Одного зимового вечора я подумав, а не поїхати мені в Солонянську громаду та подивитися там на результати децентралізації? Подумав і поїхав.

До смт. Солоне ви можете доїхати з Дніпра за 20 грн та півгодини часу.

Солонянська ОТГ утворилася у 2015 році з населених пунктів Солонянської селищної ради, Василівської, Малозахаринської, Широчанської сільських рад Солонянського району. Зараз до складу громади входить близько 15 тисяч осіб, які проживають у 18 населених пунктів: в одному смт, одному селищі і шістнадцятьох селах.


Навпроти автостанції знаходиться загальна школа №1, в якій у цьому році мають доробити ремонт. Школа стала опорною з 1 вересня 2016 року, а через рік у школі відкрили центр позашкільної освіти, у межах якого проходять різні гуртки. Цей навчальний заклад — велике реконструйоване та утеплене приміщення, в якому навчаються дітки з громади. Кошти на ремонт та модернізацію виділили з обласного бюджету та коштів ОТГ. Хоч в Солоному є ще декілька загальних шкіл, але в опорну школу приймають усіх бажаючих.


Коли я приїхав туди, робітники реконструйовували останнє крило, де раніше навчались старшокласники.


Під час ремонту школи діти навчаються у дві зміни: в першу — приїжджі, яких додому відвозять автобусами, а в другу - решта учнів. Школу утеплено, майже скрізь замінили опалення та освітлення. Також у школі обладнали 7 інтерактивних класи та три кабінети інформатики. Для спорту побудували два добротні футбольні поля й добудовують тенісний корт та волейбольне поле.

«Керівництво школи спільно з відділом освіти переговорили з батьками, щодо необхідності ремонту приміщень, та, як наслідок — навчання дітей у дві зміни, і батьки нас підтримали. Ми не “доводили до відома”, а спільно з батьками дійшли до спільної думки.” - розповідає завуч школи.

Дітей відвозять до населених пунктів один чи два рази – в залежності від кількості учнів. Якщо ж до автобусу є вільний час, то діти знаходяться на продовженій групі чи гуртках, яких аж 34. Кожний день гурток відвідує в середньому 15 осіб.


Учні старшої і молодшої школи навчаються на різних поверхах, до того ж, початкові класи розділені на множини, що складаються з 1 і 2 та 3 і 4 класів. Для кожної з «множин» класів виділено по поверху, але після закінчення ремонту буде виділено своє крило для навчання.



Зараз у кожному коридорі встановлені шафи з книгами для читання на перерві, пуфіки та телевізори. Для молодших класів у коридорі є сухий басейн, кубіки-іграшки та куточки з антистресовими розмальовками.

Навчальні класи світлі, просторі та з новою технікою. Викладачі під час уроків можуть друкувати потрібний роздатковий матеріал. Особливо мене вразили мікроскопи для початкових класів, які використовують діти під час вивчення предметів або на факультативах. Це ж круто!


З вересня 2017 року Міносвіти запустило пілотний проект «Нова українська школа», участь в якому взяли 100 навчальних закладів по всій Україні. У Солоному пілотними є два класи першачків. В наступному році, перші класи і нинішн, які вже будуть другокласниками, вчитимуться за даним проектом, і так далі, допоки всі класи не навчатимуться за новою програмою. Головний принцип пілоту — навчання через практику, тобто діти не лише теоретично вчать предмети, але й ручками пробують вивчене. Також у викладачів немає зажатих рамок для викладання, лише теми і шаблони за якими потрібно пройтися, але викладач сам добирає роздатковий матеріал.


Через ремонту у крилі старшокласників, усе їх приладдя для навчання спаковане. Програму старших класів не змінюють, але змінюють наповненість практичними речами. Закуповують реагенти, роздаткові матеріали для дослідів. В школі нафарширували усі природничі кабінети: для біології закупили скелети, для фізики – метеостанції та прибори, для кабінету географії – глобуси з рельєфом, які працюють від електрики та показують політичну карту світу. Старшачків вчать правильно спілкуватися з чиновниками та надавати свої пропозиції.


У школі є незапаролений вайфай.

Пам’ятаєте історію з Чорноморська, де голові ОДА заявили, що лише викладачі користуються інтернетом? Так от. Тут не так. Вайфай для всіх у відритому доступі. Як пояснили викладачі, діти мають вміти знаходити потрібну інформацію. Саме вміти знаходити, а не забивати мозок усім підряд. Також вайфаєм користуються вчителі, шукаючи для учнів цікаві відео з предмету.


Школа - безбар’єрна, в ній встановлено підйомник для в’їзду в школу, а згодом установлять підйомник та ліфт на всі поверху школи. Щоправда, підйомник трохи був у снігу через погоду.


Також в одному приміщенні зі школою розташовується інклюзивний центр для діток з обмеженими можливостями. До кінця 2017 року, в Солоному було дві групи для інклюзивних діток, але зараз створили центр. Лише для дітей з дошкільних закладів проводиться групова терапія.


В Україні, як правило, групи або центри для інклюзивних дітей працюють за конкретними напрямами, в даному центрі йде реабілітація дітей з різними затримками.


Хочу звернути увагу на дві круті речі: це інтерактивна підлога та штука, де діти можуть на практиці робити гори і показувати як воно виглядатиме вживу. До речі підлога та штори не вбирають в себе пилюку, щоб не було алергії у дітей. Всього для центру закупили техніки на 1,3 млн. гривень.

Двері до центру при натисканні кнопки або на ручку дверей автоматично відчиняються для зручності відвідувачів, тай усі коридори і двері - широкі, щоб коляска могла проїхати.

В інклюзивному центрі навчається 84 дитини від 2 до 18 років, з яких 43 дитини дошкільного віку. Поки що в закладі навчаються діти лише з ОТГ, але пізніше планують залучати також дітей з інших населених пунктів.


Оновлена школа, новий інклюзивний центр – спільний результат місцевої влади та громади. Ідея з новою школою – крута, тепер усе залежить від місцевої влади. З децентралізацією, коли на місця передали більше коштів та функцій - майже все можливо реалізувати на місцевому рівні – головне реальна співпраця між громадою та керівниками та бажання робити кращим життя громади.

sashko.rudomanov
Сашко Рудоманов

Коментарі доступні тільки зареєстрованим користувачам

вхід / реєстрація

Рекомендації