site.ua
заблокований

Всі в школі вчили стародавні міфи, розуміючи, що це – гарна казочка. Саме час ознайомитися, з деякими міфами стосовно харчування.

Міф № 1 : Вівсянка найкорисніший сніданок.

Насправді – Найкориснішою є каша з цільного зерна. На сніданок її майже ніхто не варить – забагато мороки. Тільки в ній є всі речовини, що дають користь організму. Розплющені зерна, «пластівці», внаслідок порушеної оболонки та окислюванню, мають вже не такий повний набір вітамінів, та й мікроелементи вже засвоюються з неї гірше. Пластівці зараз, поділяють на «варити» та «запарювати», відповідно в простішому приготуванні криється менша користь для організму. Ступінь розплесканого зерна, також відповідає за пропорцію повільних/швидких вуглеводів. Менш оброблене зерно – більше повільних (корисних) і менше швидких та навпаки. Мюслі, для покращення смаку, піддають ще більшій обробці зерен, що збільшує відсоток простих вуглеводів, та додають все що покращує смак – замінники цукру, ароматизатори, фрукти та ягоди в них ситуацію не рятують. В 95 % вони при сушці оброблялися оксидом сірки (канцероген). Гранола – ще глибше оброблений продукт, що набрякає навіть у холодній воді, від вівсянки там лише назва сировини. Містить до 70% простих вуглеводів, зі здоровим сніданком немає нічого спільного.

Міф № 2 : Чорний хліб не такий калорійний.

Насправді – Калорійність білого та чорного хліба, майже однакова, вплив на схуднення чи на користь не відрізняється. По-справжньому корисний хліб цільнозерновий, в ідеалі - без дріжджів.

Міф № 3 : Сік – корисніший газованої води.

Насправді – магазинний сік, не те що корисніший, а частіше за все шкідливіший від солодкої води, через підвищений вміст цукру. До того ж строк придатності соку – зворотно протилежній його користі. Натуральний свіжо вижатий сік – це сік, все інше назва.

Міф № 4 : Здорове харчування – не смачне.

Насправді – організм, що підтримує сили органічною продукцією, більше чутливий до сприйняття тонких смаків. Єдине що, так би мовити, вірно – здорове харчування не таке важке. Але порівнювати важкість їжі зі смаком чи поживністю – цілком різні речі.

Міф № 5 : Заморожені овочі та фрукти такі ж корисні.

Насправді – Зруйнована заморожуванням оболонка рослинної клітини, потрапляючи в травний тракт гниє швидше ніж перетравлюється. Не вдаючись в складнощі – харчуючись замороженими продуктами, організм стрімко старіє. Що стосується фабричних продуктів – зверніть увагу на той факт, що дата заморозки (якщо вона була тільки одна) ніколи не вказана і навряд чи буде. Зручно, економно та шкідливо.

Міф № 6 : Хочеш схуднути – потрібно менше калорій.

Насправді – потрібно витрачати трохи більше, ніж споживати.

Міф № 7 : Жирне – це погано.

Насправді – Погані транс-жири, а різноманітні рослинні олії, покращують ваше здоров’я. Особливо в сирому вигляді.

Міф № 8: Замінник цукру – менш шкідливий самого цукру.

Насправді – Замінники, що при крихітній дозі, солодші цукру у сотні разів, впливають на рецептори солодкого не тільки на поверхні язика, а і на підшлунковій залозі. Впливають без вуглеводів, тому організм реагує неадекватним викидом гормонів. Постійні подразнення такими речовинами – пряма дорога до діабету.

Міф № 9 : Не їсти після 18.00.

Насправді – їсти потрібно коли організм вимагає (а не за звичкою чи від нудьги). Стосовно часу – важливіше, що їсти та в якій кількості. Яблука (звичайно натуральні) ввечері, ще не призвели до жодного смертельного випадку, чи збільшенню ваги.

Міф № 10 : Натуральні продукти – дороге задоволення.

Насправді – Натуральні (ті що виросли в регіоні, мінімально оброблялися, зберігалися та транспортувалися) корисніші тих, що мають на вітрині позначку «органічні», які взагалі незрозумілого походження та догляду. Не ведіться на маркетингові ходи.

rostislav.duhnevich
Ростислав Духнєвич

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації