути залучені до судових процесів у якості експертів різних рівнів. Порозмірковував собі так. Я також закінчив міжнародну школу від Гарвардського університету за курсом тележурналістика. З іншими колегами у недавному 2014-му році заснували "#Першу_Українську_Незалежну_Медіа_Платформу", отримували гранти, був керівником декількох інформаційних проектів, редактором газети. Працював у Польщі співведучим на телебаченні, трохи в Україні на телебаченні. Коментував політичні події, як експерт, читав лекції на тему: "Роль журналістики у побудові інституту сім’ї". Виходить я також #МАДІАЕКСПЕРТ? А я й не знав і ніколи не думав, що маю такі повноваження. Опираючись на вчорашній судовий процес, беручи до уваги ухвалу судді щодо залучення експерта в справу, відповідно є судова практика. Значить я можу виступати у суді і ставити запитання.

Запрошуйте, дорого не візьму. Гроші можна готівкою або через Приват24. Гарантую перчений процес. Мало не забув, маю подяки також, якщо треба то познаходжу всі і з Верховної Ради також є. А ще грамоти і нагороди у мами в селі. Доречі я був на аграрному форумі, на екофорумі в Болгарії звідти також маю подяки. Тому можу виступати й #медіааграрним_експертом, а можу просто #експертом_по_експертах. Все залежить від того які будуть результати перемовин. От така штука друзі, вік живеш і не знаєш про себе всього, а можеш бути затребуваним у широкій галузі. Тепер навіть трохи злосний, бо час летить, а я був неуважний.

Вчорашній процес дав зрозуміти, що судиться Філімоненко насправді не з Шабуніним, а з усією групою антикорупціонерів. Котрі розуміють, що тінь на них уже кинули, по голові за таке не погладять, а заразом і можна втратити дійну корову від донорів. Тому так палко кинулись в атаку на журналіста. Чому я зайняв позицію об’єктивності, лише тому, що розумію наскільки згнила в Україні журналістика. Немає медіаринку. Журналіст який щось хоче робити, умови його і рамки доволі обмежені. Тому вони часто вдаються до дешевизни та джинси за ломаний грош. Ну і враховуючи той момент, що для тиску на суд минулого слухання прибули "найпатріотичніші політикани" такі як Анатолій Гриценко, вважаю за необхідність захищати український суд!

Також я вважаю, що у справі журналіста який постраждав від рук керівника Центр Протидії Корупції, потрібно не тільки експертів з медіа залучати. Зважаючи на нервову поведінку підсудного, треба проводити експертизу на адекватність останнього. Тому рекомендую адвокату Філімоненко Євгеній Збираник подати відповідне клопотання до суду.

roman.revedzhuk
ROMAN REVEDZHUK

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації